Признание

Във Враца връчиха наградите „Вестител“

С тържествена церемония днес (9 ноември) във Враца беше отбелязана 146-та годишнина от Освобождението на града от турско робство. Събитието се проведе пред паметника на Вестителя на свободата. В рамките на тържеството бяха връчени наградите „Вестител'“ на граждани и организации, участвали в значими обществени каузи.

Единадесет са стипендиантите на Монтана тази година

Пет годишни и шест еднократни стипендии връчи днес кметът на Монтана Златко Живков. Те са разпределен в три области – „Наука и технологии“, „Изкуство“ и „Спорт“. Учениците, които бяха отличени са национали и международни призьори в конкурси, фестивали, турнири и шампионати.

Вицепрезидентът Илияна Йотова почете 200-годишнината от рождението на Кръстьо Пишурка в Лом

200-годишнината от рождението на Кръстьо Пишурка бе отбелязана с множество тържествени изяви в Лом. Официални гости на събитието бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, народни представители, НВП Видинският митрополит Даниил, Силва Харечян – директор дирекция в Министерството на културата, кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов.
Гостите бяха посрещнати с хляб и сол пред НЧ „Постоянство 1856“, а след това на паметника на Пишурката бяха положени венци и цветя.

Училища във Видинско и Монтанско получиха дарение от лаптопи

Училища в малки населени места във Видинско и Монтанско получиха общо 90 лаптопа, предоставени от голяма айти компания. Дарението бе предоставено в рамките на инициативата „Равен старт“. Кампанията, която продължава вече трета поредна година, има за цел да помогне на най-нуждаещите се деца в бедни региони, като им предостави инструменти за учене и развитие в света на цифровите технологии.

„Пъстренец Джуниър“ открива конкурс в Сърбия

Певческата група „Пъстренец Джуниър“ от Монтана спечели трета награда на Детския музикален етно фестивал „Ангелски глас“, който се проведе в гр. Власотинце – Сърбия. При индивидуалните изпълнители на трето място се класира солистката на групата Божидара Георгиева. В седмото издание на фестивала участваха солисти и групи от  града домакин, Белград, Лесковац, Бор, Шабац, Петровац на Млава. 

Трима млади видински таланти бяха отличени със стипендията „Изследователи на знанието“

Ивайла Иванова, Николай Николаев и Алекс Ахчиев са видинските ученици, носители на тазгодишната стипендия „Изследователи на знанието”, учредена от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова.
В Деня на светите братя Кирил и Методий, пред събралото се множество на празнична церемония пред Художествената галерия, г-жа Кирова връчи грамотите на младите таланти, които заслужено получават признанието на своите преподаватели и съученици.

Поздрав за музейните служители на техния празник

На 18 май се отбелязва Международният ден на музеите. По този повод днес в Художествена галерия „Никола Петров“ заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова се срещна с директора на Регионален исторически музей (РИМ) – Видин Христина Кирилова и с музейните специалисти и ги поздрави с празника. „Всички Вие имате мисията да съхранявате културно-историческото наследство не само на Видин, а и на целия регион, и да го представяте пред видинчани и гостите на града ни.

Във Враца откриха паметна плоча на военния герой ген. Кирил Ботев

На тържествена церемония заместник-кметът на община Враца Александър Владимиров и представителят на инициативния комитет Пламен Белински откриха паметна плоча на командира на VI Бдинска дивизия генерал Кирил Ботев.
Паметният знак бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. Представителят на Инициативния комитет за поставянето на плочата на ген. Ботев – Пламен Белински, благодари на всички, които са помогнали за реализирането на родолюбивата инициатива.

Отличиха най-успешните спортисти и треньор на Видин за 2022 година

Традиционният Бал на спортиста се проведе отново след двегодишно прекъсване заради епидемичната обстановка. На церемония вчера (14 декември) вечерта бяха отличени 10-те най-добри спортисти и треньор на Видин за настоящата година. Престижното събитие, което премина под мотото „Героите на нашето време“, събра десетки представители на спортната общност – състезатели, треньори, президенти на клубове, спортни деятели, както и журналисти.

Шестима възпитаници на ГПЧЕ – Видин със стипендии за постижения в областта на чуждите езици

Шестима ученици на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ – град Видин са избрани за стипендианти на „Американска фондация за България“, съобщиха от учебното заведение. Високата оценка за постиженията си в областта на чуждите езици са заслужили дванадесетокласниците Александър Пламенов Маринов, Ева Валериева Петрова и Мартин Мариусов Стефанов, единадесетокласничките Ивелина Борисова Андреева и Михаела Владимирова Михайлова и десетокласничката Анна Мария Илчова Мирчева.

Страници