709 българи спечелиха безплатни карти за пътуване в Европа от DiscoverEU

Сподели: 

36 318 осемнайсетгодишни европейци, сред които 709 българи, ще получат безплатна карта за пътуване, за да опознаят разнообразието на Европа, да научат за нейното културно наследство и история, и да се свържат с хора от целия континент. Това става благодарение на инициативата DiscoverEU, финансирана по програма Еразъм+ на ЕС.

Печелившите младежи от есенния кръг на конкурса DiscoverEU, обявен през октомври 2023 г., ще могат осъществят пътуванията си с влак между март 2024 г. и май 2025 г.

Илиана Иванова, комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, каза: „DiscoverEU е уникална възможност да се впуснете в едно незабравимо пътешествие из Европа, където всяка спирка създава нови взаимоотношения и подчертава многостранната красота на Европа. За всички млади авантюристи, които стъпват на това забележително пътешествие: нека всяко място разшири перспективите ви, всяко взаимодействие обогати духа ви и всяка среща остави траен спомен!"

В есенния кръг на конкурса DiscoverEU са кандидатствали общо 144 038 младежи, родени между 1 януари и 31 декември 2005 г.

DiscoverEU включва и образователен аспект и предвижда информационни обучения преди заминаване и срещи в цяла Европа. Младите участници могат да се свържат с общността DiscoverEU чрез официалната й Facebook група.