Темида

Районна прокуратура – Видин предаде на съд домашен насилник

Районна прокуратура – Видин е внесе в съда обвинителен акт срещу Т.Б. (на 42 години), привлечен към наказателна отговорност за престъпления, извършени при условията на домашно насилие - причиняване на телесни повреди и отправяне на закани. От 2018 г. обвиняемият Т.Б. живеел на семейни начала с М.С. Заедно със малолетния им син те обитавали жилището на родителите на обвиняемия в гр. Видин. Отношенията в семейството се влошили вследствие на злоупотреба на алкохол от страна на мъжа.

ВАС обяви за недействителен изборът на общински съветници в община Борован

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд Враца и обяви за недействителен избора на общински съветници в община Борован, определен с решения на Общинската избирателна комисия Борован, съобщиха от пресцентъра на съдебната институция. Решението е окончателно.

15% ръст на новообразуваните дела отчита Административен съд – Видин за изминалата 2023 г.

Административен съд-Видин отчете 15% ръст на новообразуваните дела през изминалата 2023 г. Отчетният доклад за резултатите от дейността на съда представи председателят съдия Антония Генадиева. В доклада си председателят на съда – съдия Антония Генадиева отбеляза:  „Усилията на съдиите и съдебните служители бяха насочени към съкращаване на сроковете по движението, разглеждането и решаването на постъпилите дела, както и подобряване на качеството на съдебния процес.

Обвиняема за длъжностно присвояване за над 600 000 лева е предадена на съд във Враца

Районна прокуратура – Враца внесе в съда обвинителен акт по дело за присвояване на чужди парични средства в големи размери и съзнателно използване на неистински документи, съобщиха от държавното обвинение в града под Околчица. Обвиняемата Н.П. от 2003 г. работела като счетоводител на трудов договор с фирма. В длъжностното си качество тя отговаряла за цялостната дейност на счетоводството, за съставянето на балансите и счетоводните отчети, за спазване на законността при осъществяване на имуществените и паричните операции.

Прекратено е делото срещу избора на Светослав Славчев за председател на ОбС – Видин 

Върховният административен съд остави в сила определението на Административен съд – Видин, с което е прекратено производството по делото срещу избора на Светослав Славчев за председател на Общински съвет – Видин. Делото беше образувано по жалба на областния управител.
Определението не подлежи на обжалване, уточняват от Административния съд във Видин. 

 

Десетки досъдебни производства образувани във Видин за трафик на мигранти

По искане на Районна прокуратура – Видин съдът е взел мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо трима обвиняеми по досъдебни производства за незаконно подпомагане и опит за превеждане през границата на страната на чуждестранни граждани. От държавното обвинение съобщиха, че става въпрос за три отделни случая на трафик на мигранти, предотвратени в края н януари тази година 

ВАС връща делото за избор на кмет във Вършец в Административния съд в Монтана

Върховният административен съд отмени решението на Административен съд – Монтана, с което беше отхвърлена касационната жалба срещу решението на ОИК – Вършец за избор на кмет на община Вършец. Жалбата и делото по нея са върнати за ново разглеждане от друг състав в административния съд в Монтана при спазване на указанията, дадени от ВАС в мотивите за решението Жалбата е от кандидата на Коалиция ПП – ДБ Недялко Томов.

Разкрита е организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици на територията на област Враца

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Враца се водят активни действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление от организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотични вещества. Деянието е квалифицирано по чл. 321, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

Окръжна прокуратура – Монтана предаде на съд обвиняем за ПТП със загинал водач на снегорин

Окръжна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу турски шофьор на ТИР за причинена катастрофа на Е79 между Видин и Монтана, при която е загинал водач на снегорин. 

Съдът обяви за недействителен изборът на кмет на село Слана бара

Административен съд – Видин обяви за недействителен изборът на кмет на кметство с.Слана бара, общ. Видин. Там на първи тур за избрана с получени 119 гласа беше обявена Толя Иванова, при необходими 118,5 гласа за да има избран кандидат още на първи тур. След като останалият втори в кметската надпревара – Георги Миладинов, оспори в съда изборния резултат, се стигна до отваряне в съдебна зала на чувала с бюлетините. 

Страници