Любопитно

Многовековни чинари – дар за юбилея на видинската математическа гимназия

В двора на обновената сграда на Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ - Видин трима от изявените преподаватели по математика – Емил Стоянов, Тома Георгиев и Роза Георгиева – засадиха петметрови чинари, дар от Училищното настоятелство. Заедно с тримата математици, които са и възпитаници на МГ, в ритуалната акция се включиха Лили Цанова и Павел Радулов от Настоятелството.

Антична Бонония „оживява“ чрез виртуална и добавена реалност

Антична Бонония във Видин е избрана за пилотен обект, в който се планират различни дейности в подкрепа на номинацията на Римския Дунавски лимес за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Значимостта на Антична Бонония, състоянието на проучванията и възможностите за социализация бяха представени от археолога в РИМ – Видин Ваня Ставрева, заместник научен ръководител на археологическите разкопки, по време на проведена на 25 ноември онлайн фокус група, посветена на Римския Дунавски лимес.

Конкурс за коледна декорация организира Младежкият дом в Монтана

Младежки дом – Монтана организира конкурс за ръчно изработена коледна декорация. В него могат да се включат деца от първи до осми клас. Те ще бъдат разпределени в две възрастови групи – I-IV и V-VIII клас. Всеки участник може да изработи коледна декорация по избор – коледна играчка, гирлянди, коледен венец, свещници и други. Материалите и техниките са по избор на авторите. Единственото ограничение е, че един участник може да се включи в конкурса с не повече от 2 броя изделия.

Стартира традиционния детски конкурс „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“.

„Български пощи“ ЕАД стартира традиционния детски конкурс „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“. Крайният срок за изпращане на писмата е 17 декември 2021 година.
За участие в конкурса на плика трябва да бъде изписан правилно адрес на подателя и да бъде заплатена пощенската услуга за изпращане на писмо. За получател да бъде посочено само „За Дядо Коледа“. Всички писма отговарящи на условията ще получат отговор от Дядо Коледа, а за най-оригиналните и красиви от тях ще има и подаръци.

РИОСВ – Монтана организира конкурс „Кукла Парцаливка“ за Коледа“

Регионална инспекция по околната среда и водите – Монтана (РИОСВ) организира конкурс по повод коледните и новогодишни празници „Кукла „Парцаливка“ за Коледа!“, съобщиха от екоинспекцията. В конкурса могат да участват деца от 10 до 15 години от областите Монтана и Видин.
Куклата трябва да е изработена от употребявани текстилни материали, пълнежът също, и да е с височина до 30 см. Децата могат да включат своето въображение и талант при направата на куклите, като използват всякакви техники.

Термите в Рациария разкриват блясъка си

За втора година археолозите, работещи в антична Рациария, проучваха термите – градските бани на античния римски град. Въз основа резултатите от разкопките специалистите, работещи на обекта, са категорични, че това са най-големите римски терми в България, много по-големи от тези в Одесос (днешния град Варна). Няколко дни преди края на тазгодишната археологическа кампания посетихме разкопките, а повече за резултатите от продължилата два месеца работа на терен за вестник „НИЕ“ разказа ръководителят на разкопките доц.

Европейската комисия предоставя 60 000 карти за пътуване на млади европейци

Благодарение на DiscoverEU Европейската комисия ще предостави безплатни карти за пътуване на 60 000 европейци на възраст между 18 и 20 години. Ще може да се кандидатства от утре, 12 октомври, до 26 октомври на обяд, за период на пътуване през 2022 г., която ще бъде Европейската година на младежта.

Празник в Детска градина „Синчец“

Във видинската детска градина „Синчец“ използваха вероятно един от последните за тази есен дни с по-топло време, за да организират празник за децата, обгрижвани в детското заведение. Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика на община Видин Борислава Борисова беше гост на събитието, в което се включиха възпитаници на ДГ „Синчец“ с филиал ДГ „Вида“ от втора, трета и четвърта възрастова група.

„ТЯ във ВИДИН“ с девето издание

Днес (5 октомври) от 17.45 часа, в лоби бара на Хотел „Дунав“ ще се проведе деветото издание на социалния формат „ТЯ във ВИДИН“, който цели да покаже активните жени на Видин. Този път организаторите на формата ще представят Красимира Виденова – директор на детска градина „Русалка“, в която децата се обучават по метода на Мария Монтесори и Антонина Славова – реставратор и иконописец, която ще представи мини изложба на част от творбите си.

Стартира кампанията по засаждане на есенните цветя във Видин

Започна есенното зацветяване на зелените площи, съобщиха от Община Видин. От миналата седмица работници засаждат закупения от Общината посадъчен материал в предварително подготвените цветни лехи – през миналия месец беше подменен хумусният слой в площите, предвидени за зацветяване, с цел подобряване на почвения състав чрез внасянето на компост и хумусна почва и торене с трикомпонентни минерални торове, съдържащи азот, фосфор и калий.

Страници