Култура

Две изложби подготвя през октомври Регионалният исторически музей във Видин

Две събития подготвя за октомври Регионалният исторически музей във Видин. Подробности за тях бяха представени от директора на РИМ – Видин Христина Кирилова на пресконференция преди няколко дни. 

Сдружение „Активно общество“ провежда дискусии с ученици за зависимостите

През изминалата седмица експерти по проект Не!ЗАвисим!, който се реализира от Сдружение „Активно общество“ проведоха няколко срещи в училища в област Видин. Пред възпитаници на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Видин, ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – гр. Видин, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Брегово и СУ „Цар Симеон Велики“ – гр. Видин, бяха представени видео спотове, целящи превенция на различни зависимости сред младите хора.

НЧ "Цвят 1870"обявява прием на възпитаници за новата творческа година

Народно читалище Цвят 1870, град Видин отвори прием за възпутаници за новата творческа 2022 -2023 година за следните школи:

Детска езикова школа (английски език) след І клас

Школа по народно пеене от 6 год.възраст

Школа по народни танци от 6 год.възраст

Школа по изобразително изкуство „Дъга” от 6 год.възр.

Школа по пиано от 6 год.възраст

Школа по журналистика и PR за ученици

Предстои откриване на международна изложба "Разпознаване"

В художествена галерия „Никола Петров" във Видин на 16 септември 2022 г.(петък), ще бъде открита изложбата от петото издание на регионален арт проект РАЗПОЗНАВАНЕ. Дванадесет художници са представени в изложбата: Ненад Димитриевич, Йелена Шалинич Терзич (Кралево), Милена Максимович Ковачевич, Милка Жунянин (Крушевац), Теодора Воинович, Марко Йозович (Чачак), Никола Маркович, Милян Неделкович (Ниш), Свилен Стефанов, Богдан Александров (България), Тияна Вуйович, Зоран Живкович (Черна гора).

Видин се включи в инициативата „Нощ на литературата“

Откъси от книги на съвременни европейски автори четоха в Нощта на литературата във Видин. Община Видин, в партньорство с Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ и Регионален исторически музей, се отзова на поканата за участие в европейския проект „Нощ на литературата“. На 7 септември тази година се проведе 11-ото издание на инициативата, чиято цел е популяризирането на съвременната европейска литература, преведена на български език. В ежегодното международно събитие познати сред обществеността личности четат откъси от книги на европейски автори.

„С река на сърцето“ със специална предпремиера във Видин

Крепостта „Баба Вида“ ще посрещне първата публика на новия сериал „С река на сърцето“. Той се снима в най-красивите кътчета на Видин и региона от началото на месец май и голяма част от екипа на продукцията се премести да живее тук за периода на снимките, радвайки се на топлото посрещане и гостоприемството на местните жители. Това е причината първата публична прожекция да бъде организирана във Видин дни преди ефирната премиера на сериала.

Видин посреща над 600 участници в МФФ „Синия Дунав“

Броени дни остават до третото издание на фестивала, който съхранява и популяризира българския фолклор и ни среща с песенното и танцовото богатство на народите, живеещи по поречието на Дунав. Тази година в рамките на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“ на откритата сцена в Крайдунавския парк ще видим рекорден брой участници – над 600. През трите фестивални дни ще се изявят самодейни състави от Видинския регион и гости от Румъния, Сърбия и Унгария.

Средновековната история на Видин отново „оживя“ сред стените на „Баба Вида“

Десетото юбилейно издание на Средновековния фестивал „БъдинЪ“, чрез който средновековната история на Видин „оживява“ сред стените на крепостта „Баба Вида“, се проведе на 27 и 28 август. Тази година фестивалът времето, в което владетел на видинския замък е бил деспот Яков Светослав. Началото на събитието бе поставено с демонстрация на средновековни дуели, като във възстановката за първи път се включиха и участници (професионални фехтовчици) от град Брашов, Румъния.

Читалища от Община Видин представиха спечелени проекти по НФ „Култура“

Форумът, който се проведе в конферентната зала на Епиграфския център, бе организиран в рамките на програмата на Видински панаир 2022. Събитието, на което присъстваха видинският кмет д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова, имаше за цел да представи пред обществеността одобрените проекти на читалища от Община Видин по Програмата за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура“.

Страници