Любопитно

Врачанският Балкан посрещна стотици рокери и любители на адреналина

Стотици рокери и любители на адреналина си дадоха среща във Врачанския Балкан през отминалия уикенд, който предостави уникална възможност на всички, които обичат високите скорости и забавленията.  В рамките на тридневния Национален мотосъбор , местността “Леденика” се превърна в притегателен център за стотици рокери и мото клубове от страната. 

Детска академия за спорт и превенция ще функционира през лятото в Кула

На 5 юли от 09.30 часа в културно-исторически парк „Кастра Мартис“ в гр. Кула ще се открие „Детска академия за спорт и превенция“, организирана в партньорство от Районното управление на МВР - Кула, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Кула, Община Кула, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, СУ „Васил Левски“ - Кула, ДГ „Звънче“ - гр. Кула и др.

Четиридневният фестивал The River превръща Видин в град на изкуствата

Новият „Vidin Art Festival „The River“ очаква всички видинчани и гости на дунавския град за едно приятно и емоционално 4-дневно изживяване. Програмата изобилства от интересни събития, които започват на 28 юни и свършват на 1 юли.

Световен шампион ще направи опит за световен рекорд за плуване в Дунав

Световният шампион по плуване Цанко Цанков ще направи опит за световен рекорд за плуване в река Дунав. Това стана ясно днес в рамките на посещението във Видин на младия спортист, който бе придружен от своя треньор и мениджър Николай Илиев. Повод за посещението им бе прожекцията на документалния филм „Шампионът на Тихия океан – Протокът Кук“, която беше представена в Културен център „Жул Паскин“. 

В Кула поставиха началото на Кулинарния фестивал „Айдушко едене“

На Еньовден в Кула поставиха началото на нови събитие в културния календар на общината – Кулинарният фестивал „Айдушко едене“. Първото издание на кулинарният празник премина с голям успех. Участваха 35 рецепти и ястия от различен вид – предястия, салати, основни, хлябове и печива, напитки, десерти. Петчленно жури, начело с Кулския айдук – в ролята Мирослав Иванов, определи най-вкусните и тематични ястия с най-много билки и подправки.

Археолози проучват некропола на антична Рациария

Изцяло запазена еднокамерна гробница откриха археолози, които извършват спасителни разкопки в района на некропола на античния римски град Рациария. Спасителните разкопки се извършват във връзка със стартиралата рехабилитация на пътя за Държаница (община Димово), който преминава именно през територията на некропола. Разкритите от археолозите структури, след тяхната реставрация и социализация, откриват чудесни възможности мястото да се обособи като подобект в рамките на Рациария, който да се посещава от туристи, каза ръководителят на спасителните разкопки доц.

Етажерка на Иванка Ботева – дъщерята на Христо Ботев, дариха на архива във Видин

Ден след като почетохме паметта на Христо Ботев, Държавен архив – Видин получи ценно дарение, косвено свързано с големия поет и революционер. Етнографът и почетен гражданин на Видин Нинко Заяков дари на архива етажерка за книги, която е била собственост на Иванка Христова Ботева – дъщерята на Христо Ботев. Именно във Видин Иванка се запознава със своя съпруг Стоян Христов. Нинко Заяков разказа как етажерката е станала негово притежание (виж долу в текста).

Когато детето истеризира в магазина, а родителят е в паника

Класика в жанра: дете плаче и крещи в магазин, родителят в паника губи контрол, околните мърморят неодобрително, а други стискат зъби Как да разрешите тази ситуация с минимални загуби.

Сцена в магазина – майка с 4-годишен син.

- Мамо, мамо, искам сладолед, да си го купим.

На Еньовден канят на нов фестивал и кулинарен конкурс в Кула

За първи път тази година на вълшебния летен празник Еньовден Община Кула и НЧ „Просвета 1882“ – гр. Кула организират фолклорния фестивал и конкурс за ястие с билки и подправки, носещ атрактивното название „Айдушко едене“. 

Страници