Изкуство

Приключи проект "Магията на влашкия танц и влашката култура"

Приключи проект "Магията на влашкия танц и влашката култура", финансиран по "ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО" на НФ „Култура“ и е насочен към обогатяване и запазване на влашката традиция и култура.

Представиха новите попълнения в трупата на видинския театър

Официално представиха актьорите, които от новия сезон се присъединяват към трупата на Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“. Това са Десислава Цветкова и Ивайло Петков, които ще направят първите си професионални стъпки като актьори именно на сцената в първата театрална сграда, построена в България. В трупата на театъра, след няколкогодишно прекъсване, се завръща актьорът Кирил Кирилов.

Модното ревю „Срещу течението“ във Видин с опит за рекорд на Гинес

Дългоочакваното ревю на дизайнерката и наша съгражданка Вяра Бориславова премина при изключителен интерес. Началото бе пред Речната гара във Видин, откъдето 100 манекенки тръгнаха по червения килим, покорявайки с красота и изящество.
Събитието се реализира с подкрепата на Община Видин и е част от културния й календар. На старта на ревюто заместник-кметът Борислава Борисова поздрави Вяра и й пожела успех в креативното начинание.

Видинската синагога отвори врати като Културен център „Жул Паскин“

Гости и граждани се събраха днес /04.09/, за да присъстват на официалното откриване на възобновената сграда, което стана възможно в рамките на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“.

Проект "Магията на влашкия танц и влашката култура" поема нова стъпка в своето пътуване

Проект "Магията на влашкия танц и влашката култура" поема нова стъпка в своето пътуване към запазването на влашката традиция и култура. В рамките на проекта проведохме две хоротеки, едната в Кула, другата в Бойница, където бяха представени автентични влашки танци и изработените по проекта парцалени кукли.

Майсторски клас по акустична китара ще се проведе във Видин

От 3-ти до 6-ти август 2023 г. в Народно читалище "Цвят 1870", гр. Видин ще се проведе майсторски клас по класическа и акустична китара на Тошо Димитров. Занятията са подходящи за всички любители на китарата, които свирят за удоволствие или професионално, съпбщиха от читалището.
Курсът ще завърши с Концерт на преподавателя и възпитаниците на 6 август (неделя) от 11:00 ч. в салона на читалището, 2 етаж. Входът за музикалното събитие е свободен.

Започна Фестивалът на изкуствата „Дунавски вълни“

Започна дванадесетото издание на Фестивала на изкуствата „Дунавски вълни“. По традиция официалното откриване на културното събитие, което се организира от Община Видин, се провежда на сцената на летния театър в средновековната забележителност „Баба Вида“. Тази традиция беше спазена и сега. А гости на събитието бяха кметът д-р Цветан Ценков и председателят на Общинския съвет Генади Велков.

Танцов ансамбъл „Младост“ ще изнесе концерт в Монтана

С концерт „Веселие на Еньовден“ Представителен танцов ансамбъл „Младост“ ще зарадва публиката в Монтана. В събота от 10.30 часа на сцената в Младежкия дом малки и големи самодейци в гиздави премени ще се вихрят в ритъма на фолклорната музика. С игриво настроение те ще сътворят истинско веселие. И ако на Еньовден се събират билки за здраве, то танцьорите ще ви подарят пъстра китка от танци от различните фолклорни области на България. Това ще е и една от последните изяви за шест момичета и момчета от ансамбъла, които са абитуриенти.

17-ти турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“

Да съхраним завещаното от дедите ни и да го предадем на нашите деца – под това мото премина 17-ото издание на Турлашкия фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“. През трите дни на празника – от 9 до 11 юни, над 1400 самодейци излязоха на сцената в Чупрене. Благодарение на тях площадът на красивото село, над който неизменно бди часовниковата кула – една от емблемите на Чупрене – „оживя“ от багри и звуци.

Монтана очаква 14 фолклорни формации от пет държави

Общо 14 фолклорни формации от 5 държави ще участват в 16. Международен фолклорен фестивал – Монтана 2023. Той ще бъде открит в навечерието на Празника на Монтана – Свети Дух. В 19:30 ч. на 4 юни на обновения площад „Жеравица“ ще прозвучат химните на България, Исландия, Киргизстан, Словения и Северна Македония. След приветствие на кмета Златко Живков, групите от чужбина ще представят програмата си по азбучен ред.

Страници