Култура

Във Видин започнаха клубовете по интереси в програмата на „Лято с библиотеката“ 

Започнаха заниманията в клубовете по интереси в програмата на „Лято с библиотеката“, организирани от Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ във Видин. За всеки ден от седмицата е предвидено занимание за децата. Новото предложение в тазгодишната лятна програма на библиотеката – Клубът „Да плетем заедно“, е насочено към родителите и бабите на малките читатели. 

Празничен концерт на школите за деца и младежи към ОКИ „Дунав“ 

Празничен концерт под надслов „Наследство“ представиха възпитаниците на музикалната, танцовата и певческата школи, които са създадени към Центъра за творческо развитие при Общински културен институт „Дунав“ (ОКИ). На откритата сцена при Художествена галерия „Никола Петров“ децата и младежите представиха наученото през творческата година.

Когато детето истеризира в магазина, а родителят е в паника

Класика в жанра: дете плаче и крещи в магазин, родителят в паника губи контрол, околните мърморят неодобрително, а други стискат зъби Как да разрешите тази ситуация с минимални загуби.

Сцена в магазина – майка с 4-годишен син.

- Мамо, мамо, искам сладолед, да си го купим.

В Кутово показаха богатства от раклата на баба

За шеста поредна година във видинското село Кутово се проведе празникът на народната носия "От раклата на баба", който събра над 20 самодейни състава. Събитието се организира от читалище „Просвета-1937“, кметство в село Кутово и се осъществява със съдействието на Община Видин. Гости на събитието бяха заместник-кметовете Борислава Борисова и Мартин Дончев и общинският съветник Генади Велков.

Мирослав Кръстев: Пред очите ми се смени едно цяло поколение в Симфониета Видин

„НИЕ“: Господин Кръстев, вече доста години сте начело на Симфониета Видин. Какво се промени през този период в работата на културния институт? 

Народността не пада, там дето знанието живей…

Преподаватели, ученици, дейци на културата бяха отличени във Видин на 24 май. Програмата за отбелязване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност по традиция започна с шествие, което премина през центъра на града. 

По традиция празничната церемония се състоя на откритата сцена пред Художествената галерия. В нея се включиха представители на местната и държавната власт, на духовенството и образованието. 

Във Враца отбелязват 24 май с „Парад на буквите“

За втора поредна година 24 май във Враца ще бъде отбелязан с „Парад на буквите“, съобщиха от Община Враца. Отличените ученици и педагози, спортисти и граждани ще носят три 10-метрови знамена, представящи глаголицата, кирилицата и съвременната българска азбука.
Шествието започва в 10:00 часа от „Тракийска принцеса“, ще премине през централната пешеходна зона и ще завърши пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий.

Празничната програма ще продължи пред сградата на местната администрация. 
 

Оркестри от 3 държави се очакват за Дико-Илиевите празници в Монтана

Общо 18 формации от България, Турция и Румъния ще участват на 18. Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ – Монтана 2024. Те ще се проведат от 31 май до 2 юни на централния площад „Жеравица“. При дъждовно време концертите ще са в Драматичен театър „Драгомир Асенов“.

Summer Vibes Festival отбелязва Деня на детето и Деня на Ботев

За пета поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival. Той ще се проведе на 1 и 2 юни край емблематичната крепост „Баба Вида“.

Таланти от Видин с голямото отличие на фолклорния конкурс „Напеви от Северозапада“

Призът на Кмета на Община Монтана – най-високото отличие в трите раздела на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“, отпътува за Видин, София и Пордим, съобщиха организаторите на творческата надпревара. Певческата група за автентичен фолклор „Дунавска дъга“ от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Видин, с ръководител Живка Сливенова, спечели приза в раздел „Народно пеене“. Като най-добър сред танцовите състави беше откроен ансамбъл „Пордим“. Певците, музикантите и танцьорите от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр.

Страници