75 години Симфониета – Видин

Културният институт посреща юбилея с много млади попълнения в редиците и нови творчески планове
Сподели: 

През 2024 година Симфониета – Видин отбелязва значима годишнина – 75 години от създаването на културния институт. Всички концерти и активности на оркестъра през настоящата година ще преминат именно под знака на тази годишнина, включително превърналите се в традиция Летни музикални празници. Това съобщи директорът на видинската Симфониета Мирослав Кръстев, който представи програмата за отбелязване на юбилея. 

„Акцентът ще бъде тазгодишното издание на Летните музикални празници, които за поредна година оркестърът реализира в партньорство със Сдружението „Опера за България“ и с Община Видин, която и финансира тази наша изява. Тази година ще включим в програмата както „Вълшебната флейта“ на Моцарт, така и „Графиня Марица“, обясни Мирослав Кръстев. Той допълни, че в тазгодишното издание на музикалните празници ще бъде представен и симфоничен концерт, за участие в който ще бъдат поканени солисти и диригенти, които са имали сътрудничество със Симфониета – Видин. 

Подмладяването на оркестъра в последните няколко година е една положителна тенденция, която директорът на Симфониета – Видин очерта. „Много млади колеги дойдоха – както студенти от Академията и от Нов български университет, така и от чужбина, от престижни музикални университети и академии. И това ни радва, защото създава една по-различна атмосфера в оркестъра. От друга страна естествено енергията на младите хора е нещо, което действа позитивно на всички и е като водещо начало в активностите на оркестъра“, посочи Мирослав Кръстев.

Той припомни основни моменти от 75-годишната история на културния институт. Първите стъпки за създаване на симфоничен оркестър във Видин датират още от около 1910 година, като първоначално става въпрос за непрофесионален оркестър, за да се стигне до януари 1949 година, когато във Видин е създаден Държавен симфоничен оркестър. Няколко месеца по-късно – на 28 юли, новосъздаденият оркестър изнася и първия си концерт. „Разлиствайки архивите на оркестъра, ме впечатли фактът, че са избрали една доста амбициозна програма за този концерт, което говори добре за ентусиазма и желанието, за творческия порив на колегите, които са били в състава на този оркестър по това време – включили са увертюра от „Ифигения в Авлида“ от Глук; Моцарт – „Концерт за цигулка №5“; Първа симфония на Бетовен и Сюита на Петко Стайнов“, обясни Мирослав Кръстев. Диригент на програмата, който е всъщност и първи диригент за доста време на оркестъра е Борислав Михайлов. 
От 1949 г. до 1972 г. оркестърът съществува като Държавен симфоничен оркестър, а от началото на 1973 година е преименуван и със сменен статут на Държавна филхармония – Видин, която съществува до 2010 година. Оттогава досега културният институт функционира като Симфониета – Видин, а съставът на оркестъра в момента е от 45 души. През годините симфоничният оркестър е реализирал многобройни турнета в чужбина и е изнесъл концерти в почти всички европейски държави, участвал е и на редица престижни конкурси – национални и международни. 

Днес видинската Симфониета заема своето достойно място сред културните институти на национално ниво – доказателство за това е мониторингът, осъществяван всяка година от Министерство на културата, който отрежда на видинския симфоничен оркестър водещо място сред културните институти, след националните културни институти, посочи Мирослав Кръстев. Той отбеляза, че оркестърът месечно изнася между 10 и 14 концерта – както пред видинска публика, така и на сцени в други градове в България. 

НИЕ