Култура

Община Кула ще управлява Римска крепост „Кастра Мартис“

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на археологическа недвижима културна ценност - публична държавна собственост на община Кула за срок от 10 години. Това съобщиха от правителствената пресслужба. 

Северозападната задруга прие нови майстори на стари занаяти

На Трифон Зарезан, Северозападната задруга на майсторите прие новите си членове. Свидетелствата на занаятчиите бяха връчени от кмета Калин Каменов и председателя на задругата – грънчарят Куман Жеков.

Новите майстори са:

-Даниел Васев – дурмаджия – занимава се с изработката на дограми, градински мебели и облицовка;

-Любомир Маринов – който се занимава с художественото леене на метали – ювелир;

Атласът на недвижимото културно наследство на България е онлайн от днес

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен от днес на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Действащата му бета версия е на адрес https://bit.ly/49B1V5c и обхваща всички обекти от списъка на световното културно наследство и от регистъра на археологическите резервати, както и между 10 и 15% от паметниците на културата, за които са определени граници и предписания за опазване според изискванията на Закона за културното наследство.

75 години Симфониета – Видин

През 2024 година Симфониета – Видин отбелязва значима годишнина – 75 години от създаването на културния институт. Всички концерти и активности на оркестъра през настоящата година ще преминат именно под знака на тази годишнина, включително превърналите се в традиция Летни музикални празници. Това съобщи директорът на видинската Симфониета Мирослав Кръстев, който представи програмата за отбелязване на юбилея. 

Курсът "Шайо" създаде 4 проекта за община Види

4 екипа архитекти и 4 проекта за нов живот и нови функции на забележителни паметници на културата във Видин: Османската отбранителна система, Военният клуб, Земеделската банка и Дизеловата електроцентрала. Проектите от семестриалното „Ателие Видин“ бяха представени в Пловдив, където се провежда деветото издание на курса „Шайо“ за опазване на недвижимото културно наследство, организиран от френската висша школа „Шайо“ и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Симфониета – Видин с концерт в Културен център „Жул Паскин“

На 26 януари, в залата на Културен център „Жул Паскин“, в изпълнение на Симфониета – Видин ще звучат произведения от Чайковски – Първи концерт за пиано, в изпълнение на Сава Вутов, произведения за флейта, в изпълнение на Луиза Село и последна, шеста част на Трета симфония на Малер. Началото на концерта е от 18:00 часа. „Надявам се този концерт да предизвика интерес във видинската публика, защото за първи път изнасяме такъв мащабен концерт в Културен център „Жул Паскин“, каза директорът на Симфониета – Видин Мирослав Кръстев.

Представиха резултатите по проект „Подкрепа за устойчиво развитие на общински културен институт „Дунав“

Във Видин представиха резултатите по проект „Подкрепа за устойчиво развитие на общински културен институт „Дунав“. Той е финансиран от национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“. На заключителната пресконференция по проекта днес (28 декември) в Културен център „Жул Паскин“ присъстваха директорът на Общински културен институт (ОКИ) Юлияна Димитрова, ръководителят на проекта Славена Петрова, членове на екипа, медии и граждани.

Наградата от конкурса „Сграда на годината 2023“ ще се съхранява в Културен център „Жул Паскин“

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков предостави днес специалната награда, с която бе отличен Културен център „Жул Паскин“ в Националния конкурс, на директора на Общински културен институт „Дунав“ Юлияна Димитрова. На тържественото събитие в бившата сграда на Синагогата присъстваха заместник-кметовете Борислава Борисова и Десислава Тодорова, секретарят на Общината Емилиян Енчев, общински служители, директори на културни институти, на училища и детски градини, представители на читалища, дейци на културата и изкуството.
 

Фолклорният събор „Бъдник“ се проведе за 15-и път във Видин

В навечерието на един от най-големите християнски празници Община Видин и Сдружение „Видински фонд „Читалища“ съвместно за петнайсети път организираха традиционният фолклорен събор „Бъдник“. Тазгодишното издание събра много посетители, сред които и заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. „Идеята е отново да покажем традициите, които нашият народ векове наред е съхранявал за един от най-светлите празници и да ги предадем на следващите поколения“, каза Борисова. Тя изказа благодарности на участниците в събора.
 

Страници