Празници

Детски фестивал „Славеево изворче“ в ДГ „Славейче“

Детски празник „Славеево изворче“ се проведе в Детска градина „Славейче“ във Видин. Събитието е част от дейностите по иновативен проект „Детето и фолклорът – ценности и традиции“ по Национална програма на МОН „Хубаво е в детската градина“. Партньори по проекта са Община Видин, Регионалното управление по образованието, Видински фонд „Читалища“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Треньор и хореограф са почетните граждани на Монтана

Духовници, дипломати, народни представители, чуждестранни делегати посрещна Монтана на празника си в Деня на Светия Дух. Той започна в най-стария храм на града „Св. Св Кирил и Методий“ с божествена Света литургия, отслужена от Видинския митрополит Даниил. Домакини и гости се отправиха към площад Жеравица с литийно шествие, където бе отслужен празничен водосвет.

Стотици деца се забавляваха в „Щуроландия“

За десета година по повод Международния ден на детето 1 юни Фондация „Подкрепа за реализация“, в партньорство с Община Видин и Областния съвет на БЧК - Видин, организираха детския празник „Щуроландия“.

Във Враца тържествено откриха Ботеви дни

С тържествено издигане на националния флаг и запалване на вечния огън официално бе дадено началото на Ботеви дни 2023. Церемонията продължи с изпълнения на ПТС “Хемус”, а пред паметника на поета и революционер бе поднесен цветен гирлянд.

В село Слана бара отпразнуваха Спасовден

На Спасовден жителите на видинското село Сланотрън отбелязват своя празник. И тази година тази хубава традиция бе спазена, а гости на събитието бяха заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова и председателят на Общинския съвет Генади Велков. За да почетат големия християнски празник Възнесение Господне (Спасовден), местното читалище „Съгласие-1936“ и кметството в Слана бара бяха подготвили тържество и програма с участието на духови оркестри и самодейни състави.

Трима млади видински таланти бяха отличени със стипендията „Изследователи на знанието“

Ивайла Иванова, Николай Николаев и Алекс Ахчиев са видинските ученици, носители на тазгодишната стипендия „Изследователи на знанието”, учредена от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова.
В Деня на светите братя Кирил и Методий, пред събралото се множество на празнична церемония пред Художествената галерия, г-жа Кирова връчи грамотите на младите таланти, които заслужено получават признанието на своите преподаватели и съученици.

„Парад на буквите“ на 24 май във Враца

Във Враца честването на 24 май започна с “Парад на буквите”, в който участие взеха отличени ученици, педагози, културни дейци и състезатели от спортни клубове. Трите 10-метрови знамена, представящи глаголицата, кирилицата и съвременната българска азбука, преминаха през централната пешеходна зона на града.
Калин Каменов: Програмата продължи с тържество пред сградата на Община Враца.

Винаги слънчев Денят на Азбуката събра хората от Монтана

Стотици граждани на Монтана се събраха в центъра на града, за да отпразнуват заедно Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

На 24 май Община Видин връчи отличия на изявени дейци на просветата, културата и изкуството

Във Видин честването на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с традиционното шествие от Средно училище „Цар Симеон Велики“ до Художествената галерия „Никола Петров“.

Близо 500 деца участваха в спортен празник във Враца

Във Враца възпитаници на детски градини взеха участие в Шестнадесетия общински спортен празник “Децата на Враца спортуват”. Инициативата се проведе в залата на СУ “Христо Ботев”. 
Кметът Калин Каменов поздрави присъстващите и им пожела успех. В тазгодишното издание на спортния празник взеха участие близо 500 деца от 15 детски градини. Малчуганите се включиха в състезателни игри, като след края на инициативата заместник-кметът Петя Долапчиева награди отборите.
Събитието е и част от дейността по проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“.

Страници