Празници

Тържествено изпращане на зрелостниците от випуск 2022 във Видин

Общо 423 е броят на завършващите средното си образование в деветте училища на територията на община Видин. Навсякъде абитуриентите бяха изпратени със специални церемонии.

Тържествено отбелязване на 140-годишнината на Средно училище „Цар Симеон Велики“

На 11 май бе кулминацията на честванията във връзка със 140-годишнината на Средно училище „Цар Симеон Велики“ – гр. Видин. Празничните прояви под наслов „140 години Видинска гимназия“ бяха организирани в рамките на няколко дни и приключиха с тържествено събитие, което се състоя в Спортна зала „Фестивална“. Сред официалните гости бяха кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметовете Борислава Борисова, Цветомира Илиева и Светослав Скорчев.

Вицепрезидентът Йотова участва в честването на 150-ата годишнина на училището в Ново село

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова днес участва в тържествата по повод 150-ата годишнина на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Ново село. В честванията се включиха също кметът на община Ново село Георги Стоенелов, представители на общинската администрация, на Общинския съвет и на местни и държавни институции, както и много граждани. На тържеството присъства и конституционният съдия Янаки Стоилов.

Приказни персонажи, фантастични създания и супергерои дефилираха във Видин

Персонажи от популярни детски приказки, супергерои от комикси и цяла плеяда фантастични създания дефилираха в центъра на Видин по-рано днес. Уникалното, цветно и весело шествие беше част от организирания от Средно училище „Цар Симеон Велики“ карнавал „Приказни герои“. В събитието, което е част от програмата за отбелязване на 140-годишнината на „царското“ училище, се включиха учениците от началния курс.

С тържествен концерт видинското училище по изкуствата чества патронния си празник

На 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, своя патронен празник чества и видинското училище по изкуствата. Този хубав повод съвсем естествено отбеляза с тържествен концерт. Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова бяха сред гостите на събитието, което се проведе в залата на Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“.  На днешния 11 май Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ чества и 137 години от създаването си.

Видински ученици решаваха „Европейски загадки“ в Деня на Европа

На историческата дата 9 май, превърнала се в символ на стремежа на европейците към единство, мир и просперитет, доброволците от Сдружение „Активно общество“ гостуваха в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Видин. Те „разходиха“ учениците от 11 „а“ клас из Европа, като провериха тяхната бързина и знания за историята на Стария континент в играта „Европейски загадки“.

Ирена Гъркова, директор на СУ „Цар Симеон Велики“: Опирайки се на традициите, водим нашите ученици към бъдещето

„НИЕ“: Г-жо Гъркова, разкажете малко повече за програмата, с която отбелязвате 140-годишнината на Средно училище „Цар Симеон Велики“?
Ирена Гъркова:
Опитахме се да направим програма, която да бъде ориентирана към учениците и към бъдещето на училището. Тоест, не само да отбележим една годишнина, а тя да е повод за размисъл, за равносметка и планиране на бъдещата устойчивост на училището. Затова подготвихме разнообразни събития, даващи възможност за изява на учениците от всички възрасти.

„По кръсти“ в Ново село

И тази година в Ново село спазиха стародавния обичай „По кръсти“, който е уникален за населеното място. На Великден десетки жители и гости на Ново село се включиха в литийно шествие, което премина покрай всички оброчни кръстове в землището на селото.

Празник в детска ясла „Слънчев кът“, посветен на Великден

Празник, посветен на Великден, бе организиран днес в детска ясла „Слънчев кът“ във Видин. Гост на инициативата, която ръководството и колективът на детското заведение организираха на Велики четвъртък, бе заместник-кметът на Борислава Борисова. Тя донесе подаръци за децата и се включи в празника, като заедно с малчуганите и представители на читалищата от селата Майор Узуново и Капитановци боядисаха червени яйца, както повелява традицията.

Великденски символи красят Видин

Община Видин завърши поставянето на Великденската украса в града. Освен декорациите от предишни години, има и нови елементи. Пет големи шарени яйца са разположени в зелените площи на ул. „Търговска“ и площад „Бдинци“. Те са изрисувани от ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и от художничката Теодора Обретенова.

Страници