Празници

В Кула отличиха най-добрите винари

Община Кула и Народно читалище „Просвета 1882“ организираха традиционния конкурс за домашно вино в чест на празника Трифон Зарезан. Участие в тазгодишното издание на проявата взеха 31 майстори на виното в категории. Конкурсът се проведе в три категории – червено вино, бяло вино и розе. Трудната задача да отличи най-добрите винари бе поверена на сертифицирания дегустатор-технолог Илиан Игнатов. А наградите връчи кметът на община Кула Владимир Владимиров.

Във Флорентин почетоха празника на лозето и виното

Във всички населени места на община Ново село, чиято слава като винарски район се носи на близо и далеч, празникът Трифон Зарезан е на особена почит. Така е и в село Флорентин. Днес там отбелязаха подобаващо деня на лозето и виното. Тържеството бе организирано от местното Народно читалище „Пробуда-1925“, съвместно с Кметство Флорентин.

В Ружинци отбелязаха Трифон Зарезан

Спазвайки народната традиция и с много настроение, жителите на село Ружинци отбелязаха днес (1 февруари) празника Трифон Зарезан. Хората се събраха в центъра на селото, където се хванаха на хоро и се отправиха към дома на Любен Павлов, за да изпълнят традиционния обичай „зарязване на лозите”. Началото даде кметът на община Ружинци Александър Александров, който нарече да бъде плодородна годината, да се роди много грозде и се напълнят бъчвите с хубаво вино.

Във Видин започна подаването на заявления за продажба на мартеници

От вчера (16 януари) в Центъра за административно обслужване на Община Видин се приемат заявления за тротоарно право за продажба на мартеници по схема, одобрена от главен архитект на община Видин. Това става ясно от обява, публикувана на интернет страницата на Общината.
От 27.02.2023 г. до 01.03.2023 г. цените ще са по 1,55 лв./кв.м на ден, а за останалите дни – по 0,88 лв./кв.м.
Желаещите ще се класират по реда на подаване на заявленията. Задължи-телно условие е да нямат задължения към Община Видин към момента на подаване на заявленията.

35-годишният Теодор Рачев спаси Богоявленския кръст във Видин

Честването на големия празник Богоявление във Видин започна със Света божествена литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Програмата на днешния празничен 6 януари продължи с литийно шествие от храма през Крайдунавския парк до крепостта „Баба Вида“, където видинският владика отслужи Велик водосвет и освети водите на Дунав.

Програма за Йордановден във Видин

Във Видин честването на големия християнски празник Богоявление, който отбелязваме на 6 януари, ще започне със Света божествена литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. От 11:00 ч. литийно шествие ще тръгне от храма през Крайдунавския парк до крепостта „Баба Вида“. Там от 11:30 ч. ще бъде извършен Велик водосвет, освещаване водите на Дунав и спускане на Светия кръст в реката.

С литургия и курбан ще бъде отбелязан Никулден във Видин

Тържествена света литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“ ще постави началото на празничната програма, с която във Видин ще бъде отбелязан Никулден. Службата ще започне в 9:30 ч. По стародавна традиция пред иконата на светеца, чиято памет почитаме на 6 декември, ще бъде запалено старинното кандило във вид на кораб със седем светилника. След това литийно шествие ще се отправи от църквата към понтона на река Дунав.

За 10 години Сдружение „Активно общество“ успя да промени в положителна посока живота на хиляди хора

„НИЕ“: Г-н Георгиев, на 5 декември Сдружение „Активно общество празнува своя десети рожден ден. Какво означава тази годишнина?
Радослав Георгиев:
Това за нас е първият юбилей и естествено е повод, за да направим равносметка какво сме постигнали досега, какво е нашето бъдеще, как искаме нашата организация да се развива занапред.

Стартира традиционният детски конкурс „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“.

От 18.11.2022 г., „Български пощи“ стартират традиционния детски конкурс „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“. Крайният срок за изпращане на писмата е 16 декември 2022 година. Няма ограничения за това как да изглеждат детските писма. Могат да са ръкописни, печатни или придружени от ръчно изработени изненади – това е лично решение на децата.

Видинските славейковци честваха патронния си празник

В Средно училище „Петко Рачов Славейков“ учители и ученици честваха своя патронен празник с тържество в салона на учебното заведение. Празникът започна с химна на училището – песента „Татковина“ по текст от едноименното стихотворение на Пенчо Рачов Славейков. Тя бе изпълнена от вокална група от 4 клас, с ръководител Юлияна Славейкова.

Страници