Култура

Антична Бонония „оживява“ чрез виртуална и добавена реалност

Антична Бонония във Видин е избрана за пилотен обект, в който се планират различни дейности в подкрепа на номинацията на Римския Дунавски лимес за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Значимостта на Антична Бонония, състоянието на проучванията и възможностите за социализация бяха представени от археолога в РИМ – Видин Ваня Ставрева, заместник научен ръководител на археологическите разкопки, по време на проведена на 25 ноември онлайн фокус група, посветена на Римския Дунавски лимес.

Мирослав Кръстев, директор на Симфониета – Видин: Дори в условията на епидемия хората имат нужда от изкуство

„НИЕ“: Г-н Кръстев, какво предстои в програмата на Симфониета – Видин до края на годината?

Европейската комисия предоставя 60 000 карти за пътуване на млади европейци

Благодарение на DiscoverEU Европейската комисия ще предостави безплатни карти за пътуване на 60 000 европейци на възраст между 18 и 20 години. Ще може да се кандидатства от утре, 12 октомври, до 26 октомври на обяд, за период на пътуване през 2022 г., която ще бъде Европейската година на младежта.

„Америка за България", РИМ – Враца и Община Враца обявиха победителите в конкурса „Тракийски съкровища"

Фондация „Америка за България“ награди три проекта в конкурса за създаване на съвременно художествено-пространствено оформление на залата с постоянната експозиция „Тракийски съкровища“ в Регионален исторически музей (РИМ) – Враца. Конкурсът се осъществи в партньорство с Община Враца  и РИМ – Враца. Основната цел на конкурса е преобразяването на зала „Тракийски съкровища" в модерна и интерактивна експозиция в съответствие с водещите световни музейни стандарти, която да предложи незабравимо преживяване на посетители от различни възрасти, националности и нива на познаниe.  

Осъвременяват сградата на читалището в Монтана

Основният ремонт на сградата на най-старата културна институция в Монтана – читалище „Разум“, започва. На 28 септември пред входа на зданието кметът на Монтана Златко Живков представи параметрите на проекта. „До две години сградата ще изглежда по съвсем различен начин, заяви Живков. Ще бъдат обновени всички вътрешни пространства, подменени комуникационни и отоплителни мрежи. Ще бъде реконструирана концертната зала. Тя ще е с ново обзавеждане, оборудване и озвучителна система. Стойността на инвестицията е 2 160 000 лева.

Във Видин обсъдиха механизма за предотвратяване отпадането на ученици от образователната система

На 28 септември в Конферентния център на Областна администрация Видин се е провела работна среща на Областния координационен център, създаден за координиране на дейностите по ПМС № 100 от 08.06.2018 г., изм. и доп. ПМС № 259 от 14.10.2019 г. за създаване и функциониране на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Видинска библиотекарка представя първата си стихосбирка

На 29 септември /сряда/, от 17:30 ч., в „Зала за изяви” към отдел „Заемна за възрастни” на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”-Видин ще бъде премиерата на книгата „Люляци в мъглата” от Татяна Николова. Това е първата стихосбирка на авторката и включва 100 стихотворения за любовта, болката, живота и света около нас.
Татяна Николова е библиотекар в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”-Видин. За себе си Татяна споделя, че от дете мечтае да пише. Тя е абсолютно доказателство, че даже най-съкровените и отлежали във времето мечти, се сбъдват.

Концерт-спектакъл 130 години театър във Видин

Концерт-спектакълът „130 години театър във Видин“ постави началото на събитията за отбелязване на значимата годишнина от построяването на първата театрална сграда в България – тази на видинския Драматичен театър.

МОН С ТРИ ПРИОРИТЕТА ПРЕЗ НОВИЯ СЛУЖЕБЕН МАНДАТ

Три приоритета обяви служебният екип в Министерството на образованието и науката (МОН) за новия мандат. Те са равностойни помежду си и по тях ще се работи едновременно.

Започват събитията за 130-годишнината на видинския драматичен театър – първият, построен в България

Концерт-спектакъл на 23 септември ще сложи началото на програмата, с която ще бъде отбелязана значимата годишнина. Това беше съобщено днес на съвместна пресконференция на кмета на Общината д-р Цветан Ценков и директора на ДТ „Владимир Трандафилов“ Дейвид Славчев. „В края на тази година се навършват 130 години от построяването на първата театрална сграда в България. Театърът и културата са духовността на един народ и са неизменна част от бъдещето на една държава“, заяви кметът на Видин.

Страници