Признание

Над 1800 походници тръгват по пътя на Ботевата чета 

На тържествена церемония на площад „Христо Ботев” във Враца бяха изпратени участниците в 76 Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица”. Общия брой на походниците е над 1800, като по стъпките на Ботев тръгват 52 групи от 18 областни града в страната. За първа година в похода се включват и възпитаници на българското училище във Виена.

Връчиха шампионската купа на „Кула 04“

Официално отборът на „Кула 04“ получи шампионската купа на Областна група Видин. Трофеят беше връчен на футболистите на спортен празник, който се проведе на 19 май на стадиона в град Кула. 

Църковна камбана за пръв път прозвуча в монтанското село Крапчене

За хората от село Крапчене в община Монтана 18 май се превърна в голям празник. От този ден нататък те ще се молят заедно на Бога в свой храм. Досега такъв те не са имали. Новоизградения божи дом е посветен на „Свети великомъченик Димитър”.

Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил на 18 май. Божието служение започна от зори с утрина молитва, помазване на престола със свето миро и „кръщелна вода” и на целия храм. След освещаването бе отслужена и първата литургия.

Таланти от Видин с голямото отличие на фолклорния конкурс „Напеви от Северозапада“

Призът на Кмета на Община Монтана – най-високото отличие в трите раздела на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“, отпътува за Видин, София и Пордим, съобщиха организаторите на творческата надпревара. Певческата група за автентичен фолклор „Дунавска дъга“ от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Видин, с ръководител Живка Сливенова, спечели приза в раздел „Народно пеене“. Като най-добър сред танцовите състави беше откроен ансамбъл „Пордим“. Певците, музикантите и танцьорите от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр.

Световен рекорд на 60 години

Видинският спортист, общественик, еколог и фотограф Богомил Петров отпразнува 60 години от поставения от него световен рекорд във вдигането на тежести. На 17 май 1964 година заслужилият майстор на спорта повдига 140 кг, с което поставя нов световен рекорд - първи за България в този спорт. По този повод Богомил събра приятели и съратници на тържество, което имаше за цел не само да се отбележи световният рекорд, но и да се припомнят славните традиции на видинската школа по вдигане на тежести.

Видинчанинът Георги Петков с два златни медала на международен турнир

18-годишният Георги Петков, възпитаник на спортен клуб Радуканови – Видин, постигна две победи в спринта на международния атлетически турнир “Нови звезди” в София. В надпревара при мъжете, юношата постигна успех на 100 метра, като регистрира личен рекорд от 10.97 секунди (0.6 м/сек). Втори се нареди Ангел Бахчеванов с 11.12 сек, а третото място зае Васил Георгиев с 11.16 секунди.

Млади фолклорни таланти от Монтана печелят призови места в Червен бряг

Певческа група „Пъстренец Jr.“ спечели първа награда в 18. Детско-юношески конкурс „Фолклорни приумици“ – Червен бряг. Победители в своята възрастова категория са и най-малките възпитаници на музикалния педагог Асен Асенов, обособени в група „Пъстренец Супер Джунър“.

Гордостта на Видин

Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков отличи с грамоти 12 състезатели по бокс, самбо и джудо, лека атлетика, ММА и кану-каяк за високи спортни постижения от началото на годината. На церемонията присъства и заместник-кметът Борислава Борисова.

Видински ученик се класира на национален кръг на олимпиадата по математика

Николай Евгениев от Видинската природо-математическа гимназия “Екзарх Антим I“ се класира за националния кръг на олимпиадата по математика. Ученичкът на г-жа Камелия Иванова е единствен представител от Северозападна България в една от най-трудните олимпиади, а в групата на единадесетокласниците от 20 допуснати математици е с шести резултат, с което МГ Видин влезе в семейството на елитните математически гимназии от София, Варна, Бургас и Пловдив. 
 

Във Видин наградиха участниците в конкурс „Вода за мир“ 

Нахрадиха ученици от област Видин, отличили се на конкурс по повод Сверивния ден на водата, който отбелязваме на 22 март. Проявата бе организирана от Областна администрация – Видин съвместно с Асоциацията по ВиК. 

Страници