Празници

Над 1800 походници тръгват по пътя на Ботевата чета 

На тържествена церемония на площад „Христо Ботев” във Враца бяха изпратени участниците в 76 Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица”. Общия брой на походниците е над 1800, като по стъпките на Ботев тръгват 52 групи от 18 областни града в страната. За първа година в похода се включват и възпитаници на българското училище във Виена.

Народността не пада, там дето знанието живей…

Преподаватели, ученици, дейци на културата бяха отличени във Видин на 24 май. Програмата за отбелязване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност по традиция започна с шествие, което премина през центъра на града. 

По традиция празничната церемония се състоя на откритата сцена пред Художествената галерия. В нея се включиха представители на местната и държавната власт, на духовенството и образованието. 

Храмов празник във видинското село Синаговци

На 21 май Православната църква почита паметта на св. св. Константин и неговата майка Елена. На този ден жителите на видинското село Синаговци отбелязват храмовия празник на църквата, която носи името на светите равноапостоли. На тържеството днес присъстваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, заместник-кметът Борислава Борисова, кметът на населеното място Иван Иванов, самодейци от НЧ „Наука-1925 г.“ и жители на село Синаговци. 
Тържествена литургия бе отслужена от отец Владимир Велков. 

Празнично шествие и концерт за 24 май в Монтана

С празнично ществие и концерт Община Монтана ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Светлинно шоу с дронове – акцент в програмата на Ботевите дни във Враца

Над 60 събития, концерти на открито, десетки изложби, конкурси и инициативи включва програмата за Ботеви дни 2024, с която в края на месец май във Враца за поредна година ще отбележат подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Обявиха програмата за Великденските празници във Видин

Концерти, театрални постановки, фестивал, работилници за деца и възрастни – това са само част от проявите, намерили място във Великденската програма в община Видин. Тя започва на 22-ри април и продължава до 6-ти май, включително.

Ето и пълната програма: 

Концертен поздрав за жителите и гостите на Монтана за Великден

С фолклорни концерти Представителен танцов ансамбъл „Младост“ при Общински младежки дом ще поздрави жителите и гостите на Монтана по случай наближаващите великденски празници. Те са под надслов „Приказен Великден“. На 20 и 27 април възпитаниците на Стоян и Геновева Стоянови ще представят пъстра приказна палитра от обработен и автентичен танцов фолклор. Малки и големи самодейци ще покажат магията на българското народно творчество и великолепието на българските народни носии. 

Столетница от Майор Узуново отпразнува вековен юбилей

Параскева Маринова отпразнува днес своята стогодишнина във видинското село Майор Узуново. Достолепната рожденичка е родена в с. Градец, но се омъжва и живее във Видин. Работи и се пенсионира като шивачка, след което се премества в Майор Узуново. Радва се на деца и внуци. Трицифреният юбилей Параскева посрещна в компанията на деца, внуци, близки роднини и приятели.

На Тодоровден в Кула организираха кушия

И тази година в Кула спазиха традицията и на Тодоровден беше организирана кушия. Празникът беше организиран от Община Кула и народно читалище „Просвета-1882“ – град Кула. Атрактивното събитие предизвика значителен интерес. А сред участниците личеше и присъствието на една малка госпожица, която беше и най-малкият участник.

Над 100 деца изпратиха рисунки в Международния конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие”

Месец преди крайния срок над 100 деца от България, Индия, Литва, Китай, Северна Македония и Турция вече изпратиха рисунки за участие в Международния конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие”. Техните творби са публикувани на Facebook страницата на творческото състезание. 

Страници