Политика

Жалби и сигнали валят в началото на мандата на Общински съвет – Видин

Скандали бележат началото на мандата на новия Общински съвет във Видин. В основата стоят обвинения, че изборът на председател на местния парламент – припомняме, че на проведеното преди дни заседание за председател беше избран Светослав Славчев, е извършен незаконно, чрез натиск към определени общински съветници. Заваляха и жалби и сигнали към органите на реда и прокуратурата.

Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет за 2024 година 

Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024. Параметрите му са разработени в рамките на Маастрихтските критерии, като за сектор „Държавно управление“ дефицитът е съответно 2,9% от БВП. В бюджета за следващата година е предвидено предстоящото увеличение на минималната работна заплата, планираният ръст на минималния осигурителен доход, както и действащи и към момента данъчни облекчения, става ясно от информацията, разпространена от пресцентъра на Министерския съвет. 
Данъчна политика

Новоизбраната местна власт в община Димово встъпи в длъжност

На първо тържествено заседание на Общинския съвет в Димово клетва положиха избраният за втори мандат кмет на общината Светослав Славчев, членовете на местния парламент, както и кметовете на седем села. Заместник областният управител на област Видин Ани Арутюнян откри първото заседание, а в приветствието си към новоизбраните представители на местната власт в Димово ги призова: „Бъдете мъдри и единни в името на онези важни решения, които ще гарантират добруването на жителите. Защото най-голямото богатство на всеки регион са хората“. 

Владимир Владимиров: Ще работим за повишаване на жизнения стандарт на гражданите на община Кула 

Владимир Владимиров встъпи в длъжност като кмет на община Кула, която, по волята на гражданите, ще ръководи за пореден, четвърти мандат. На проведено днес (14 ноември) тържествено заседание на новоизбрания Общински съвет, клетва положиха кметът на общината, членовете на местния парламент, както и кметовете на селата Старопатица, Тополовец и Цар Петрово – Николай Николов, Еней Бранков и Валентин Вътов.

Д-р Цветан Ценков при полагането на клетва: Видин има нужда от развитие и обединение!

Видин има нужда от развитие и обединение – това заяви д-р Цветан Ценков в своето изказване след като положи клетва за втори кметски мандат във Видин. Днес се проведе първото заседание на новоизбрания видински Общински съвет, на което заедно с градоначалника клетва положиха и общинските съветници, както и кметовете на кметства в общината. Основнота задача обаче – избор на нов председател, на този етап остана неизпълнена. 

Кметът на община Враца положи клетва

Кметът на община Враца Калин Каменов, новоизбраните общински съветници и кметове на кметства положиха клетва. Това се случи на една символична дата – на 9 ноември се отбелязват освобождението на града от турско робство.

Първото заседание на новоизбрания Общински съвет – Видин ще се състои на 13 ноември

На първо заседание ще се събере новоизбраният Общински съвет във Видин. Дневният ред включва полагане на клетва и подписване на клетвени декларации от избрания за втори кметски мандат градоначалник д-р Цветан Ценков и от кметовете на 20 населени места в общината.

Започват преговорите между правителството и общините за бюджет 2024

Кметовете на Монтана Златко Живков, на Троян Донка Михаилова и на Димитровград Иво Димов ще бъдат гласа на общините на среща с министъра на финансите Асен Василев утре (10 ноември, петък). Те ще представят позицията и предложенията  на Националното сдружение за държавния бюджет през 2024 год. Очаква се проектозаконът да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание на 14 ноември.

Мария Тодорова е новият кмет на община Чупрене

Мария Тодорова, издигната от партия ГЕРБ, спечели втория тур на изборите за кмет на община Чупрене, като получи малко над 53% от гласовете. Тодорова, която до момента беше заместник-кмет на общината, победи в балотажа досегашния кмет Анжело Добричов, издигнат от СДС(НДСВ). 

Боян Минков спечели втория тур на изборите за кмет в Белоградчик

Боян Минков се поздрави с победата на втория тур на изборите за кмет на община Белоградчик с 54% подкрепа. На балотажа там Минков, който в предходния мандат беше председател на Общинския съвет в града на скалите, се изправо срещу досегашния градоначалник Борис Николов, който обаче не успя да спечели пореден мандат. 

Страници