Здравеопазване

Защо е важно да правим детокс поне веднъж в годината?

Детоксикацията е практика, която може да има големи ползи за физическото, психическото и емоционалното ви здраве. То може да ви помогне да се отървете от токсините и другите вещества, които могат да се натрупат в тялото ви с течение на времето и да допринесат за редица здравословни проблеми. Детоксикацията е мощен начин да възстановите тялото си и е важно да я включите в редовната си здравословна рутина поне веднъж годишно. Тук ще разгледаме защо е толкова важно да се детоксикирате поне веднъж годишно и как можете да започнете.

Студенти от Видин, специалност „медицинска сестра“ в РУ „Ангел Кънчев“, могат да кандидатстват за стипендия

Община Видин съобщава, че от 20 септември 2022 г. могат да се подават заявления за отпускане на стипендии на студенти, приети в първи курс, редовна форма на обучение, по специалността „медицинска сестра“ на професионално направление „Обществено здраве и здравни грижи“ за академичната 2022/2023 година на Русенския университет „Ангел Кънчев” - филиал Видин. Ще бъдат подпомогнати 9 (девет) първокурсници.

Важно за хората с увреждания: ред за получаване на необходимите помощни средства след 1 юли 2022 г.

От 1 юли 2022 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) извършва договаряне, отпускане, заплащане и контрол на помощни средства, приспособления, съоръжения, медицински изделия (ПСПСМИ) и ремонтни дейности за хората с увреждания. 103 заявления за помощни средства, вкл. за ремонт и за приспособления, са постъпили в Районната здравноосигурителна каса във Видин (РЗОК-Видин) от 1-ви юли насам, съобщиха от институцията.

Кметът на Монтана представи инвестиция в болница „Стамен Илиев“

Четирите зали и останалите санитарни площи в хирургичното отделение на болница „Стамен Илиев“ в Монтана са покрити с нова антибактериална настилка. Инвестицията е на Община Монтана, с решение на Общинския съвет. Днес (13 септември) направеното бе представено пред журналисти.

Нова социална услуга разкриват в Кула

Община Кула ще разкрие нова социална услуга. Очаква се новата придобивка да стане факт до два месеца, а важна стъпка в тази посока бе направена на 1 септември, когато Общинският съвет в Кула одобри нейното създаване. „Приемането на това предложение е важно, защото със създаването на социалната услуга се разкриват и работни места, а една сграда с отпаднала необходимост си намира предназначение“, коментира за вестник „НИЕ“ кметът на община Кула Владимир Владимиров.

Спешни стъпки за осигуряването на сензори за всички деца с диабет тип 1 бяха

Действия от спешен порядък бяха начертани на среща при министър-председателя Кирил Петков днес (26 юли) за осигуряването на сензори за постоянен мониторинг на кръвната захар на всички деца с диабет тип 1 у нас. „Новите технологии за контрол и лечение са бъдещето, именно те гарантират нормално качество на живот на българските деца с това заболяване, длъжни сме да им го осигурим“, подчерта премиерът.

Приеха критерии, по които Община Видин ще дава стипендии на студенти в специалност „Медицинска сестра“

Общински съвет – Видин утвърди днес (27 юни) критериите, по които ще се отпускат стипендии на студенти от Видин, приети в направление „Обществено здраве и здравни грижи“, специалност „Медицинска сестра“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Това ще даде възможност още от академичната 2022/2023 година Община Видин да подпомогне първите студенти. Предложението бе една от извънредните точки, които бяха включени в дневния ред на днешното заседание на местния парламент.

Над 600 хил. лв. преведе РЗОК – Видин на аптеките в областта

Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) е превела 600 246 лв. на аптеките на територията на област Видин, сключили договор с Касата. Сумата е за здравноосигурителни плащания за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, които се прилагат за домашно лечение. Изплатените от РЗОК – Видин средства са за изпълнени електронни предписания през първата половина на месец февруари 2022-ра година.

Без зелен сертификат за посетителите в обекти с обществено значение

От днес, 10 март, посетителите на обекти с обществено значение вече не трябва да представят „зелен сертификат“. Това е втората стъпка в плана за деескалация на противоепидемичните мерки, с оглед положителната тенденция за намаляване заболеваемостта в страната. Изискването за „зелен сертификат“ остава задължително за персонала на всички обекти с обществено значение.

Враца е първият град в страната с контролно-комуникационен център

Над 500 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увеждания от Северозападна България ще получават иновативни медицински грижи, чрез денонощно дистанционно наблюдение на физиологичните им показатели. Дейностите ще бъдат извършвани от първия в страната Контролно-комуникационен център, който бе открит от кмета Калин Каменов и заместник-генералния директор на Български червен кръст – д-р Надежда Тодорова. Комуникационният център бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

Страници