Култура

Изложба в музей "Кръстата казарма" разказва за наборната военна служба през „онези“ 45 години на социализма

Изложбата „Когато момчето става мъж…“ бе открита днес (2 февруари) във Видин. Експозицията, която е подредена в една от залите на музей „Кръстата казарма“, разказва за наборната военна служба в периода на социализма. 

Симфониета – Видин кани на два концерта през януари

На 20 януари (петък) Симфониета – Видин поставя началото на новата музикална година с вълнуваща среща. За първи път на видинска сцена гостува младият диригент Учи Сачедина. Талантът от индийско-американски произход е възпитаник на добре познатия на почитателите на класическата музика маестро Максим Ешкенази.
Концертът е от 18:00 ч. в зала „Филхармония. В програмата са включени: Клод Дебюси – Прелюд към „Следобедът на един фавн“; Лудвиг Ван Бетовен – Симфония №3 Ероика.

Книга „разказва“ легенди от Видинско

Малко познати или непознати легенди „разказва“ новата книга на етнографа от Регионалния исторически музей във Видин д-р Сашка Бизеранова. „Включила съм автентични легенди – стремежът ми е бил да избягвам тези, които са авторизирани, тоест прекалено силна е намесата и се е получила приказка или художествен разказ“, каза за вестник „НИЕ“ д-р Бизеранова, която преди дни официално представи своя труд. „Затова легендите са изключително кратки, синтезирани. Обхващат тридесет населени места от област Видин, като всички единадесет общини са представени.

3D възстановка на античната крепост Бонония може да бъде видяна в музей „Конака“

3D реконструкция на античната римска крепост Бонония вече могат да разгледат посетителите на музей „Конака“ във Видин. Тази възможност е факт благодарение на монтираното неотдавна в музея електронно устройство – киоск с 43-инчов интерактивен дисплей. Новата модерна придобивка предоставя и разнообразна друга информация. Подробности пред вестник „НИЕ“ разказа Ваня Ставрева, ръководител на отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей във Видин (РИМ).

„Морковена приказка“ разказва видинският куклен театър

На 30 ноември, сряда, от 18:00 ч. Държавен куклен театър – Видин ще представи премиерата на „Морковена приказка“. Режисьор и сценограф на кукленето представление е Бояна Минковска, която в този проект избира да работи с  драматурга Лиляна Байлова -  един мултидисциплинарен артист, с няколко награди за текстове на детски пиеси. Минковска държи да повери музиката на местен автор и така се свързва с Николай Антов.

50-годишен юбилей отбеляза Ансамбъл „Дунав“

Половинвековният юбилей на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ (АНПТ) бе отбелязан снощи с великолепен концерт. Представеният музикално-танцов спектакъл, озаглавен „Дунав – мелодия и багри“, бе посветен и на 80 години от рождението на Генчо Генчев, композитор и дългогодишен ръководител на видинския ансамбъл.

Кметът на Видин и посланикът на Аржентина откриха заедно изложба

Изложбата „Аржентина и България: 90 години приятелство“ е подредена във видинската галерия „Никола Петров“. Тя е организирана по повод 90-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави и се показва във Видин по покана на кмета на Общината д-р Цветан Ценков. Специално за случая гост на нашия град бе посланикът на Република Аржентина в България Негово Превъзходителство Алфредо Атанасоф.

95 години читалищно дело в Капитановци

В село Капитановци честваха 95 години от създаването на Народно читалище „Самообразование – 1927“. Хубавият повод събра в читалищния салон десетки жители на населеното място. Сред присъстващите бяха и заместник-кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и кметът на селото Десислава Иванова.

Мирослав Кръстев: С идването на млади музиканти обликът на Симфониета – Видин се променя

„НИЕ“: Г-н Кръстев, честито за поредния спечелен мандат като директор на Симфониета – Видин! След толкова години, в които сте начело на видинския симфоничен оркестър, все още ли работата е предизвикателство за Вас?
Мирослав Кръстев:
Винаги има предизвикателства. За радост, заедно с колегите успяваме да се справим с тях. Много е приятно да се работи с колегите. Може би защото аз също съм музикант и разбирам техните нагласи и проблеми.

Кметът на Видин и посланикът на Аржентина ще открият съвместно изложба

На 14 ноември (понеделник) от 12:00 ч. в Художествена галерия „Никола Петров“ ще бъде представена изложбата „Аржентина и България: 90 години приятелство“, посветена на 90-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Тя ще бъде официално открита от кмета на Общината д-р Цветан Ценков и посланика на Република Аржентина в България Негово Превъзходителство Алфредо Атанасоф, който специално за повода ще е гост на нашия град.

Страници