Изкуство

Във Видин наградиха отличените в областния етап на конкурса „С очите си видях бедата“

На тържествена церемония в Културен център „Жул Паскин“ бяха отличени децата и учениците, отличени на областния етап на конкурса за детска рисунка. Организатори са Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) – Видин, Община Видин и Регионалното управление на образованието (РУО).

Изложбата „Картички с истории от Видин и Белоградчик“ е подредена в музей „Кръстата казарма“

Изложба, показваща пощенски картички от Видин и Белоградчик, е подредена в музей „Кръстата казарма“ във Видин. Експозицията беше открита на 25 март – световния ден на пощенската картичка. Подредените в изложбата експонати са част от личната колекция на ръководителят ан отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей във Видин д-р Ваня Ставрева. 

Във Видин наградиха участниците в конкурс „Вода за мир“ 

Нахрадиха ученици от област Видин, отличили се на конкурс по повод Сверивния ден на водата, който отбелязваме на 22 март. Проявата бе организирана от Областна администрация – Видин съвместно с Асоциацията по ВиК. 

Във Видин внуците на Панчо Владигеров отбелязват 125 години от рождението му

Тази година се навършват 125 години от рождението на патриарха на българската музика – Панчо Владигеров (1899 - 1978). По този повод неговите наследници ще имат няколко концертни изяви у нас, като една от тях е край Дунава. Реставрираната Видинска синагога, един от символите на града, превърната в културен център „Жул Паскин“, ще посрещне всички любители на класическата музика и творбите на великия български композитор.

Курсът "Шайо" създаде 4 проекта за община Види

4 екипа архитекти и 4 проекта за нов живот и нови функции на забележителни паметници на културата във Видин: Османската отбранителна система, Военният клуб, Земеделската банка и Дизеловата електроцентрала. Проектите от семестриалното „Ателие Видин“ бяха представени в Пловдив, където се провежда деветото издание на курса „Шайо“ за опазване на недвижимото културно наследство, организиран от френската висша школа „Шайо“ и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Приключи проект "Магията на влашкия танц и влашката култура"

Приключи проект "Магията на влашкия танц и влашката култура", финансиран по "ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО" на НФ „Култура“ и е насочен към обогатяване и запазване на влашката традиция и култура.

Представиха новите попълнения в трупата на видинския театър

Официално представиха актьорите, които от новия сезон се присъединяват към трупата на Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“. Това са Десислава Цветкова и Ивайло Петков, които ще направят първите си професионални стъпки като актьори именно на сцената в първата театрална сграда, построена в България. В трупата на театъра, след няколкогодишно прекъсване, се завръща актьорът Кирил Кирилов.

Модното ревю „Срещу течението“ във Видин с опит за рекорд на Гинес

Дългоочакваното ревю на дизайнерката и наша съгражданка Вяра Бориславова премина при изключителен интерес. Началото бе пред Речната гара във Видин, откъдето 100 манекенки тръгнаха по червения килим, покорявайки с красота и изящество.
Събитието се реализира с подкрепата на Община Видин и е част от културния й календар. На старта на ревюто заместник-кметът Борислава Борисова поздрави Вяра и й пожела успех в креативното начинание.

Видинската синагога отвори врати като Културен център „Жул Паскин“

Гости и граждани се събраха днес /04.09/, за да присъстват на официалното откриване на възобновената сграда, което стана възможно в рамките на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“.

Проект "Магията на влашкия танц и влашката култура" поема нова стъпка в своето пътуване

Проект "Магията на влашкия танц и влашката култура" поема нова стъпка в своето пътуване към запазването на влашката традиция и култура. В рамките на проекта проведохме две хоротеки, едната в Кула, другата в Бойница, където бяха представени автентични влашки танци и изработените по проекта парцалени кукли.

Страници