Рисунка на 8-годишната видинлийка Йоанна Радулова зае второ място в конкурса „С очите си видях бедата”

Видин ->

Ледената пързалка във Враца посрещна първите любители на кънките

Враца ->

Започва асфалтиране на улици във Видин

Видин ->

Георги Стоенелов, кмет на община Ново село: Продължавам да работя за привличане на финансиране в общината

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Георги Стоенелов, кмет на община Ново село: Продължавам да работя за привличане на финансиране в общината

„НИЕ“: Г-н Стоенелов, на 1 декември се проведе заседание на Общински съвет – Ново село. Какви решения се взеха?
Георги Стоенелов: Заседанието на Общинския съвет включваше 14 точки. Едното от предложенията – за намаляване на данъците, не се прие, с мотивите, че Общината в момента стои добре икономически и финансово и не е резонно да се намаляват данъци. Защото това ще се отрази на възможността на Общината да предоставя социални услуги и да поддържа многобройните дейности. Още повече че ние се влагаме в параметрите, зададени от държавата, като дори не достигаме до средната стойност на данъците и даже се приближаваме до минималната. Така че в крайна сметка данъците през 2018 година ще останат непроменени.
На заседанието на Общинския съвет една от комисиите докладва за искане на гражданите двама жители на общината да бъдат обявена за почетни граждани на Ново село – това са проф. д-р Радослав Гайдарски и младата самбистка Цветелина Цветанова. Това звание се присъжда навръх 80-годишнината на проф. Гайдарски и е едно признание за това, което той през годините е дал, помагайки на жителите на общината и poмагайки на селата. Предложението беше прието единодушно и на тържествената сесия в края на декември официално ще бъдат връчени плакети и грамоти на проф. д-р Радослав Гайдарски и Цветелина Цветанова.

Николай Колев, ст. треньор на „Видабаскет“: Видин заслужава да има отбор в Националната баскетболна лига

„НИЕ“: Г-н Колев, „Видабаскет“ работи с баскетболисти на различна възраст – от деца, през юноши, до мъже.
Николай Колев: Така е. Работим с група минибаскетбол – това са 12-годишни момчета. Имаме групи 14-годишни, 16-годишни, 18-годишни, с които участваме в Държавните първенства в съответните възрастови групи. И стигаме до мъжкия отбор, в който има седем момчета, които са все още юноши. Аз работя и с една група деца първи-втори клас – около 15 момченца, които са големи сладури и сега на Мача на звездите те ще излязат да поиграят малко, за да се порадват и да усетят емоцията да играеш пред публика. При юношите сме първи в региона, кадетите също до момента имат добро представяне, при момчетата започнахме с две победи – така че в школата на „Видабаскет“ нещата вървят в добра насока.
„НИЕ“: Как стоят нещата при мъжкия отбор?
Николай Колев: В мъжкия отбор на „Видабаскет“ има седмина юноши, които доста помагат за представянето на отбора. Картотекирахме и пет външни момчета, но идва само един – Радослав Колев, който пета година играе във Видин и може да се каже вече, че е видинлия, другите не успяват да идват. Така че разчитаме на нашата школа. Тревожно е, че има момчета, които спряха да играят, това само във Видин се случва – говорих с Данчо Колев, треньорът на ЦСКА, и той ми каза, че при тях напливът е голям и дори има момчета, които се връщат към баскетбола. Проблем е, че малко са като цяло децата във Видин, което също влияе. Така

В работата на Общинския съвет трябва повече разум и по-малко страсти и емоции

Това заяви за вестник „НИЕ“ Ласко Каменов, който положи клетва като общински съветник на заседанието на Общински съвет – Видин на 16 ноември

„НИЕ“: Г-н Каменов, не знам дали това е щастлива случайност, или е някакво предзнаменование, но първото заседание на Общински съвет – Видин, в което взехте участие, се оказа може би най-спокойното от началото на настоящия мандат досега.
Ласко Каменов: Така се случи, че първото заседание на Общинския съвет, в което участвах, беше на 16 ноември, когато е Международният ден на толерантността – не знам дали това е повлияло, но мога да кажа, че ефективната работа се дължеше на добре подготвените материали, които бяха внесени за разглеждане.
„НИЕ“: След като положихте клетва, Вие станахте най-възрастният общински съветник в ОбС – Видин. С какво натрупаният и житейски, и професионален опит ще Ви помогне при изпълняване на задълженията Ви като общински съветник?

