Празници

Поклон пред будителите!

На 1 ноември, когато честваме Деня на народните  будители, кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова поднесоха венец пред паметника на Софроний Врачански в града. Празника почетоха също председателят на Общинския съвет Генади Велков, представители на Държавен архив - Видин, общински служители.
Д-р Ценков поздрави видинчани с Деня на будителите, като им пожела да бъдат здрави и отговорни към близките си и обществото в трудната ситуация заради COVID-19.

Трима достойни видинчани получиха на Димитровден званието „Почетен гражданин на Видин“

На 26 октомври отбелязахме духовния празник на град Видин и почетохме паметта на свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. Тази година мероприятията за отбелязване на празника бяха малко и се проведоха при спазване на действащите към момента противоепидемични мерки.

Димитровден под знака на епидемията

След броени дни ще честваме Духовния празник на град Видин – Димитровден. Както всичко останало напоследък, и той ще премине под знака на епидемията от коронавирус и наложените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки. Това обуславя доста скромното отбелязване на хубавия повод, като за пръв път от години на площад „Бдинци“ няма да се проведе тържествена церемония в присъствието на граждани и официални гости. Това става ясно от съобщената от Община Видин програма за отбелязване на Духовния празник на Видин.

Днес е Кръстовден! Поверия и обичаи

Въздвижение на Светия кръст Господен или по-популярното Кръстовден е един от Дванадесетте велики християнски празника. Празнува се на 14 септември.

Българската православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

Десетки миряни се помолиха за здраве пред иконата на свети Мина

Видинлии посрещнаха икона на свети Мина в навечерието на неговия празник. Иконата катедралният храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“ във Видин получи като дарение. Благодарение на Западно и Средноевропейски митрополит Антоний в иконата е вградена частица от мощите на светеца, почитан като покровител на семейството и закрилник на сираците и бездомните. Иконата на свети Мина е дарена от семейството на Татяна Попова. Иконата е с височина метър и половина, богато украсена и е дело на зографите Антония и Димчо Димчовски.

Продължава конкурсът на „Български пощи“ ЕАД Най-красиво писмо до Дядо Коледа

Всяка година, поддържайки връзка с екипа на щедрия белобрад дядо, „Български пощи” ЕАД организира конкурс за най-красиво писмо до Дядо Коледа. Хиляди деца отправят своите съкровени желания, думи на благодарност и вълнуващи послания към любимия старец.
В конкурса могат да участват всички детски писма, стихове, рисунки и други, ако върху пощенската пратка има правилно изписан адрес на подател и марка от 0.65 лева. На мястото на получателя трябва да пише – За Дядо Коледа.

Депутатът Владимир Тошев и представителите на ПП ГЕРБ участваха в тържествата по случай Димитровден - духовния празник на Видин

На Димитровден Видин отбелязва духовния си празник, който по традиция започна с тържествена света Литургия в храма „Св. вмчк Димитър Солунски Чудотворец“. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, много хора дойдоха, за да се помолят на светеца закрилник. За празничния ден Видин получи ценен подарък от дарители – голяма икона на Свети Димитър, пред която миряните се поклониха.

Видин празнува Духовния си празник

Четирима нови почетни граждани има Видин. На днешния празничен за града ни Димитровден с високото звание бяха удостоени Видински митрополит Неофит (посмъртно), лекарят д-р Тодор Вълев, етнографът Нинко Заяков и винопроизводителят Ивайло Йотов.

С магическо шоу, концерт и заря завърши празникът на Видин

В следобедните часове на празничния 26 октомври магическа атмосфера завладя площад „Бдинци“ благодарение на артистите от Quick Hands Project. В организираната от тях работилница за улична магия те демонстрираха на най-малките жители на нашия град интересни фокуси.

Патронен празник в ГПЧЕ „Йордан Радичков“

Заместник-кметът на община Видин по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова бе гост на тържеството. Тя поднесе своите благопожелания на колектива на учебното заведение и на всички ученици и прочете поздравителен адрес от името на кмета д-р Цветан Ценков. „Видинската езикова гимназия е училище, което заслужено се нарежда сред елитните учебни заведения не само във Видин, но и в страната. „Трудните уроци са по-мъдри и по-благодарни за човека от лесните“, е казал някога Вашият патрон – майсторът на краткия разказ Йордан Радичков.

Страници