Здравеопазване

Амбулаторният лист да смени медицинската бележка за ученици обсъждат в Министерство на здравеопазванет

В момента се водят разговори за сформиране на междуведомствена група и екип, който да обсъди предложението, което идва от Министерството на здравеопазването, за заменянето на медицинските бележки в училище с амбулаторен лист. Това заяви в отговор на въпрос министърът на образованието Галин Цоков на брифинг в Министерския съвет. 

Бебешка козметика за приключения на открито

Когато се подготвяте да излезете навън със своето бебе, важно е да сте подготвени за всяка ситуация. Вземането на всички необходими продукти, за да се гарантира безопасността на вашето мъниче, е от ключово значение. Сред тях бебешки слънцезащитен крем, бебешки репелент против насекоми и бебешки мокри кърпички са незаменими артикули, които всеки родител трябва да има под ръка, когато напуска дома.

Обновен е кърмаческият сектор във видинската болница

Най-малките пациенти на видинската болница ще бъдат обгрижвани в по-приветлива среда. Обновеният кърмачески сектор на Отделението по детски болести в МБАЛ „Света Петка“ днес беше официално открит. Около 90 хиляди лева е стойността на направения ремонт, обясни директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова.

Продължава инициативата за подпомагане обучението на студенти от Видин в здравни специалности

За втора поредна година продължава инициативата на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова за подпомагане на. Начинанието очаква млади хора от област Видин, които искат да се обучават и да практикуват като медицински специалисти във видинската болница.
Заявления се приемат във филиала на Русенския университет във Видин. Там кандидатите ще получат пълна подкрепа и насоки за кандидатстване. Документи се подават до началото на септември.

Защо е важно да правим детокс поне веднъж в годината?

Детоксикацията е практика, която може да има големи ползи за физическото, психическото и емоционалното ви здраве. То може да ви помогне да се отървете от токсините и другите вещества, които могат да се натрупат в тялото ви с течение на времето и да допринесат за редица здравословни проблеми. Детоксикацията е мощен начин да възстановите тялото си и е важно да я включите в редовната си здравословна рутина поне веднъж годишно. Тук ще разгледаме защо е толкова важно да се детоксикирате поне веднъж годишно и как можете да започнете.

Студенти от Видин, специалност „медицинска сестра“ в РУ „Ангел Кънчев“, могат да кандидатстват за стипендия

Община Видин съобщава, че от 20 септември 2022 г. могат да се подават заявления за отпускане на стипендии на студенти, приети в първи курс, редовна форма на обучение, по специалността „медицинска сестра“ на професионално направление „Обществено здраве и здравни грижи“ за академичната 2022/2023 година на Русенския университет „Ангел Кънчев” - филиал Видин. Ще бъдат подпомогнати 9 (девет) първокурсници.

Важно за хората с увреждания: ред за получаване на необходимите помощни средства след 1 юли 2022 г.

От 1 юли 2022 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) извършва договаряне, отпускане, заплащане и контрол на помощни средства, приспособления, съоръжения, медицински изделия (ПСПСМИ) и ремонтни дейности за хората с увреждания. 103 заявления за помощни средства, вкл. за ремонт и за приспособления, са постъпили в Районната здравноосигурителна каса във Видин (РЗОК-Видин) от 1-ви юли насам, съобщиха от институцията.

Кметът на Монтана представи инвестиция в болница „Стамен Илиев“

Четирите зали и останалите санитарни площи в хирургичното отделение на болница „Стамен Илиев“ в Монтана са покрити с нова антибактериална настилка. Инвестицията е на Община Монтана, с решение на Общинския съвет. Днес (13 септември) направеното бе представено пред журналисти.

Нова социална услуга разкриват в Кула

Община Кула ще разкрие нова социална услуга. Очаква се новата придобивка да стане факт до два месеца, а важна стъпка в тази посока бе направена на 1 септември, когато Общинският съвет в Кула одобри нейното създаване. „Приемането на това предложение е важно, защото със създаването на социалната услуга се разкриват и работни места, а една сграда с отпаднала необходимост си намира предназначение“, коментира за вестник „НИЕ“ кметът на община Кула Владимир Владимиров.

Страници