Любопитно

Изложба в музей "Кръстата казарма" разказва за наборната военна служба през „онези“ 45 години на социализма

Изложбата „Когато момчето става мъж…“ бе открита днес (2 февруари) във Видин. Експозицията, която е подредена в една от залите на музей „Кръстата казарма“, разказва за наборната военна служба в периода на социализма. 

В Кула отличиха най-добрите винари

Община Кула и Народно читалище „Просвета 1882“ организираха традиционния конкурс за домашно вино в чест на празника Трифон Зарезан. Участие в тазгодишното издание на проявата взеха 31 майстори на виното в категории. Конкурсът се проведе в три категории – червено вино, бяло вино и розе. Трудната задача да отличи най-добрите винари бе поверена на сертифицирания дегустатор-технолог Илиан Игнатов. А наградите връчи кметът на община Кула Владимир Владимиров.

Във Флорентин почетоха празника на лозето и виното

Във всички населени места на община Ново село, чиято слава като винарски район се носи на близо и далеч, празникът Трифон Зарезан е на особена почит. Така е и в село Флорентин. Днес там отбелязаха подобаващо деня на лозето и виното. Тържеството бе организирано от местното Народно читалище „Пробуда-1925“, съвместно с Кметство Флорентин.

В Ружинци отбелязаха Трифон Зарезан

Спазвайки народната традиция и с много настроение, жителите на село Ружинци отбелязаха днес (1 февруари) празника Трифон Зарезан. Хората се събраха в центъра на селото, където се хванаха на хоро и се отправиха към дома на Любен Павлов, за да изпълнят традиционния обичай „зарязване на лозите”. Началото даде кметът на община Ружинци Александър Александров, който нарече да бъде плодородна годината, да се роди много грозде и се напълнят бъчвите с хубаво вино.

Книга „разказва“ легенди от Видинско

Малко познати или непознати легенди „разказва“ новата книга на етнографа от Регионалния исторически музей във Видин д-р Сашка Бизеранова. „Включила съм автентични легенди – стремежът ми е бил да избягвам тези, които са авторизирани, тоест прекалено силна е намесата и се е получила приказка или художествен разказ“, каза за вестник „НИЕ“ д-р Бизеранова, която преди дни официално представи своя труд. „Затова легендите са изключително кратки, синтезирани. Обхващат тридесет населени места от област Видин, като всички единадесет общини са представени.

3D възстановка на античната крепост Бонония може да бъде видяна в музей „Конака“

3D реконструкция на античната римска крепост Бонония вече могат да разгледат посетителите на музей „Конака“ във Видин. Тази възможност е факт благодарение на монтираното неотдавна в музея електронно устройство – киоск с 43-инчов интерактивен дисплей. Новата модерна придобивка предоставя и разнообразна друга информация. Подробности пред вестник „НИЕ“ разказа Ваня Ставрева, ръководител на отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей във Видин (РИМ).

За 10 години Сдружение „Активно общество“ успя да промени в положителна посока живота на хиляди хора

„НИЕ“: Г-н Георгиев, на 5 декември Сдружение „Активно общество празнува своя десети рожден ден. Какво означава тази годишнина?
Радослав Георгиев:
Това за нас е първият юбилей и естествено е повод, за да направим равносметка какво сме постигнали досега, какво е нашето бъдеще, как искаме нашата организация да се развива занапред.

Отборът на „Севера“ спечели тазгодишния „Мач на звездите“

Преходната купа в традиционния „Мач на звездите“, който се състоя на 2 декември, отиде при отбора на Севера“. Звездният двубой, който е запазената марка на Видин в борбата със СПИН, се проведе за 15-и път. Той се състоя в спортна зала „Фестивална“, а водещ на шоуто бе популярният Ивайло Иванов - Играта.
„Мачът на звездите“ се организира от Община Видин, съвместно с Регионалното управление на образованието, Общинския съвет по наркотичните вещества, Баскетболен клуб ”Видабаскет” и видински училища.

„Морковена приказка“ разказва видинският куклен театър

На 30 ноември, сряда, от 18:00 ч. Държавен куклен театър – Видин ще представи премиерата на „Морковена приказка“. Режисьор и сценограф на кукленето представление е Бояна Минковска, която в този проект избира да работи с  драматурга Лиляна Байлова -  един мултидисциплинарен артист, с няколко награди за текстове на детски пиеси. Минковска държи да повери музиката на местен автор и така се свързва с Николай Антов.

Стартира традиционният детски конкурс „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“.

От 18.11.2022 г., „Български пощи“ стартират традиционния детски конкурс „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“. Крайният срок за изпращане на писмата е 16 декември 2022 година. Няма ограничения за това как да изглеждат детските писма. Могат да са ръкописни, печатни или придружени от ръчно изработени изненади – това е лично решение на децата.

Страници