Изкуство

С „Музикален круиз“ започна програмата на Фестивала „Дунавски вълни“

Концертът на Видинската симфониета събра много почитатели в летния театър на крепостта „Баба Вида“ за началото на Единадесетото издание на фестивала на изкуствата, който се организира от Община Видин. То бе открито официално от заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова. Тя подчерта, че Общината успява да съхрани и развие този емблематичен фестивал, както и да подготви редица други фестивали. „По този начин наистина превръщаме старопрестолния ни град във фестивален център на Северозапада“ – заяви Борисова.

Summer Vibes Festival 2022 привлече стотици деца и младежи

Третото издание на младежкия Summer Vibes Festival привлече стотици деца и младежи, които се включиха в събитията, организирани в рамките на двудневната програма. В Крайдунавския парк на Видин, край крепостта „Баба Вида“ многобройните децата и младежите се учиха да танцуват, играха различни игри и слушаха на живо изпълненията на някои от най-популярните сред младежите звезди на българската музикална сцена.

Турлашкият събор в Чупрене – традицията продължава

Село Чупрене отново стана център на турлашкия бит и култура. В рамките на три дни – от 10 до 12 юни – китното село е домакин на XVI-ото издание на Турлашкия фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“.

Ансамбъл „Дунав“ с успешен концерт в Монтана

С голям успех премина спектакълът, който на 9 юни вечерта танцьорите, музикантите и солистите от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ представиха на сцената на Драматичния театър в град Монтана. Концертът е част от събитията, свързани с отбелязването на 50-годишнината от основаването на ансамбъла и посветен на 80-годишнината от рождението на неговия дългогодишен ръководител – композитора Генчо Генчев.

Summer Vibes Festival отново във Видин

За трета поредна година нашият град ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival. Той ще се проведе на 11 и 12 юни край емблематичната крепост „Баба Вида“. Организатори на събитието са Община Видин и Event Masters.

Благотворителен концерт на детска школа „Суинг“

Танцова школа за модерен балет „Суинг“ изнесе годишният си концерт. Танцовият спектакъл „Изтанцувай живота“ бе посветен на благородна кауза – набиране на средства за лечението на малката Велизара от Видин. Благотворителната инициатива събра тази вечер в Спортна зала „Фестивална“ стотици зрители, които наблюдаваха годишния концерт на школата за модерен балет. Сред публиката бяха и кметът на община Видин д-р Цветан Ценков, който направи и парично дарение за каузата, както и секретарят на Общината Валери Димитров.

Стотици видински деца се забавляваха на „Щуроландия“

За поредна година по повод Международния ден на детето 1 юни Фондация "Подкрепа за реализация", в партньорство с Община Видин и Областния съвет на БЧК - Видин, организираха детския празник „Щуроландия“. Около Художествената галерия в Крайдунавския парк бяха разположени 7 арт ателиета и работилници. В тях малчуганите можеха да демонстрират творческите си умения като оцветяват и рисуват, включително върху лица. В същото време на „сцената на талантите“ при галерията много деца се престрашиха да покажат пред публика артистичните си и певчески дарби.

Книгата „Аз не бях политик“ на проф. Огнян Герджиков бе представена във Видин

Във Видин снощи (18 май) бе представена автобиографичната книга на проф. Огнян Герджиков „Аз не бях политик“.    Събитието, което се организира със съдействието на Община Видин, събра в залата на Общинския съвет много юристи, общественици, представители на културни институти и граждани. Всички те се насладиха на едно истинско литературно-музикално представление. Сред гостите бяха и кметът д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова.

„Виртуална музикална школа“ създаде Симфониета – Видин

20 видео урока, по пет за пиано, цигулка, ударни инструменти и виолончело, са на разположение на хората, желаещи да направят първите си стъпки в овладяването на някой от тези инструменти. Видео уроците са създадени в рамките на проект „Виртуална музикална школа“ на Симфониета Видин, финансиран по Програма „Публики 21“ на Национален фонд „Култура“. Те са заснети от Николай Наумов, а преподаватели на отделните инструменти са Албена Лисова – пиано, Александрина Миленова – цигулка, Русалина Николова – виолончело и Дани Стойнов – ударни инструменти.

Страници