Хоби

Зарибиха язовир Огоста с близо 10 000 малки рибки

Над един тон малки рибки бяха пуснати днес в язовир „Огоста“ до Монтана. Акцията бе проведена под наблюдението на служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и кметът на общината Златко Живков. В близост до полуостров Расника на втория по-големина язовир в страната вече плуват шаранчета и бял амур. Те са закупени с отчисления от членския внос на ловно-рибарското дружество и от Кирил Рапонски - собственик на рибно стопанство в язовира. 

Влезе в сила забрана за риболов

От 15 април 2024 г. влезе в сила забраната за улов на риба и други водни организми през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водоеми. Целта на забраната е да се създадат оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби, възстановяване на рибните запаси и защита на екосистемата в моретата, реките и затворените водоеми в страната.

ТИД 2022 навлиза в българския участък на река Дунав на 13 август

Българският етап на международната гребна регата по река Дунав ТИД 2022 стартира на 13 август от с. Ново село, включва разстояние от 504 км по поречието и завършва на 27 август в Силистра. До момента за участие за този етап на регатата са се записали над 200 участници от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България, като повече от половината от тях са започнали още в началото на ТИД (от Германия на 25.06.2022 г.). Организаторите очакват до стартирането на регатата в българския участък на реката броят на участниците да се увеличава.

Нова спортна площадка радва децата и младежите в Неговановци

На нова придобивка се радват децата и младежите в село Неговановци, община Ново село. Те вече могат да спортуват на нова площадка, изградена в двора на бившето училище в населеното място. Днес – 1 юни, Международен ден на детето, спортното съоръжение беше официално открито. Символично лентата на спортната площадка прерязаха кметът на община Ново село Георги Стоенелов и кметът на село Неговановци Емилия Крумова. На събитието присъстваха общински съветници, служители от общинската администрация, както и много жители на село Неговановци.

Покоряването на Килиманджаро е следващата цел пред видинчанина Мартин Петров

В средата на месец февруари видинчанинът Мартин Петров ще се включи в експедиция в опит да изкачи Килиманджаро. Покоряването на най-високата точка на Африка е посветено на благотворителна кауза, част от международната инициатива на Фондацията към световната организация на Лайънс клубовете (LCIF) „Kilimanjaro for Kids", а целта е да се съберат средства за изграждане на учебен център за деца-сираци и със самотни родители в Кения.

Видинската библиотека с празнични инициативи за най-малките читатели

Екипът на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” – Видин е подготвил специална празнична програма за месец декември, ориентирана към най-малките, съобщиха от институцията. От 6 до 10 декември всеки ден Регионалната библиотека ще публикува в каналите си в социалните мрежи по едно видео за изработка на коледна украса, от които децата ще научат как могат да си направят красиви орнаменти с подръчни материали. Седмицата след това, от 13 до 16 декември, малчуганите ще могат да гледат озвучени приказки и легенди свързани с Коледа и Нова година.

С изложба и фестивал за емоционална интелигентност видинската библиотека закри лятната си програма за работа с деца

Изложба и фестивал за емоционална интелигентност поставиха финала на разнообразната лятна програма, която за поредна година видинската библиотека предложи на своите най-малки читатели и приятели. Събитието беше организирано в откритото пространство около „БиблиоПощата“ и беше организирано съвместно с Общински съвет по наркотични вещества – Видин.

Най-големият майстор на кльонк живее и работи на брега на Дунав в село Връв

Да ловиш риба е майсторлък. Да я ловиш в язовир и река също. Но да хванеш сом в Дунав си е истинско предизвикателство и най-големият майсторлък, разказва Захари Маринов от видинското село Връв.

На „Турлашка седенкя” в Белоградчик

В „Турлашка седенкя” в Младежкия дом на Белоградчик участваха фолклорната група за изворен фолклор "Родни звуци" при Народно читалище "Развитие – 1896 г." – с. Салаш и децата от вокална група "Звънчета" към Детския комплекс. Фолклорната група "Родни звуци" е единствената в селата от Белоградчишка община, запазила своето съществуване през годините и все още активно участваща с концерти на местно, регионално и национално ниво.