XIII-ТО ИЗДАНИЕ НА КУЛИНАРНО-ФОЛКЛОРНИЯ ФЕСТИВАЛ "ГЕРГЬОВДЕН"

Сподели: 

Фестивалът ще се проведе от пети до седми май. За програмата на фестивала разказа секретарят на читалище "Развитие" в село Антимово Цеца Христова:

„Идеята за фестивала се зароди от първото ни отиване на фестивала в Жеравна, дадохме си сметка колко е хубаво и решихме да опитаме. Заимствахме си някои неща като изнасянето на агнетата и правенето на кафе на пясък. Доставя ни удоволствие като виждаме, че се събират толкова хора, че имат интерес и се радват. 

Фестивалът започва в 17 часа на 5 май с откриване на Ансамбъл Дунав, след което в програма ще се включат състави от село Връв, Ново село, село Дружба и село Кошава, ТС „Фиданките“ и НЧ „Синя светлина-2012“ и ще закрием със сръбски духов оркестър „Дар Мар“.

На 6-ти май програмата е по-наситена. Започва в 10 часа с официалното откриване на самия фестивал, същия ден ще има кулинарна изложба с 17 читалища с кулинарни маси. Отново ще има кулинарно състезание, като председателя на журито и тази година ще бъде Ангел Ангелов от Кулинарен историк – София. Групи българи и румънци ще готвят на жив огън. В късните следобедни часове по традиция под съпровод на гайдарски оркестър от Пловдив ще изнесем агнетата. Всяка година се стремим да въведем нещо нова и по тази причина тази година включихме кукерски групи. Миналата година заложихме на фолклорните изпълнители, а тази година на кукерските групи. Ще се включат две групи кукери, които са от Пернишко, едните са от Долна Диканя, другите от Сирищник. Ще има участници от България и Румъния на сцената-  18 състава, а вечерта закриваме с духов оркестър „Чародейци“.

На 7-ми  на сцената ще се изявят 22 състава. Тази година имаме рекорден брой участника, като общо за трите дни ще се изявят 50 състава с над 940 участника. Това много ни радва, фестивалът набира все по-голяма популярност и желаещите да се включат са все повече и повече. Ще ни гостуват и групи от Сърбия, от Община Ружинци, от Софийско, от Община Брегово, Община Ново село и Видинска община. Вечерта закриваме с духов оркестър „Бонония“. Ще се прави рибена чорба от румънците, а ние ще правим курбан чорба, която ще се раздават на хората.

Всички имаме желание- читалище и кметство работим заедно. Голяма е заслугата на самодейците, без тяхната помощ абсолютно нищо не се случва, те са неотлъчно до нас, помагат ни във всяко начинание. Вдъхновява ни и стремежът всяка година нещо да се внесе по-различно от различни години, съставите се множат и самите те виждайки как се променя програмата се стремят да направят своите програми по-богати, по -различни.“