Празници

Кметът на Видин поздрави столетницата Мария Костова

На 4 септември възрастната жена отпразнува своя 100-годишен юбилей. По този повод тя получи подаръци от Община Видин, както и поздравителен адрес от кмета д-р Цветан Ценков. Той пожелава на Мария Костова да се радва на крепко здраве, щастие и спокойни дни, както и да съхрани бодростта и силата на духа, за да може и занапред да предава натрупаната през годините мъдрост.

Видинският панаир отваря врати на 19 август

Територията на бившето военно поделение край крепостта „Баба Вида“, където се провежда традиционното изложение, вече е напълно готова за настаняването на участниците. От днес започна разполагането на щандовете на желаещите да предлагат своята продукция и стоки над 60 фирми от цяла България и от съседна Сърбия.

Международен събор на прохода „Кадъ Боаз“ 2022

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ Боаз“ при селата Салаш (България) и Ново Корито (Сърбия) тази година ще се проведе от 22-и до 24-ти юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община Княжевац от Република Сърбия.

Служители на МВР във Видин бяха отличени за своя професионален празник

99 служители на Областната дирекция на МВР във Видин и 28 служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ бяха наградени на проведено днес (4 юли) тържествено събрание. То бе организирано в навечерието на професионалния празник на МВР, който се отбелязва на 5 юли – на тази дата преди 143 години е създадено вътрешното ведомство. Сред официалните гости, които уважиха празника, бяха представители на държавната и местната власт, както и на съдебните институции.

Светлинно шоу, нестинарски танци, концерт и водни забавления за Деня на Дунав във Видин

Уникално светлинно шоу ще се проведе тази вечер край крепостта „Баба Вида“ във Видин. Събитието се провежда по случай Деня на река Дунав, който отбелязваме днес (29 юни). Организаторите – Община Видин и Event Masters – обещават спектакъл, който ще въздейства на всичките ни сетива, благодарение на фантастичното съчетание на музика и светлинни ефекти. Край крепостта „Баба Вида“ ще бъдат представени и нестинарски танци. А за доброто настроение ще допринесат и изпълненията на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ и на Градския духов оркестър.

50-годишен юбилей чества ППМГ „Екзарх Антим I“

На 17 юни (петък) е кулминацията на събитията, организирани във връзка с отбелязването на 50-годишния юбилей на видинската Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“. На този ден голямото „семейство ППМГ“ ще се събере, за да празнува заедно, каза за вестник „НИЕ“ директорът на гимназията Румяна Петрова. „Идеята ни е бивши и настоящи възпитаници да тръгнем заедно в 10:00 ч. от двора на училището, с шествие на съберем „семейството“, да преминем през центъра на града и да стигнем до мястото на следващото събитие – Спортната зала.

Днес Монтана празнува

На 13 юни, когато всички православните християни честват празника „Свети дух“, е и празникът на Монтана. По този повод градът посрещна гости от Италия, Румъния, Сърбия, Исландия, Чехия, Словакия, Полша, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Турлашкият събор в Чупрене – традицията продължава

Село Чупрене отново стана център на турлашкия бит и култура. В рамките на три дни – от 10 до 12 юни – китното село е домакин на XVI-ото издание на Турлашкия фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“.

Празници в град Дунавци и село Динковица

Заместник-кметовете на Община Видин Десислава Тодорова и Светослав Скорчев бяха официални гости на откриването на традиционния панаир на град Дунавци, който тази година се проведе на 4 и 5 юни. Поздравление от името на кмета на Видин д-р Цветан Ценков и от свое име поднесе Десислава Тодорова. Тя връчи на кмета на град Дунавци Димчо Скорчев поздравителен адрес. „Използвам хубавия повод, за да Ви поздравя за енергията и усилията, които полагате, за да продължи да се развива общественият живот в Дунавци.

Храмов празник в църквата ,,Св. Възнесение Господне“ в с. Бело поле

Днес (2 юни) по случай празника „Св. Вознесение Господне” (Спасовден) в село Бело поле се проведе курбан за здраве, благоденствие и тържествена Света литургия в храма ,,Св. Възнесение Господне“ в селото отслужи от протойерей Рафаил.

Страници