95 години читалищно дело в Капитановци

Сподели: 

В село Капитановци честваха 95 години от създаването на Народно читалище „Самообразование – 1927“. Хубавият повод събра в читалищния салон десетки жители на населеното място. Сред присъстващите бяха и заместник-кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и кметът на селото Десислава Иванова.
В словото си председателят на НЧ „Самообразование - 1927“ Ягодинка Ценкова припомни ключови моменти от историята на културния институт. Годината е 1927. Родолюбиви, ентусиазирани и жадни за знания хора учредяват една нова, народополезна организация в Капитановци – читалище. Наричат го „Самообразование“, за да се опази българското знание, съзнание и да се възражда и пребъде българският дух. Избрано е и първото читалищно настоятелство, с председател учителя Рашко Рашков. „Ролята на читалището е важна – това са мислили възрожденците, когато за пръв път е основано читалище в нашата страна. Това са мислели и хората в нашето село. Знаем, че около 1960 година тази сграда става новият дом на читалище „Самообразование - 1927“, посочи Ягодинка Ценкова.
Тя допълни, че в 95-годишната история читалището развива разнообразна дейност – библиотечна, художествена самодейност, радио предавания, кино прожекции, изложбена дейност, чествания, концерти. Към читалището е имало хор, театрален състав, детска певческа група, танцови състави. „В тази 95-годишна история читалищната дейност е горяла като бурен огън, понякога затихвала като жарава, тлеела като горяща пепел, но отново след това е лумвал огънят и любовта към нови прояви и разнородни дейности“, отбеляза председателят на читалището.
„Изминалите 95 години ни дават самочувствие, че в тези трудни времена читалищното дело продължава. За тези 95 години технологиите отидоха напред и въпреки това читалищното дело не угасна, а дори просперира, основават се нови читалища“, отбеляза председателят на НЧ „Самообразование - 1927“. Ягодинка Ценкова благодари на самодейците и техните семейства, както и на всички, които в годините назад са помагали на читалището, че поддържат жив „огъня“, запален преди 95 години.
Заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова поздрави от името на кмета д-р Цветан Ценков и от свое име ръководството на читалището и самодейците по случай значимата годишнина. „Радостно е, че почти цял век Вие, жителите на село Капитановци, зад винаги отворените врати на това читалище, съхранявате жив духа на Вашето родно място. Пожелавам Ви здраве, благополучие и успехи в благородната читалищна дейност“, каза Борисова. И връчи на председателя на читалището Ягодинка Ценкова поздравителен адрес от видинския кмет, с пожелание читалището в Капитановци да пребъде.
95 години след създаването си НЧ „Самообразование - 1927“ е духовно и културно средище, в което деца и младежи, както и техните родители и дори баби и дядовци заедно пазят традициите, обичаите и фолклорното богатство на родното си място. На празничния концерт за пореден път самодейците от съставите при читалището демонстрираха на сцена красотата на българския фолклор. Участие в концертната програма взеха и самодейци от читалищата в селата Сланотрън и Винарово, както и от НЧ „Светъл ден-2009 г.“, град Видин.