Култура

Монтана очаква 14 фолклорни формации от пет държави

Общо 14 фолклорни формации от 5 държави ще участват в 16. Международен фолклорен фестивал – Монтана 2023. Той ще бъде открит в навечерието на Празника на Монтана – Свети Дух. В 19:30 ч. на 4 юни на обновения площад „Жеравица“ ще прозвучат химните на България, Исландия, Киргизстан, Словения и Северна Македония. След приветствие на кмета Златко Живков, групите от чужбина ще представят програмата си по азбучен ред.

Изложба живопис е подредена в Регионалната библиотека във Видин

Изложбата, на която са показани 70 платна живопис на художника Владимир Атанасов е подредена в залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ във Видин.  На откриването, което се състоя на 22 май, директорът на РБ „Михалаки Георгиев“ Десислава Иванова сподели радостта си, че Владимир Атанасов е избрал именно пространството на видинската библиотека, за да представи своите картини. Десислава Иванова запозна присъстващите с моменти от биографията на Атанасов, който по професия е учител по изобразително изкуство.

Пето издание на фестивала „От раклата на баба” в село Кутово

Традиционният фестивал на народната носия и тази година привлече многобройни участници от цяла България и от съседна Румъния. Участие във фестивала взеха представители на над 25 читалища от Видинска област и от страната, а голямата изненада бе народният ансамбъл от румънския град Петрила.

Художникът Петър Дарковски представя изложба във Видин

Художникът Петър Дарковски ще представи във Видин своята самостоятелна изложба, озаглавена „Светове“. Тя ще бъде подредена в БиблиоПощата, а официалното откриване ще бъде на 31 май (сряда) от 18:00 часа.
Това е тринадесетата самостоятелна изложба на родения в село Раковица (община Макреш) художник. В нея той ще покаже творби в областта на живописта. Художникът има и редица колективни участия в над тридесет изложби.
По време на събитието почитателите на изкуството ще имат възможност да се запознаят с Петър Дарковски и да разговарят с него.

Над 400 участници събра петнадесетото издание на конкурса „Напеви от Северозапада“

Таланти от София, Берковица и село Черни Вит спечелиха най-високото отличие от тазгодишното издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ – Приз на Кмета на Община Монтана. Петнадесетото издание на престижният форум се проведе на 13 и 14 май в Младежкия дом в Монтана.

Vida Art Festival очаква своите почитатели на 20 и 21 май с богата програма

За трета поредна година фестивалът превръща Видин в град на изкуствата и творчеството. Входът за всички прояви в рамките на утвърденото вече събитие от културния календар на Общината, е свободен.

XIII-ТО ИЗДАНИЕ НА КУЛИНАРНО-ФОЛКЛОРНИЯ ФЕСТИВАЛ "ГЕРГЬОВДЕН"

Фестивалът ще се проведе от пети до седми май. За програмата на фестивала разказа секретарят на читалище "Развитие" в село Антимово Цеца Христова:

„Идеята за фестивала се зароди от първото ни отиване на фестивала в Жеравна, дадохме си сметка колко е хубаво и решихме да опитаме. Заимствахме си някои неща като изнасянето на агнетата и правенето на кафе на пясък. Доставя ни удоволствие като виждаме, че се събират толкова хора, че имат интерес и се радват. 

Община Видин с богата програма за Великденските празници

Община Видин и Видинска света митрополия и тази година организират богата Великденска програма с участието на видински културни институти и читалища.  Концерти, спектакли и много забавления за децата предлагат включените в нея събития. Програмата стартира миналата седмица на Лазарова събота и продължи с  празничен концерт на Народно читалище „Цвят 1870“ в неделя. Във вторник /11 април/ ще бъде представен Център за творческо развитие на деца и младежи „Дунав“ на открита сцена на Художествената галерия „Н.

За петнадесети път  Монтана събира фолклорни таланти за участие в Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“

Конкурсът се организира от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки порив за бъдещето” и школа по български народни танци „Стоянови”. Той ще се проведе на 13 и 14 май в сградата на институцията. Право на участие в него имат деца на възраст от 4 до 19 години, ученици от държавни и общински училища, възпитаници на читалища, ОДК, ЦРД, Младежки домове и други организации за неформално образование, студенти от АМТИИ град Пловдив и ВУЗ с музикални специалности на възраст от 19 до 30 години.

Общините Чупрене, Ружинци, Чипровци и Георги Дамяново популяризират местни обичаи и традиции

Общините Чупрене, Ружинци, Чипровци и Георги Дамяново ще популяризират местни обичаи и традиции. Това ще стане в рамките на проект „Съхраняване и популяризиране на местни обичаи и традиции на територията на МИГ „Стара планина“, изпълняван от СНЦ „МИГ – ЗАПАДНА СТАРА ПЛАНИНА – КОПРЕН-МИДЖУР – Чипровци, Чупрене, Георги Дамяново и Ружинци” изпълнява проект. За вестник „НИЕ“ за проекта разказа заместник-кметът на Община Чупрене Мария Тодорова.

Страници