Шест медала завоюваха видински лекоатлети на турнира „Открий шампиона в теб“

Видин ->

Екозона за отдих и игри направиха в село Ружинци

Видин ->

Александър Александров, кмет на община Ружинци: 2021 е годината на мащабните строежи в община Ружинци

Видин ->

363 са първокласниците в община Видин

Видин ->

Вие сте тук

Д-р Владимир Вълчев, директор на РЗОК – Видин: Здравната каса взе бързи и ефективни мерки за защита правата и на гражданите, и на изпълнителите на медицинска помощ

НИЕ“: Д-р Вълчев, колко средства до момента е изплатила Районната каса на изпълнителите на здравна помощ в област Видин за 2020 година? Сравнете размера на плащанията с този за 2019 година.

Д-р Владимир Вълчев: В края на всяка година правим равносметка на платените средства за отделните видове здравна помощ. Това, което констатирахме при калкулацията е, че тази година за 11 месеца всички видове здравна помощ са на по-висока стойност от цялата минала година.

Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ – Видин: 2020 година е знакова за Видинска област заради старта на строежа на магистралата

НИЕ“: Г-н Тошев, Бюджет на държавата за 2021 вече е приет. Припомнете все пак каква е неговата философия?

Владимир Тошев: Ще започна с неуспоримия факт, че всеки бюджет е най-важният закон, който Парламентът приема и най-важният документ, защото чрез него на практика през следващата една година се реализират най-важните управленски политики и се реагира на събития, които са извънредни по своя характер. Казвам последното, защото бюджет 2021 г. беше изключително труден за дефиниране по пера, тъй като целият свят, а в това число и Европейският съюз, бяхме тежко засегнати от проблем, който се оказва дълготраен, със сериозни последици във всички сфери на живота – пандемията от COVID-19.

Росица Илиева-Димитрова, директор на СУ „П. Р. Славейков“ - Видин: Работим с оптимизъм и нагласа за по-доброто утре!

„НИЕ“: Г-жо Димитрова, малко по-особен беше тазгодишният патронен празник на СУ „П. Р. Славейков“, който отбелязахте преди дни. 
Росица Илиева-Димитрова: Така е. По-особен празник беше – с повече дистанция и повече дезинфекция, с по-малък брой участници в дейностите и в тържествата. Но въпреки това състоял се, въпреки това весел и забавен. Защото децата трябва да запомнят училището с нещо хубаво и не бива да допускаме страхът да ни обхваща изцяло и да помрачава нашето настроение. 
Затова на 17 ноември отбелязахме патронния празник на СУ „П. Р. Славейков“. Малките гимнастички – от 2-ри до 4-ти клас, представиха своя гимнастическа „музайка“; учениците от клуб „Млади възрожденци“ пък представиха откъс от поемата „Изворът на белоногата“; ученици от

Владимир Владимиров, кмет на община Кула: След забавянето през април и май, за два месеца успяхме да наваксаме в приходите

„НИЕ“: Г-н Владимиров, в публикувания отчет за изпълнение на бюджета на Община Кула към 30 септември са отразени доста добри показатели. Как успяхте да постигнете това?
Д-р Владимир Владимиров: Много общини отчитат забавяне в събирането на местите приходи – данъци, такси и други. При нас също имаше много голямо забавяне в периода април-май месец, но след като се разхлабиха мерките във връзка с епидемичната обстановка успяхме за два месеца да наваксаме изоставането в приходната част и тук е моментът да благодаря на жителите на общината за проявеното съзнание. 
Имаме много голямо преизпълнение на приходите от наем на земеделска земя - общинска собственост, тъй като когато се планираше бюджетът не бяха предвидени двата търга за отдаване под наем на земеделски земи, които проведохме. Това означава, че догодина ще разполагаме с повече средства. 
Не успяхме да обявим обществена поръчка за закупуване на багер – това беше предвидено в бюджета, но се оказа, че определените за целта средства не стигат.

