Празници

Община Враца ще посрещне предстоящите празници с богата програма

За поредна година коледно-новогодишните празници във Враца ще бъдат отбелязани с богата културна програма. Инициативите стартират със запалването на светлините на коледната елха и посрещането на Дядо Коледа на площад „Христо Ботев“. Събитието ще се проведе на 29 ноември от 17:00 часа.

Коледната елха в Монтана ще грейне на 1 декември

Дрон шоу ще бъде кулминацията на церемонията за запалване светлините на Коледната елха в Монтана. То ще блесне в небето над площад „Жеравица“ на фона на песента „Коледа“ на Нели Рангелова и Вокално студио „Детски смях“. Празничната програма ще започне в 17:30 ч. В нея ще участват млади таланти и актьори от Драматичен театър „Драгомир Асенов“ и Общински куклен театър, ЦПЛР – ОДК „Ние, врабчетата“, ОШИ „Добри Христов“ към НЧ „Разум 1883“ и Общински младежки дом.

„Български пощи“ стартират традиционния детски конкурс „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“

„Български пощи“ стартират традиционния детски конкурс „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“. Условията за участие в конкурса са правилно изписан адрес на подателя, за получател да бъде посочено само „За Дядо Коледа“ и да бъде заплатена пощенската услуга. Всички писма отговарящи на условията ще получат отговор лично от Дядо Коледа, а най-оригиналните и красиви писма ще получат и подаръци от него.

В СУ „Петко Рачов Славейков“ отбелязаха патронния си празник

В Средно училище „Петко Рачов Славейков“ отбелязаха своя патронен празник. На тържеството, посветено на 196 години от рождението на Петко Рачов Славейков и 98 години от създаването на училището, видинските славейковци показаха, че познават творчеството и живота на своя патрон. 

Дискусия за Деня на християнското семейство организират във Видин

Народно читалище „Цвят 1870“ и Видинска света митрополия организират дискусия по повод големия християнски празник Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство. Форматът на обществения диалог е по модела на „Световното кафене“ и в него ще се включат представители на видинското гражданство, училищата, местни НПО, културни институции и др.
Дискусията ще се проведе в салона на Читалище „Цвят 1870“, на 21 ноември (вторник) от 15:00 часа.

 

Във Враца връчиха наградите „Вестител“

С тържествена церемония днес (9 ноември) във Враца беше отбелязана 146-та годишнина от Освобождението на града от турско робство. Събитието се проведе пред паметника на Вестителя на свободата. В рамките на тържеството бяха връчени наградите „Вестител'“ на граждани и организации, участвали в значими обществени каузи.

В Деня на народните будители в Зверино откриха паметна плоча на Димитър Асенов-Дидията 

В Деня на народните будители - 1 ноември, в мездренското село Зверино беше открита паметна плоча на Димитър Асенов-Дидията (1922-2000 г.) - музикант, композитор и диригент на Гарнизонния духов оркестър в гр. Враца, основател и диригент на Духовия оркестър към НЧ „Развитие-1869“ - Враца, на Пионерския духов оркестър към НОУ „Димитър Благоев” (дн. СУ „Св. Климент Охридски“) - с. Зверино и на Младежкия духов оркестър към Завода за контактни елементи в с. Зверино през 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години на XX век. 

С празнично шествие и тържествена церемония Община Видин почете Деня на народните будители

На празничния 1 ноември – Деня на народните будители, във Видин знаменосци с училищните знамена, ученици, учители, културни и читалищни дейци се подредиха на площад „Бдинци“, за да се отправят към паметник-барелефа на Софроний Врачански и мавзолея на Екзарх Антим I в града, където по традиция се провежда церемонията в Деня на народните будители.

Приключи проект "Магията на влашкия танц и влашката култура"

Приключи проект "Магията на влашкия танц и влашката култура", финансиран по "ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО" на НФ „Култура“ и е насочен към обогатяване и запазване на влашката традиция и култура.

Видин чества духовния си празник

На 26 октомври почитаме паметта на големия християнски светец Димитър Солунски Чудотворец, небесният закрилник на град Видин. Празникът започна с Архиерейска света литургия в едноименния храм, оглавена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. След литургията владиката освети пред църквата училищните знамена и под звуците на Градския духов оркестър към централния площад „Бдинци“ потегли литийно шествие.

Страници