Здравеопазване

Студенти от Видин, специалност „медицинска сестра“ в РУ „Ангел Кънчев“, могат да кандидатстват за стипендия

Община Видин съобщава, че от 20 септември 2022 г. могат да се подават заявления за отпускане на стипендии на студенти, приети в първи курс, редовна форма на обучение, по специалността „медицинска сестра“ на професионално направление „Обществено здраве и здравни грижи“ за академичната 2022/2023 година на Русенския университет „Ангел Кънчев” - филиал Видин. Ще бъдат подпомогнати 9 (девет) първокурсници.

Важно за хората с увреждания: ред за получаване на необходимите помощни средства след 1 юли 2022 г.

От 1 юли 2022 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) извършва договаряне, отпускане, заплащане и контрол на помощни средства, приспособления, съоръжения, медицински изделия (ПСПСМИ) и ремонтни дейности за хората с увреждания. 103 заявления за помощни средства, вкл. за ремонт и за приспособления, са постъпили в Районната здравноосигурителна каса във Видин (РЗОК-Видин) от 1-ви юли насам, съобщиха от институцията.

Кметът на Монтана представи инвестиция в болница „Стамен Илиев“

Четирите зали и останалите санитарни площи в хирургичното отделение на болница „Стамен Илиев“ в Монтана са покрити с нова антибактериална настилка. Инвестицията е на Община Монтана, с решение на Общинския съвет. Днес (13 септември) направеното бе представено пред журналисти.

Нова социална услуга разкриват в Кула

Община Кула ще разкрие нова социална услуга. Очаква се новата придобивка да стане факт до два месеца, а важна стъпка в тази посока бе направена на 1 септември, когато Общинският съвет в Кула одобри нейното създаване. „Приемането на това предложение е важно, защото със създаването на социалната услуга се разкриват и работни места, а една сграда с отпаднала необходимост си намира предназначение“, коментира за вестник „НИЕ“ кметът на община Кула Владимир Владимиров.

Спешни стъпки за осигуряването на сензори за всички деца с диабет тип 1 бяха

Действия от спешен порядък бяха начертани на среща при министър-председателя Кирил Петков днес (26 юли) за осигуряването на сензори за постоянен мониторинг на кръвната захар на всички деца с диабет тип 1 у нас. „Новите технологии за контрол и лечение са бъдещето, именно те гарантират нормално качество на живот на българските деца с това заболяване, длъжни сме да им го осигурим“, подчерта премиерът.

Приеха критерии, по които Община Видин ще дава стипендии на студенти в специалност „Медицинска сестра“

Общински съвет – Видин утвърди днес (27 юни) критериите, по които ще се отпускат стипендии на студенти от Видин, приети в направление „Обществено здраве и здравни грижи“, специалност „Медицинска сестра“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Това ще даде възможност още от академичната 2022/2023 година Община Видин да подпомогне първите студенти. Предложението бе една от извънредните точки, които бяха включени в дневния ред на днешното заседание на местния парламент.

Над 600 хил. лв. преведе РЗОК – Видин на аптеките в областта

Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) е превела 600 246 лв. на аптеките на територията на област Видин, сключили договор с Касата. Сумата е за здравноосигурителни плащания за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, които се прилагат за домашно лечение. Изплатените от РЗОК – Видин средства са за изпълнени електронни предписания през първата половина на месец февруари 2022-ра година.

Без зелен сертификат за посетителите в обекти с обществено значение

От днес, 10 март, посетителите на обекти с обществено значение вече не трябва да представят „зелен сертификат“. Това е втората стъпка в плана за деескалация на противоепидемичните мерки, с оглед положителната тенденция за намаляване заболеваемостта в страната. Изискването за „зелен сертификат“ остава задължително за персонала на всички обекти с обществено значение.

Враца е първият град в страната с контролно-комуникационен център

Над 500 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увеждания от Северозападна България ще получават иновативни медицински грижи, чрез денонощно дистанционно наблюдение на физиологичните им показатели. Дейностите ще бъдат извършвани от първия в страната Контролно-комуникационен център, който бе открит от кмета Калин Каменов и заместник-генералния директор на Български червен кръст – д-р Надежда Тодорова. Комуникационният център бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

Във Видин обсъдиха стимули от общините под формата на стипендии за обучение на специалисти по здравни грижи

По какъв начин местната общност би могла да помогне за решаването на сериозния проблем с липсата на медицински кадри във видинската болница, а и в системата на здравеопазването като цяло – отговор на този въпрос с повишена трудност търсиха участниците в проведена днес дискусия, организирана от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова.

Страници