Любопитно

Монтана очаква 14 фолклорни формации от пет държави

Общо 14 фолклорни формации от 5 държави ще участват в 16. Международен фолклорен фестивал – Монтана 2023. Той ще бъде открит в навечерието на Празника на Монтана – Свети Дух. В 19:30 ч. на 4 юни на обновения площад „Жеравица“ ще прозвучат химните на България, Исландия, Киргизстан, Словения и Северна Македония. След приветствие на кмета Златко Живков, групите от чужбина ще представят програмата си по азбучен ред.

Как да влезем във форма бързо и трайно?

Да бъдеш във форма и да се поддържаш във форма е цел, която всеки трябва да се стреми да постигне. Това не само подобрява физическото ви здраве, но има положително въздействие и върху психическото ви състояние. Въпреки това много хора се борят с влизането във форма и поддържането на добра такава, често защото не знаят как да го направят. В тази публикация ще обсъдим как да влезете във форма бързо и трайно.

1. Поставете си реалистични цели

Община Видин раздаде ваучерите за посещения на културни събития

Днес бяха раздадени ваучерите за посещения на културни събития, които Община Видин предостави на 200 деца и младежи. Организираното за целта събитие се проведе в пространството до Центъра за обучение, изкуство и култура (БиблиоПоща) в Крайдунавския парк.

Близо 500 деца участваха в спортен празник във Враца

Във Враца възпитаници на детски градини взеха участие в Шестнадесетия общински спортен празник “Децата на Враца спортуват”. Инициативата се проведе в залата на СУ “Христо Ботев”. 
Кметът Калин Каменов поздрави присъстващите и им пожела успех. В тазгодишното издание на спортния празник взеха участие близо 500 деца от 15 детски градини. Малчуганите се включиха в състезателни игри, като след края на инициативата заместник-кметът Петя Долапчиева награди отборите.
Събитието е и част от дейността по проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“.

Морският свят оживява в 120 кв. м светещи стенописи на крайбрежната алея в Приморско

Стотици обитатели на морския свят са героите в мащабно “платно” с обща площ от над 120 кв. м, разположено по протежение на крайбрежната алея до малкия пристанищен кей с лодки в Приморско. В стенописите с дължина 90 м оживяват както характерни за Черно море видове, така и по-екзотични гости от близки и далечни води – от познатите зарган, попче и барбун през любимите на децата делфини и косатки, до гигантски октоподи и зелени морски костенурки.

Обявиха конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“

Във връзка с отбелязване на Европейския ден на „Натура 2000“ – 21 май 2023 г. Регионална инспекция по околната среда и водите – Монтана, обявява конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Целта на проявата е популяризиране на биологичното разнообразие в Р България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа Натура 2000, включваща защитени зони с висока природозащитна значимост като част от Европейската екологична мрежа.

Пивовари с инициатива за връщане на стъклени бутилки от бира

Инициатива за връщане на оборотните стъклени бутилки от бира стартират компаниите от Съюза на пивоварите в България (СПБ). Новата кампания „Върни ме“, която българският пивоварен бранш стартира, бе представена по време на ежегодния Пролетен бирен салон, който се проведе в София. По традиция събитието, отбелязващо началото на летния бирен сезон, събра медии, представители на научните и бизнес среди, артисти, мениджъри на пивоварните компании у нас и почитатели на пенливата напитка.

Какви са първите веган продукти, които е добре да включите в менюто си?

Вие сте нов веган и искате да започнете да предлагате веган ястия във вашия ресторант или кафене? А може би искате да обновите съществуващото си меню, за да предлагате повече вегански продукти? Така или иначе, първата стъпка е да решите кои да включите в менюто си. Тук ще разгледаме най-добрите вегански продукти, които да добавите към менюто си, за да можете да започнете да предлагате на клиентите си или у дома вкусни ястия на растителна основа.

Защо е важно да правим детокс поне веднъж в годината?

Детоксикацията е практика, която може да има големи ползи за физическото, психическото и емоционалното ви здраве. То може да ви помогне да се отървете от токсините и другите вещества, които могат да се натрупат в тялото ви с течение на времето и да допринесат за редица здравословни проблеми. Детоксикацията е мощен начин да възстановите тялото си и е важно да я включите в редовната си здравословна рутина поне веднъж годишно. Тук ще разгледаме защо е толкова важно да се детоксикирате поне веднъж годишно и как можете да започнете.

Римския празник „Флоралия“ пресъздадоха на фестивал в Дреновец

Възстановка на пролетния римски празник „Флоралия“ се проведе в се-ло Дреновец (община Ружинци). На 7 май обновеният парк в Дреновец събра представители на групи за исторически възстановки, участващи във фестивала „Флоралия“ – ентусиасти от местната група „Багачин“, както и гости, дошли специално за събитието.

Страници