Туризъм

Общините Видин и Кула искат държавата да им предостави за управление паметници на културата

Областна администрация – Видин е предприела действия по изясняване статута на паметниците на културата, за които общините Видин и Кула са предоставили искания да им бъдат предоставени от държавата за управление. Това обяви заместник областният управител Ани Аратюнян на проведения днес областен консултативен съвет по туризъм. Тя информира, че в съгласувателна процедура от всички министерства, преди внасяне на Министерски съвет за Решение, крепостта „Кастра Мартис“ е прехвърлена за управление на община Кула.

Работи се по дигитализация на археологическите структури в Бонония

Представете си да стъпвате по улиците, по които някога са ходели хората, които са живеели във Видин преди две хилядолетия. За да изпитате това не е необходима машина на времето, достатъчно е само да се разходите до кв. „Калето“ във Видин, където за поредна година археолози проучват останките на античния римски град Бонония.

DiscoverEU: 36 000 младежи ще получат безплатна карта за пътуване, за да опознаят Европа

Европейската комисия публикува есенната покана за подаване на кандидатури за DiscoverEU, благодарение на която 36 000 младежи ще получат безплатна карта за пътуване, за да опознаят Европа.

Община Лом търси финансиране за два културно-исторически паметника

Нов съвместен проект за развитие на културно-историческата инфраструктура подготвят побратимените общини Пантелей, гр. Ниш, и Лом. Кметовете Наташа Станкович и д-р Георги Гаврилов обсъдиха проектното предложение, с което двете общини ще кандидатстват за еврофинансиране по Програмата за трансгранично-сътрудничество България-Сърбия.

От Видин потегли най-дългият туристически веломаршрут у нас „Дунав Ултра“

Град Видин за поредна година бе домакин на старта на велосипедния преход „Дунав Ултра“. Тази година градът ни посрещна около 160 участници от цялата страна, както и колоездачи от чужбина. Партньор на събитието бе Община Видин.

Средновековната история на Видин отново „оживя“ сред стените на „Баба Вида“

Десетото юбилейно издание на Средновековния фестивал „БъдинЪ“, чрез който средновековната история на Видин „оживява“ сред стените на крепостта „Баба Вида“, се проведе на 27 и 28 август. Тази година фестивалът времето, в което владетел на видинския замък е бил деспот Яков Светослав. Началото на събитието бе поставено с демонстрация на средновековни дуели, като във възстановката за първи път се включиха и участници (професионални фехтовчици) от град Брашов, Румъния.

ТИД 2022 навлиза в българския участък на река Дунав на 13 август

Българският етап на международната гребна регата по река Дунав ТИД 2022 стартира на 13 август от с. Ново село, включва разстояние от 504 км по поречието и завършва на 27 август в Силистра. До момента за участие за този етап на регатата са се записали над 200 участници от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България, като повече от половината от тях са започнали още в началото на ТИД (от Германия на 25.06.2022 г.). Организаторите очакват до стартирането на регатата в българския участък на реката броят на участниците да се увеличава.

Семинар за развитието на културния туризъм се проведе във Видин

Във Видин представители на институции и на научната общност обсъдиха перспективите пред развитието на културния туризъм. Събитието, което е част от международния проект DANUrB+: „Градски бранд Дунав+: Изграждане на регионална и местна устойчивост чрез валоризация на културното наследство по река Дунав”, беше открито от заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова.

Старт на Erasmus+ проект InterDIGImuseum: Interactive platform for digitalization of museums

Проект InterDIGImuseum цели да помогне на представителите на културния сектор да подобрят своите цифрови умения. Така целевата група ще може да използва потенциала на дигиталната трансформация за повишаване на конкурентоспособността на организациите, работещи в областта на културното наследство.

В Чупрене започна подготовката за традиционния турлашки събор

Тазгодишното издание на Турлашкия фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“ ще се проведе на 10, 11 и 11 юни, съобщиха организаторите на събитието – Община Чупрене и Народно читалище „Христо Ботев-1897“ – с. Чупрене. „По традиция през юни се провежда съборът – миналата година заради епидемичната обстановка го направихме през август, но сега се връщаме отново към утвърдените дати, когато всъщност е и празникът на Чупрене в националния календар на общините“, каза за вестник „НИЕ“ кметът на общината Анжело Добричов.

Страници