Политика

Процедурите за минералните извори в община Видин - блокирани заради проблеми с издаването на разрешително за водоползване

Законодателни неуредици, политически боричкания и липса на достатъчна подкрепа от държавата според кмета на община Видин д-р Цветан Ценков са основните причини да няма по-голям напредък във връзка с разработването на находищата от минерални води в селата Сланотрън и Градец и в град Видин (в района на крепостта „Баба Вида”). Д-р Ценков заяви това по време на проведена вчера (18 януари) среща в село Сланотрън.

Деяна Стоянова, зам.-кмет на община Ново село: Приоритет за нас е асфалтирането на улици и доразвиването на социалните услуги

„НИЕ“: Г-жо Стоянова, Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет отпусна пари за почистване на отводнителен канал в село Неговановци. Получи ли Община Ново село тези целеви средства и кога ще започне работа?

В 260 видински домакинства вече са монтирани по-екологични отоплителни уреди

Вместо на дърва и въглища, 260 видински домакинства вече се отопляват с нови по-екологични отоплителни уреди благодарение на проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Видин“. До 19 декември са монтирани 68 пелетни котли, 82 пелетни камини, общо 104 климатика, както и 6 броя топловъздушни камини. Дейностите по проекта се изпълняват в срок.

В ОбС – Видин замириса на избори

Макар до местните избори да остава почти една година, предизборните дела и думи сякаш вече започнаха. Поне това е усещането след проведеното днес (28 ноември) заседание на Общински съвет – Видин (ОбС). Може би това се дължи на факта, че всички партии, въпреки привидните опити за формиране на правителство, осъзнават, че все по-голяма става вероятността в началото на следващата година целокупният български народ за пореден път да се наложи да отиде до урните, за да гласува за Народно събрание.

Посланикът на Япония е на официална визита във Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков посрещна днес в кабинета си Негово Превъзходителство Хироши Нарахира, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, който е на посещение в нашия старопрестолен град. Д-р Ценков приветства дипломата с добре дошъл и му поднесе подарък, който да му напомня за Видин – картина, изобразяваща средновековната крепост „Баба Вида“.

Кметът на Видин и посланикът на Аржентина откриха заедно изложба

Изложбата „Аржентина и България: 90 години приятелство“ е подредена във видинската галерия „Никола Петров“. Тя е организирана по повод 90-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави и се показва във Видин по покана на кмета на Общината д-р Цветан Ценков. Специално за случая гост на нашия град бе посланикът на Република Аржентина в България Негово Превъзходителство Алфредо Атанасоф.

Обявиха кои четирима от Видин влизат в Народното събрание

Окончателно са ясни четиримата народни представители, които влизат в следващия парламент от Видински изборен район. Централната избирателна комисия прие решение, с което обяви за избрани от Видин Росица Кирова (Коалиция ГЕРБ-СДС), Иво Атанасов („Продължаваме промяната“), Димитър Аврамов („Движение за права и свободи“) и Любен Иванов („Демократична България – обединение“). За пръв път от 1989 година БСП няма да има в парламента депутат от Видин – район, който до преди десетина години беше считан за една от „червените“ крепости в България.

Предлагат увеличение на данъците и таксите в община Видин

Темата за увеличението на местните данъци и такси във Видин влиза отново в Общинския съвет. Предстои местният парламент да разгледа промени в наредбата за местните данъци, които включват увеличение на размера на данък недвижими имоти и данък МПС. За гласуване ще бъде внесена и план-сметката за чистота за 2023 година, където пък се предвижда повишение на промилите на такса смет.

ГЕРБ-СДС печели и във Враца и Монтана

Подобно на Видин, и в областите Враца и Монтана ГЕРБ-СДС е първа. Интересна обаче е подредбата на следващите. Във Враца след ГЕРБ-СДС, която взима над 32% от гласовете, се нарежда „Продължаваме промяната“ с под 17%. БСП се нарежда трета с получени малко над 11%. Следват ДПС с 10,70% и ‚Възраждане“ с 9,56%. 4-процентовата бариера в област Враца прескачат още две партии – „Български възход“ и „Има такъв народ“, която обаче заради резултатите си на национално ниво не влиза в Парламента.

ГЕРБ-СДС с категорична победа във Видин

Коалиция ГЕРБ-СДС постига категорична победа в област Видин на проведените вчера (2 октомври) избори за Народно събрание, като с получените 28,76% от гласовете на избирателите тя изпреварва с повече от 10% „Продължаваме промяната“, която е със 17,26%. ДПС се нарежда трета с електорална подкрепа от 13,64%. БСП остава четвърта с 11,90%. Следват „Демократична България“ с 8.06%, „Възраждане“ с 8,02% и „Български възход“ с 3,46%.

Страници