Училищен живот

Ученици ще разработват „Талисман, който и пази на пътя“

В нов конкурс за създаване на талисман по безопасност на движението по пътищата могат да се включат всички училища в България. Учениците от всяко училище ще участват като отбор и ще приложат своите знания за безопасно движение в разработването на авторски „Талисман, който ни пази на пътя“. Конкурсът ще мотивира децата чрез преживяване да научат повече за безопасността на движението по пътищата, ще промени нагласите им към нарушителите, както и ще развие творческите им умения.

Видинските математици – зонални шампиони по баскетбол

Юношите 11-12 клас на Видинската природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ записаха две победи на зоналния етап от ученическите игри по баскетбол за учебната 2023-2024 г. В град Монтана възпитаниците на Росен Ракаджиев се наложиха над връстниците си от Професионална гимназия „Найден Геров“ – Лом с 53:34 точки. Във втората среща победиха и отбора на ППМГ „Академик Иван Ценов“ – Враца с 45:33 точки.

Във Видин наградиха отличените в областния етап на конкурса „С очите си видях бедата“

На тържествена церемония в Културен център „Жул Паскин“ бяха отличени децата и учениците, отличени на областния етап на конкурса за детска рисунка. Организатори са Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) – Видин, Община Видин и Регионалното управление на образованието (РУО).

Видин е домакин на форум за иновациите в образованието

Образователен форум на тема „Трансформиране на творческите идеи в практически проекти“ се провежда от 10 до 12 април във Видин. Организатор на събитието е Регионално управление на образованието (РУО) – Видин, а домакин е СУ „Цар Симеон Велики“.

Видински ученик се класира на национален кръг на олимпиадата по математика

Николай Евгениев от Видинската природо-математическа гимназия “Екзарх Антим I“ се класира за националния кръг на олимпиадата по математика. Ученичкът на г-жа Камелия Иванова е единствен представител от Северозападна България в една от най-трудните олимпиади, а в групата на единадесетокласниците от 20 допуснати математици е с шести резултат, с което МГ Видин влезе в семейството на елитните математически гимназии от София, Варна, Бургас и Пловдив. 
 

Започна изграждането на център за високи постижения във видинска гимназия

Със символична „първа копка“ днес беше поставено началото на строително-монтажните дейности на Център за високи постижения в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“. Директорът на училището Насенка Димитрова представи проекта, като подчерта, че неговата главна цел е осигуряване на модерна и високо-технологична материална база, която да предоставя възможност за съвременно обучение по професионална подготовка на учениците в рамките на училищното образование, отговарящо на обществените трансформации в XXI век и променящите се изисквания на пазара на труда.

Национален конкурс дава думата на гимназисти

В общество, в което повече от половината избиратели не упражняват редовно правото си на глас, е изключително предизвикателно училището да развива граждански умения у учениците. Националният конкурс "Защо гласът ми има значение" има за цел да предизвика учениците и техните учители да говорят по темата за право на глас и избор. 

Три нови кабинета направиха в училището в Дреновец

В три изцяло обновени кабинета ще се обучават възпитаниците на Средно училище „Никола Йонков Вапцаров“ – село Дреновец. Днес (12 март) новините придобивки бяха официално представени. Учебното заведение посрещна и гости, които разгледаха обновените кабинети по предметите география и икономика и история и цивилизация, както и новата учебна кухня, където ще се провежда практическата подготовка на учениците, обучаващи се по професия „Готвач“. 

Община Видин проведе обществено обсъждане на два проекта, свързани с децата и учениците 

На събитието, което се проведе в заседателната зала на Регионалното управление на образованието, присъстваха заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, началникът на отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ – Видин Цветана Милкова, експерти от общинска администрация, Регионално управление на образованието (РУО), представители на публични институции, медии, граждани. 

Завърши работата по проект „Активни за укрепване на европейските ценности“ 

В края на февруари 2024 г. ГПЧЕ “Йордан Радичков“  приключи работата по проект „Активни за укрепване на европейските ценности“ с номер 2021-1-LT01-KA220-SCH-000030299 със срок на действие 2022-2024 г. по програма Еразъм+, съфинансирана от Европейския съюз, по секторна програма КА2 „Сътрудничество за иновации и обмяна на добри практики“, сектор КА220 „Партньорства за училищен обмен“.

Страници