Признание

Националната литературна награда „Иван Давидков“

В деня на 96-ата годишнина от рождението на поета, писателя, художника и преводача Иван Давидков Община Монтана обявява първото издание на конкурса за Националната литературна награда на негово име. Съгласно статута на наградата тя е индивидуална. За нея могат да се състезават български автори за поетична книга, издадена през последните две години (2020 г. и 2021 г.). Предложения за носител на НЛН „Иван Давидков“ могат да бъдат представени от името на творчески съюзи, културни институции, издателства, университети, както и от самите поети.

След няколко диагнози в Германия Бойко от Монтана намира спасението при български лекар

Кардиологът д-р Пламен Дунев, който работи в Монтана и София, и неговият пациент Бойко Страхилов станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. В поредицата хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват лекари и пациенти.

Ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ са финалисти в Националния конкурс „Млад иноватор“

Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и общинското ръководство днес са посрещнали екипа от ГПЧЕ „Йордан Радичков“, който участва с проект „Мисия Живот“ в Националния ученически конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор“ 2022. Възпитаниците на видинската гимназия са сред трите екипа, допуснати до финална защита. Заедно с участниците в проекта и неговия ръководител Галя Митова, на срещата с общинското ръководство е присъствал и директорът на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ Любомир Георгиев.

Видинчанинът Мартин Петров стана „УБУНТУ" - изкачи Килиманджаро и спечели сърцата на децата в Африка

Като „Убунту" посрещнаха покорителя на Килиманджаро Мартин Петров децата в Африка, след като той се изкачи благотворително до най-високата точка на Килиманджаро – Ухуру (5895м). „Убунту“ е африканско етично учение, свързано с Нелсън Мандела – хуманистична философия, мироглед, основан на доверието между хората и тяхната взаимна връзка, често се използва като „Аз съм, защото сме ние“. Така Мартин Петров успя да заслужи най-ценната титла на черния континент.

Кметът д-р Цветан Ценков приветства предложението Видин да получи статут стара столица на България

Кметът д-р Цветан Ценков приветства предложението Видин да получи статут на стара столица, съобщиха от пресцентъра на Общината. От там посочиха, че д-р Цветан Ценков нееднократно е поставял въпроса за това, че нашият град има пълното право да бъде обявен за една от старите столици. Темата е коментирана и на организираната от него на 10 януари тази година среща с видинските депутати Петър Миланов, Филип Попов и Иво Атанасов, който е и един от вносителите на входения на 26 януари в Народното събрание законопроект за старите столици.

Лекоатлетите от СК Радуканови – Видин с нови успехи

Продължават успехите на лекоатлетите от Спортен клуб „Радуканови“ - Видин. Възпитаниците на треньорите Златка и Мирослав Радуканови се завърнаха с половин дузина медали от проведения през уикенда международен детски турнир „Академик“. В състезанието участваха четирима състезатели на видинския клуб, които спечелиха общо седем медала.

Поздравление и подаръци за столетник от Видин

На 17 януари видинчанинът Цветан Найденов отбеляза стотния си рожден ден. Тъй като здравословното състояние на столетника не позволява личен контакт, кметът на Видин д-р Цветан Ценков се срещна с неговите дъщеря и син - Илийка Цветанова и Валентин Найденов, за да ги поздрави с хубавия семеен празник.

Кметът на Видин получи почетния знак на Съюза на слепите в България и юбилейна грамота

Д-р Цветан Ценков беше отличен за принос в развитието на организацията, както и за социалното приобщаване на хората със зрителни увреждания и повишаване качеството на техния живот. Почетните знаци бяха връчени от представители на Териториалната организация на Съюза на слепите в България – председателя Радославка Иванова и Борислав Ванков. Това стана на финала на събитието за награждаване на участниците във фото предизвикателството „Коледен Видин“.

Наградиха победителите във фото предизвикателството „Коледен Видин“

Наградиха победителите във фото предизвикателството „Коледен Видин“. Авторите на петте снимки, събрали най-голям брой харесвания в обявения от Община Видин конкурс, получиха отличията си по време на специалното събитие, организирано край елхата на площад „Бдинци“ на големия християнски празник Богоявление. Наградите връчиха кметът д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова.

Ученичка от Кула получи сертификат за участие в поетичен конкурс

Днес кметът на община Кула д-р Владимир Владимиров връчи сертификат за участие на ученичката от 11 клас в СУ „Васил Левски“ – гр. Кула Карамфила Симеонова. Кари участва през декември 2021 г. в 38-ото издание на поетичния конкурс „Веселин Ханчев“ в гр. Стара Загора с подкрепата на Община Кула и движение „Северозапазване“. Тя бе единственият представител от Северозападна България на престижния поетичен конкурс.
Кметът Владимиров пожела на младата поетеса нови творчески постижения и успешни представяния и награди.

 

Страници