Политика

Румен Радев: Вторият мандат за съставяне на правителство вече е дискредитиран

„Вторият мандат за съставяне на правителство вече е дискредитиран“ – с тези думи президентът Румен Радев връчи по-рано днес вторият манат за създаване на правителство. Папката с мандата прие акад. Николай Денков, излъчен като кандидат за министър-председател от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната-Демократична България“.

Делегация от Германия пристига във Видин

На 29 и 30 май във Видин ще гостува делегация от област Ортенау, провинция Баден-Вюртемберг, Германия. Тя ще бъде водена от Франк Шерер, областен управител на област Ортенау. В състава на делегацията ще участват кметове, общински съветници, експерти от областната администрация на Ортенау и представители на бизнеса. След като неотдавна пандемията от коронавирус наложи временно спиране на ежегодните редуващи се посещения на делегации, сега областният управител Огнян Асенов ще посрещне делегация от Ортенау във Видин за първи път от 2019 г.

Добра събираемост от данъци и такси отчете кметът на община Монтана

Приходите на община Монтана  от местни данъци и такси за първото тримесечие на годината са по-високи в сравнение със същия период миналата година, обяви кметът Златко Живков. В първия работен ден след Великден той благодари на десетките граждани и фирми, които са внесли дължимите годишни  данъци върху недвижими имоти,  върху моторните превозни, такса смет и възмезден данък при имотни сделки. Близо 5 милиона са приходите от тях в общината .

Общинският съвет в Чупрене отложи разглеждането на капиталовите разходи

Разпределянето на средствата за капиталови разходи за 2023 година бе основна точка в дневния ред на проведеното на 31 март заседание на Общински съвет – Чупрене (ОбС). До нейното разглеждане обаче така и не се стигна поради отсъствие на една от комисиите и нейните членове. Това бе причината председателят на местния парламент Иван Велков да не допусна разглеждане на актуализацията на поименния списък на капиталовите разходи за 2023 година, което бе точка 3 от дневния ред.

Кой спечели и кой загуби на поредните парламентарни избори?

Петите парламентарни избори в рамките на само две години вече са в историята. В Северозапада (областите Видин, Враца и Монтана) първа е коалицията ГЕРБ-СДС, която на местно ниво постига доста по-висок резултат от този на национално, където загуби София, Пловдив и Русе, броени месеци преди местния вот. 

Областният управител на Видин се срещна с вътрешния министър Иван Демерджиев

Областният управител на Видин Огнян Асенов се срещна с вицепремиера по обществен ред и сигурност и вътрешен министър Иван Демерджиев, по време на работното му посещение във Видин.

На проведената среща се обсъди напредъка в организационно-техническата подготовка на предстоящите парламентарни избори и затрудненията, които създава тежкотоварния трафик по Е-79, в област Видин, в посока ГКПП Дунав мост Видин – Калафат на изход от България.

ОбС – Видин гласува 150 000 лв. за финансово подпомагане на сдруженията на собствениците, кандидатстващи по програмата за саниране

150 000 лв. за финансово подпомагане на сдруженията на собствениците във Видин, кандидатстващи по програмата за енергийно обновяване на жилищния фонд гласуваха общинските съветници. Сумата е заделена в разчетите за местни дейности на Община Видин за 2023 година, които бяха приети на проведеното на 27 февруари заседание на Общински съвет – Видин (ОбС).

Във Видин не се споразумяха за състава на Районна избирателна комисия – Видин

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия – Видин (РИК) за произвеждане на избори за народни представители на 2 април 2023 г. на проведените вчера (5 февруари) консултации, водени от областния управител Огнян Асенов. Представителите на политическите формации не постигнаха консенсус за местата на заместник-председателите и секретаря на РИК. 

Процедурите за минералните извори в община Видин - блокирани заради проблеми с издаването на разрешително за водоползване

Законодателни неуредици, политически боричкания и липса на достатъчна подкрепа от държавата според кмета на община Видин д-р Цветан Ценков са основните причини да няма по-голям напредък във връзка с разработването на находищата от минерални води в селата Сланотрън и Градец и в град Видин (в района на крепостта „Баба Вида”). Д-р Ценков заяви това по време на проведена вчера (18 януари) среща в село Сланотрън.

Деяна Стоянова, зам.-кмет на община Ново село: Приоритет за нас е асфалтирането на улици и доразвиването на социалните услуги

„НИЕ“: Г-жо Стоянова, Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет отпусна пари за почистване на отводнителен канал в село Неговановци. Получи ли Община Ново село тези целеви средства и кога ще започне работа?

Страници