Темида

Окръжен съд – Монтана осъди прокуратурата да плати 83 000 лева обезщетение на Герго Гергов

Окръжен съд – Монтана е осъдил Прокуратурата на Република България да заплати на бившия кмет на община Видин Герго Гергов 80 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и 3000 лева обезщетение за имуществени вреди от незаконно повдигнатите му обвинения за извършени престъпления и наложените му ограничителни мерки.

Заради усложнената епидемична обстановка в Окръжен съд – Видин се разглеждат само дела с неотложен характер

Във връзка с усложнената епидемична обстановка за периода от 19.10.2021 г.- 02.11.2021 г. включително, в Окръжен съд – Видин се разглеждат само дела с неотложен характер, съобщават от съдебната институция. От там уточняват, че делата с неотложен характер са посочени в чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт:
1. наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“;
2. делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение;

Работна дейност на Административен съд – Видин в усложнената епидемична обстановка

Във връзка с усложнената епидемична обстановка,  Административен съд-Видин напомня, че административните дела и административно-наказателните дела се гледат само в Съдебна зала №1, находяща са на първи етаж в сградата на съда. Obслужването на граждани и адвокати се осъществява на принципа на „едно гише“, пред служба „Регистратура“ и достъпът на граждани до помещенията, находящи се на втори етаж в сградата на Административен съд – Видин е ограничен.

Извършители на грабеж над възрастен мъж в гр. Грамада са предадени на съд с обвинителен акт на Районна прокуратура – Видин

Районна прокуратура – Видин, Териториално отделение – Кула, е внесла в съда обвинителен акт срещу извършителите на грабеж над възрастен мъж - Е.М. (на 32 години) и 15-годишните М.С. и Р.В, съобщиха от Прокуратурата. От държавното обвинение уточниха, че престъпното деяние е квалифицирано по чл. 198, ал. 1 от НК. Цитираният член гласи, че „който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго с намерение противозаконно да я присвои, като употреби за това сила или заплашване, се наказва за грабеж с лишаване от свобода от три до десет години.

Извършителите на кражбата от храм „Св. Димитър“ във Видин са с наложени наказания по споразумение с прокуратурата

Извършителите на кражбата от православния храм „Св. Димитър Солунски“ във Видин са с наложени наказания по споразумение с прокуратурата, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

АС – Видин отложи делата за обезщетения на близки на загинали при взрива в завод „Миджур”

Административен съд - Видин е разгледал на 3 ноември две искови молби срещу Администрацията на Министерския съвет на Република България, Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция по околната среда и водите – Монтана. Ищците претендират обезщетения, в размер на по 150 000 лева за всеки един от тях, за претърпени неимуществени вреди, вследствие на смърт на техни близки, причинена вследствие незаконосъобразни актове, действия и бездействия на посочените органи в завода за обезвреждане на боеприпаси и производство на взривни вещества „Миджур” в с. Горни Лом, обл.

Отложиха делото за убийството на Теди

Делото за убийството на Теодор Иванов от Видин беше отложено заради неявяване в Съда на защитника на обвинения в деянието Александър Стоянов – Шемета. На 14 октомври Окръжният съд във Видин трябваше да гледа в първо разпоредително заседание делото срещу Стоянов, който е обвинен, че чрез произвеждане на изстрел от преработен сигнално-газов пистолет кал. 9 мм предумишлено е причинил смъртта на 31-годишния Теодор, настъпила в резултат от остра кръвозагуба, вследствие разкъсване на голям магистрален съд – сънна артерия.

Окръжна прокуратура – Видин повдигна обвинение за умишлено убийство в “Бали клуб” срещу 49-годишен мъж

Окръжна прокуратура – Видин е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А.С., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него умишлено убийство – по чл. 115 от НК, съобщиха от Прокуратурата. Той е обвинен за това, че на 19 януари тази година е причинил смъртта на Т. В. в заведение във Видин. Според събраните данни убийството е извършено с преработен сигнално-газов пистолет.

20 дела в съда във Видин срещу размера на обезщетенията за отчуждени имоти за строежа на скоростния път

В периода от 01 юли до 31 юли 2020 г. в Административен съд – Видин са образувани общо 20 административни дела по жалби срещу Решение № 410/19.06.2020 г. на Министерския съвет на Република България за изграждане на Обект „Модернизация на участък от главен път I-1 /Е-79/ “Видин-Ботевград“. От Административен съд – Видин уточняват, че жалбоподателите оспорват размерите на определените им обезщетения за отчуждените имоти и/или части от тях.

15 месеца затвор за двама, опитали се да запалят имущество в Гранично поделение във Видин

Районен съд – Видин одобри споразумение по обвинение за палеж, съобщиха от Съда. Споразумението между Районна  прокуратура – Видин, подсъдимите Д.И.Г. и В.Б.К и техните защитници е постигнато след проведено разпоредително заседание, в което държавното обвинение, подсъдимите лица и адвокатите им поискаха от съда делото да бъде гледано по реда на диференцираната процедура по Глава 29 от НПК.

Страници