Анжело Добричов, кмет на община Чупрене: Измина една динамична и сложна първа година от мандата

НИЕ“: Г-н Добричов, какво е финансовото състояние на Община Чупрене?

Анжело Добричов: Изключително тежка финансова дисциплина сме си наложили. От финансова гледна точка харчим само за най-необходимото – това, без което не можем да работим. Всичко друго е на заден план. Все пак през изминалата година се получиха и добри неща, които се случиха въпреки всичко – въпреки недобрия баланс между приходи и разходи, въпреки някои търкания, които имахме с Общинския съвет. Използваме всяка стотинка по предназначение и, пак казвам, само за най-належащото. Осъзнавам, че така сме се лишили от неща,

които предишни години са правени – но аз съм готов да поема този негатив, защото сега не е време да трупаме дивиденти, не е време за ПР, тъй като става въпрос за оцеляването на Общината. И смятам, че на този етап, предвид ситуацията, се справяме добре.

Д-р Цветан Ценков: Пожелавам на видинлии да са по-позитивни, защото Видин е прекрасен!

НИЕ“: Д-р Ценков, благодаря, че в натоварения Ви график намерихте време за това интервю. Измина почти една година от встъпването Ви в длъжност. Кой е най-големият успех, който постигнахте за това време и какво не успяхте да довършите?

Никога направеното не е достатъчно – трябва всяка година да надграждаме постигнатото

Това заяви за вестник „НИЕ“ кметът на община Ружинци Александър Александров, с когото разговаряме за продължаващите му усилия за благоустрояване на населените места в общината, за решаване на проблемите на селата, за подобряване на социалните и здравните услуги за населението

Момчил Станков, областен управител на Видин: Основните ми приоритети са високоскоростният път, газифицирането на Видин и укрепването на филиала на Русенския университет

НИЕ“: Г-н Станков, едва ли сте предполагал, когато встъпихте в длъжност, че още в първите дни ще трябва да се справяте с кризисна ситуация, което Ви се случва за втори път – в предходния Ви мандат се случи бедствието с обледяването в Белоградчишко.

Момчил Станков: Изобщо не съм предполагал, но това е едно предизвикателство – както първия, така и втория път, с което трябва да се справим. Не съм аз човекът, който трябва да си дава оценка, но мисля, че, заедно с всички служби, се справихме – както първия път, така и сега. Първото бедствие беше, както казахте, обледяването на Белоградчик, дългите седмици без ток – това ми се струваше голяма криза. Но на фона на пандемията, установих, че случилото се първия път беше незначително. Сега имахме и все още имаме една единствена задача – да опазим живота и здравето на нашите съграждани, а няма нищо по ценно от живота.

Инж. Любомир Низамов, директор на „Дунав мост Видин – Калафат“ АД: Създадена е много стройна организация за дезинфекция и противоепидемичен контрол на моста

НИЕ“: Инженер Низамов, периодично се извършват планови ремонти на Дунав мост Видин – Калафат. Какви дейности се осъществяват в момента?

Инж. Любомир Низамов: Плановите ремонти са свързани с пукнатини на бетона, които е нормално да се появяват след 3-4 години. И за да не се разширяват и за да няма възможности за въздействие на външната среда, пукнатините се запълват със специални смеси, които не позволяват проникване на вода, соли и т.н. и по този начин се укрепва бетонът. Това сме направили по пилоните в румънската част на моста – запълнили сме всички пукнатини, които са над 0,2 мм и след това сме запечатили отгоре със специални компонентни смоли, които се използват за тази дейност.

Всичко това се прави по план и по предписание на испанската фирма-строител на моста, което имаме за

Кметът на Ружинци Александър Александров: Общината работи, всичко вършим на 100%

НИЕ“: Г-н Александров, след като стана ясно, че мъж от село Дреновец е заразен с коронавирус, има ли напрежение сред жителите на населеното място, а и на общината като цяло?

Страници