Vintage Vehicles Vidin 2020

Уникални ретро автомобили на фона на уникалната крепост „Баба Вида“
Сподели: 
военният автомобил „Феномен Гранит-30“ от 1936 година
Иван Цолов, основният виновник видинският ретро парад да съществува

Ретро автомобили за поредна година си дадоха среща във Видин. Събра ги четвъртото издание на Ретро парадът Vintage Vehicles Vidin, който се проведе на 1 август. Уникални автомобили на фона на уникалната крепост „Баба Вида“ – незабравимо преживяване и невероятна атмосфера, в която стотици видинлии имаха възможност да се потопят благодарение на организаторите на събитието Иван Цолов и Белла и Бенджи от платформата Sтетика. Със съдействието на Община Видин тази година Ретро парадът се проведе не на територията на бившето военно поделение, а до самата крепост „Баба Вида“ – класическите автомобили бяха наредени по алеите около крепостта.
И тази година участниците се събраха на паркинга на Община Видин, от където автомобилното шествие потегли към Крайдунавския парк и средновековната крепост. Там, на специално изградена за целта сцена, беше и официалното откриване на Vintage Vehicles Vidin 2020. Приветствие към участниците и посетителите отправи заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова.
„За четвърта поредна година Видин е домакин на това събитие, което благодарение на всички вас се превръща в традиция. Но за първа година го провеждаме тук, на това знаково за всички видинчани място – в Крайдунавския парк, до крепостта „Баба Вида“. Изключително ми е приятно да поздравя от името на кмета на община Видин д-р Цветан Ценков, какво и от свое име, Иван Цолов, момичетата от Sтетика Белла и Бенджи, както и всички вас, които преминахте стотици километри, за да бъдете част от това събитие. Обещавам, че от Община Видин ще продължим да подкрепяме подобни събития“, каза Борислава Борисова. Тя пожела на всички участници успех и незабравими моменти в нашия старопрестолен Видин, а на посетителите – много добро настроение и прекрасни емоции, след което обяви четвъртото издание на ретро парада Vintage Vehicles Vidin за открито.
Иван Цолов, основният виновник видинският ретро парад да съществува, сподели радостта си от големия интерес от страна на собственици на ретро автомобили. „Бройката е толкова голяма, че съм изненадан много приятно. Със сигурност имаме над 100 участници, но превозните средства са над 150 – такова нещо не се е случвало на Vintage Vehicles Vidin досега“, заяви Цолов, Той допълни, че са пристигнали участници от цялата страна – от Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Враца, Монтана… За съжаление, ситуацията с коронавируса не позволи да се включат участници от Сърбия, но три автомобила пропътуваха дистанцията от румънската столица Букурещ до Видин. „Бих желал да благодаря на всички тези хора, които дойдоха от цялата страна, на публиката от град Видин. Надявам се догодина да успеем да направим ретро парадът цял уикенд, а не само един ден“, сподели Иван Цолов.
По време на Ретро парада стотици хора се възползваха от възможността да видят, да пипнат и да се снимат с класическите автомобили и мотоциклети. В истинска атракция обаче се превърна военният автомобил „Феномен Гранит-30“ от 1936 година. Негов собственик е Найден Марков, който е от Видин, но в момента живее в Пловдив. „По наша информация друга такава кола няма не само в България, но и в света – това е единственият екземпляр оцелял. По принцип възстановяваме основно военна техника и то само немска – това ни е хобито. Тези автомобили са интересни, редки, стойностни са и по тази причина сме се ориентирали точно към тях. Колегата Данаил основно върши цялата работа по реставрацията, аз се занимавам с това да събера цялата информация, да набавя частите“, обясни Найден Марков.
„Реставрацията продължи около година и половина. Когато започнахме да я работим, беше само голо шаси. Започнахме да намираме оттук калник, оттам фар… Повечето от нещата по колата са изработени на ръка, като сме гледали по снимков материал, за да спазим мащабите на калници, капаци“, разказа на свой ред Данаил Шибилов, който е реставрирал военната класика.
Доста силно беше участието на Ретро парада на соц-автомобилни класики, които привличаха не по-малко интереса на посетителите от западните ретро возила.
Бившият атомен енергетик Петьо Попов не е пропускал нито едно издание на Ретро парада във Видин – вече четвърта година поред той пристига в нашия град от Козлодуй, за да покаже някой от своите любими „Трабант“-и. А те не са никак малко. Автопаркът на ентусиаста включва 32 „Трабант“-а, над 60 велосипеда и над 25 мотопеда, а Петьо разказа, че пътувайки към Видин е хвърлил око на още един велосипед в Арчар и е спазарил да купи „Трабант“ от Симеоново. Тази година Петьо е дошъл с „Трабант“ от 1987 година, напълно автентичен – нови са само маслото и акумулатора, всичко останало е във вида, в който е излязло от завода, с гордост обясни ентусиаста. „1992 година взех първия си „Трабант“ – той трябваше да ми е втора кола, тъй като имах „Москвич“. Но тъй като „Трабант“-а нямаше врати отзад, там спокойно се возеха децата. Всъщност с този „Трабант“ си отгледахме децата. И той от втора кола за мен стана №1. И оттогава у мен се зароди тръпката и любовта към марката, и така и досега“, сподели Петьо Попов.
Допълни, че наблюдението му е, че в последните години притежанието на соц-автомобили започна да става нещо като мода. А по превозни средства от тази епоха се запалват дори млади хора, които знаят за социализма само това, което родителите и бабите и дядовците им са разказвали.
Доказателство за тази мода е 17-годишният Кристиян Димитров от Монтана, който е вероятно най-младият участник в ретро парада. „Тези коли имат някакъв чар, който ме грабна“, сподели младежът. Разказа, че се е сдобил с първия си „Трабант“, когато бил едва на 11 години – купил го с пари, които бил събрал от рождени дни и други поводи. Кристиян стегнал колата почти сам – само за по-специфични дейности като боядисване, например, потърсил помощ. Именно със своята първа кола младежът участва на ретро парада във Видин. А към днешна дата Кристиян е вече горд притежател на 10 „Трабант“-а.
Всяка година ретро парадът във Видин събира такива интересни участници. Което пък прави много трудна задачата на журито, което трябва да определи при кого да отидат наградите. Тази година организаторите на Vintage Vehicles Vidin раздадоха 25 специални награди –за соц автомобили, за американски автомобили, за хот-род автомобили, за военен автомобил... Спазена беше и традицията за връчване на специалната Купа на кмета на Видин – тази година тя заслужено отиде при Найден Марков и неговия „Феномен Гранит-30“.