Любопитно

Честита Баба Марта!

Денят, в който си казваме „Честита Баба Марта“ в Община Видин започна с посещение от читалищни дейци, преобразени като Баба Марта и Пижо. Те зарадваха общинското ръководство с измайсторени от тях красиви мартеници, с пожелания за здраве и благополучие. 

Северозападната задруга прие нови майстори на стари занаяти

На Трифон Зарезан, Северозападната задруга на майсторите прие новите си членове. Свидетелствата на занаятчиите бяха връчени от кмета Калин Каменов и председателя на задругата – грънчарят Куман Жеков.

Новите майстори са:

-Даниел Васев – дурмаджия – занимава се с изработката на дограми, градински мебели и облицовка;

-Любомир Маринов – който се занимава с художественото леене на метали – ювелир;

Атласът на недвижимото културно наследство на България е онлайн от днес

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен от днес на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Действащата му бета версия е на адрес https://bit.ly/49B1V5c и обхваща всички обекти от списъка на световното културно наследство и от регистъра на археологическите резервати, както и между 10 и 15% от паметниците на културата, за които са определени граници и предписания за опазване според изискванията на Закона за културното наследство.

Почести заслужиха семейства с дългогодишен брак в Монтана

Шест семейства от четири села в община Монтана бяха възнаградени от кмета Златко Живков за дългогодишния си съвместен живот. Събитието се организира за трета година по повод международната седмица на брака.  Три от двойките живеят в село Крапчене. Те са Сийка и Страхил Колови, които са заедно 66 години, Христа и Димитър Динови - 61 години, Георги и Марийка Петрови – 66 години. В село Долно Белотинци най-възрастната двойка е на Параскева и Георги Петкови, който са женени от 64 години.

Потомка на Левски ще гостува в библиотеката във Видин

Потомката на Левски Христина Богданова ще гостува на 13 февруари (сряда) в залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин. Срещата ще се проведе с ученици от училища ОУ “Иван Вазов“, СУ „Цар Симеон Велики“, ППМГ Екзарх Антим I, ПГ „Проф. Асен Златаров“. Събитието е по повод наближаващата годишнина от обесването на Апостола. През 2024 година се навършват 151 години от гибелта на Васил Левски.

Курсът "Шайо" създаде 4 проекта за община Види

4 екипа архитекти и 4 проекта за нов живот и нови функции на забележителни паметници на културата във Видин: Османската отбранителна система, Военният клуб, Земеделската банка и Дизеловата електроцентрала. Проектите от семестриалното „Ателие Видин“ бяха представени в Пловдив, където се провежда деветото издание на курса „Шайо“ за опазване на недвижимото културно наследство, организиран от френската висша школа „Шайо“ и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Над 64 000 туристи са посетили старопрестолен Видин през 2023 година

Над 64 000 туристи са посетили Видин през 2023 година. Информацията бе съобщена на заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма към Община Видин, което се проведе днес (24 януари) в залата на Общинския съвет. То бе открито от Борислава Борисова – заместник-кмет по хуманитарни дейности и социална политика и председател на Консултативния съвет.

Милиони инвестиции очакват във Видин в следващите години

45 502 629 лева е общата стойност на европейските инвестиции, които Община Видин има гарантирани към момента. Отделно в държавния бюджета за 2024 година за Община Видин има заложени средства за проекти на стойност 39 827 600 лева. Внушителните цифри съобщи заместник-кметът на общината Десислава Тодорова.

Симфониета – Видин с концерт в Културен център „Жул Паскин“

На 26 януари, в залата на Културен център „Жул Паскин“, в изпълнение на Симфониета – Видин ще звучат произведения от Чайковски – Първи концерт за пиано, в изпълнение на Сава Вутов, произведения за флейта, в изпълнение на Луиза Село и последна, шеста част на Трета симфония на Малер. Началото на концерта е от 18:00 часа. „Надявам се този концерт да предизвика интерес във видинската публика, защото за първи път изнасяме такъв мащабен концерт в Културен център „Жул Паскин“, каза директорът на Симфониета – Видин Мирослав Кръстев.

Страници