Изкуство

„Кармина Бурана“ постави началото на Летните музикални празници 2024 във Видин

С операта „Кармина бурана“ беше поставено началото на тазгодишното издание на Летните музикални празници във Видин. Четвъртото издание на оперния фестивал се провежда на фона на емблематичната забележителност Стамбол капия в центъра на града. Събитието бе открито официално от кмета на община Видин д-р Цветан Ценков и директорът на Симфониета - Видин Мирослав Кръстев. Сред публиката бяха и заместник-кметът Борислава Борисова и секретарят на Общината Емилиян Енчев.

Летни музикални празници започват във Видин на 4 юли

За поредна година Симфониета Видин кани почитателите на класическата музика на Летни музикални празници. Програмата на музикалното събитие, което започва утре (4 юли), ще предложи интересни заглавия, а на сцената, която и тази година ще бъде издигната на фона на Стамбол капия, ще излязат талантливи изпълнители. За да подарят на видинчани и гостите на града незабравими Летни музикални празници, усилия обединяват Симфониета Видин, Държавна опера Варна, Сдружение „Опера за България“, Академичен хор на Филхармония Олтения, Крайова. 

Студенти от художествената академия са на практика в Кула

В продължение на една седмица град Кула ще бъде домакин на 16 студенти от Националната художествена академия (НХА), които ще проведат учебната си практика в граничното градче. Младите хора са от специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА и имат честта да творят в родния град на патрона на тяхната специалност – големият художник професор Александър Поплилов. 

В Иново канят на фолклорен събор

На 21 юни (петък) за осма година в село Иново ще се проведе фолклорният събор „Хоп-троп на хорото“. Организатор на събитието е Народно читалище „Паисий Хилендарски – 1926“ село Иново. Тази година програмата на събора ще предложи поредна незабравима среща с местния танцов и песенен фолклор, а организаторите са предвидили и занимания за най-малките жители и гости на селото, разказа секретарят на читалището в Иново Росица Петкова. 

Във Видин започнаха клубовете по интереси в програмата на „Лято с библиотеката“ 

Започнаха заниманията в клубовете по интереси в програмата на „Лято с библиотеката“, организирани от Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ във Видин. За всеки ден от седмицата е предвидено занимание за децата. Новото предложение в тазгодишната лятна програма на библиотеката – Клубът „Да плетем заедно“, е насочено към родителите и бабите на малките читатели. 

Празничен концерт на школите за деца и младежи към ОКИ „Дунав“ 

Празничен концерт под надслов „Наследство“ представиха възпитаниците на музикалната, танцовата и певческата школи, които са създадени към Центъра за творческо развитие при Общински културен институт „Дунав“ (ОКИ). На откритата сцена при Художествена галерия „Никола Петров“ децата и младежите представиха наученото през творческата година.

Оркестри от 3 държави се очакват за Дико-Илиевите празници в Монтана

Общо 18 формации от България, Турция и Румъния ще участват на 18. Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ – Монтана 2024. Те ще се проведат от 31 май до 2 юни на централния площад „Жеравица“. При дъждовно време концертите ще са в Драматичен театър „Драгомир Асенов“.

Summer Vibes Festival отбелязва Деня на детето и Деня на Ботев

За пета поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival. Той ще се проведе на 1 и 2 юни край емблематичната крепост „Баба Вида“.

Таланти от Видин с голямото отличие на фолклорния конкурс „Напеви от Северозапада“

Призът на Кмета на Община Монтана – най-високото отличие в трите раздела на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“, отпътува за Видин, София и Пордим, съобщиха организаторите на творческата надпревара. Певческата група за автентичен фолклор „Дунавска дъга“ от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Видин, с ръководител Живка Сливенова, спечели приза в раздел „Народно пеене“. Като най-добър сред танцовите състави беше откроен ансамбъл „Пордим“. Певците, музикантите и танцьорите от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр.

Уникален фестивал в Дреновец пресъздаде римски предхристиянски празник

На 12 май в парка до Културния дом на с. Дреновец, община Ружинци, Видинска област, се проведе фестивал – историческа възстановка на римския предхристиянски пролетен празник FLORALIA (римската Цветница). Флоралията в Дреновец е уникална за територията на цяла България, подобен римски фестивал се прави още само в Унгария (археопарковете Aquincum и Gorsium). 

Страници