Училищен живот

Сдружение „Активно общество“ провежда дискусии с ученици за зависимостите

През изминалата седмица експерти по проект Не!ЗАвисим!, който се реализира от Сдружение „Активно общество“ проведоха няколко срещи в училища в област Видин. Пред възпитаници на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Видин, ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – гр. Видин, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Брегово и СУ „Цар Симеон Велики“ – гр. Видин, бяха представени видео спотове, целящи превенция на различни зависимости сред младите хора.

„Ден на отворените врати“ в Административен съд – Видин

Международният ден на правото да знам – 28 октомври, във Видин бе отбелязан с провеждане на Ден на отворените врати в Административния съд. В събитието се включиха повече от 100 ученици и техните преподаватели от училищата СУ „Цар Симеон Велики“, ГПЧЕ „Йордан Радичков“, ПГТ „Михалаки Георгиев“, ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, ППМГ „Екзарх Антим I“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и граждани и журналисти. Поради засиления интерес и желанието на много ученици да участват в инициативата, всички съдебни зали отвориха врати.

Община Видин се включва в кампанията „Да изчистим България заедно“

Най-мащабната доброволческа инициатива в нашата страна тази година ще се проведе на 17 септември (събота). В кампанията, която е подкрепена от Министерството на околната среда и водите и от много общини, организации и институции, ще участват и служителите на Община Видин, както и на всички общински предприятия и структурни звена.

Превенция на зависимостите при младежите

Когато попитат лекуващите се от зависимости кога за пръв път са започнали да пият или да употребяват наркотици, отговорът почти винаги е един и същ: когато са били все още тийнейджъри. Употребата на наркотици, например, води до промяна в развитието на мозъка, а когато използването им започва в тийнейджърските години, много по-вероятно е младежите да се пристрастят. Затова и една от основните цели е да се отложи възможно най-далеч във времето първата употреба на алкохол или наркотици. Именно затова е важна превенцията.

Училищата в Община Видин посрещнаха тържествено 15 септември

Всички учебни заведения във Видин отбелязаха с празнични церемонии началото на новата учебна 2022/2023 година. Представители на общинското ръководство уважиха тържествения 15 септември в много от училищата. Борислава Борисова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности и социална политика“ на Община Видин, бе гост първо в СУ „П.Р.Славейков“. Тя поздрави учителите и учениците с първия учебен ден: „Скъпи ученици, бъдете здрави, щастливи, успешни и нека новата учебна година е изпълнена и с нови предизвикателства и много успехи по пътя на познанието.

Две видински училища ще се сдобият с нови спортни площадки

Възпитаниците на две видински училища – Основно училище „Любен Каравелов“ и Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ ще разполагат със съвременни условия за спорт на открито. Това ще стане възможно след като на редовното си заседание на 7 септември правителството отпусна 15 млн. лева по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища.

Ваканции и неучебни дни за учебната 2022/2023 година

На интернет страницата на Министерството на образованието и науката е публикувана заповедта на министър Сашо Пенов, с която се определя график на учебното време за учебната 2022/2023 година. Четири са ваканциите, които ще зарадват учениците – есенна, коледна, междусрочна и пролетна. Освен това неучебни ще бъдат и дните, в които ще се проведат държавните зрелостни изпити и националните външни оценявания след VII клас и IX клас.
Ваканции и неучебни дни за учебната 2022 – 2023 година

Екипът на Център за специална образователна подкрепа „Д-р П. Берон“ – гр. Видин и тази година продължава да усъвършенства професионалните си компетнеции чрез участие в европейски проекти по прогрма ЕРАЗЪМ+

В края на 2021 год. ЦСОП „Д-р П. Берон“ започна дейности като партньор по  проект: 2021-1-CY01-KA220-SCH  „ISEC-ADE - ДОСТЪПНО ДИГИТАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА УЧАЩИ С АУТИЗЪМ И ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ: ИНОВАТИВНИ РЕШЕНИЯ И ПОВИШАВАНЕ НА КОМПЕТЕНЦИИТЕ НА ОБУЧАВАЩИТЕ“.

Обновиха двора на училището в село Дреновец

Дворът на Средно училище „Никола Йонков Вапцаров“ – с. Дреновец вече е с нова визия. Старата ограда е премахната и е заменена с нова. Изградени са бетонови пътеки. Доскоро неравните треви площи са подсипани с пръст и подравнени, засадени са райграс, дръвчета и цветя. Около оградата от външната страна също е почистено, подсипано с трошен камък и пръст. Част от тези площи е асфалтирана и е обособен паркинг.

Обявени са конкурси за нови директори на осем училища във Видинско

Обявени са конкурси за нови директори на осем училища на територията на област Видин. От новата учебна година с нови ръководители ще са пет училища в град Видин. Това са Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“, Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“, Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“ и Основно училище „Епископ Софроний Врачански“.

Страници