Милчо Лалов, кмет на община Брегово: Готовността за зимата е на високо ниво

„НИЕ“: Г-н Лалов, преди броени дни отпразнувахте 120-годишнина на читалище „Развитие-1897“ – Брегово. Каква е ролята и значението на тази културна институция?
Милчо Лалов: Изключително добре работят всички читалища на територията на община Брегово. Чествали са 90-годишнини читалищата в Косово, Делейна, Връв. Сега отбелязахме тържествено и 120-годишнина на Народно читалище „Развитие“ - Брегово. Това показва, че нашите читалища са живи организми и функционират нормално.
Бреговското читалище е едно средищно читалище, което е в основата на изпълнение на културния календар на Община Брегово, който е доста богат. В дейността на читалището са включени Детска градина „Детелина“, Център за работа с деца, Ученически духов оркестър „Иван Бърдаров“, Градски духов оркестър, едно ново формирование – клуб за народни танци, и Ансамбъл „Тимок“ – всички те, събрани в едно, реализират дейността на Народно читалище „Развитие“ – Брегово. В това читалище са реализирани, по Програмата за развитие на селските райони, проекти, свързани със закупуване на нови носии и новимузикални инструменти.

Здравеопазването в България е изправено пред катастрофа

Това заяви за вестник „НИЕ“ народният представител от Враца Николай Иванов, според когото са нужни кардинални реформи в сектор здравеопазване, които от „БСП за България“ ще предложат

„НИЕ“: Г-н Иванов, как се стигна до сегашната ситуация във врачанската областна болница и какъв всъщност е размерът на дълговете на лечебното заведение?
Николай Иванов: Причините за финансовия колапс на МБАЛ „Христо Ботев“ са много, но основната е в липсата на държавна грижа за публичните лечебни заведения. Всяка година бюджетът на НЗОК расте, но хората не получават истинска здравна грижа и съвременно лечение срещу осигуровките, които плащат. Напротив, въпреки усилията на лекарите, областните многопрофилни болници загиват. И трите правителства на ГЕРБ не проумяха, че здравето не е стока и че съществуването на публичните лечебни заведения под формата на търговски дружества е пагубно. Сега, в ситуация на почти половин милиард дългове на големите софийски и областни държавни болници управляващите са в цайтнот. „Реформите“ на Петър Москов в правителството „Борисов-2“ забиха последните пирони в ковчега на здравеопазването. Лимитите за дейност, които той въведе, доведоха до лавинообразно натрупване на дългове и ето днес докъде се стигна. Ситуацията във Враца е много тежка, размерът на дълговете още не е напълно уточнен, но те са над 13 милиона лева. И с всеки изминал ден стават все по-големи.

Елка Георгиева, председателка на Жени ГЕРБ – Видин: Жените във Видинско са борбени, активни, искащи да работят и да допринасят за обществото

„НИЕ“: Г-жо Георгиева, предстои събрание на Жени ГЕРБ – Видин. Разкажете повече подробности.
Елка Георгиева: На 26 октомври – Димитровден, празникът на Видин, от Жени ГЕРБ – Видин решихме да проведем нашето отчетно събрание. Защо на тази дата? Защото е празнична; защото е хубава; защото ще имаме гости. Използвам случая, за да съобщя, че гост на нашето събрание ще бъде Ирена Соколова, която стои начело на женската структура в Политическа партия ГЕРБ. Г-жа Соколова ще присъства и на честванията на този ден, след което ние, жените, ще имаме възможност да поговорим какво представлява „Непознатият Видин“ - онзи Видин, за който малко се говори. На това събрание, освен отчетния доклад, част от дневния ред ще е една презентация, която ще бъде изработена от Младежи ГЕРБ с помощта на дамите от женската организация – презентацията ще е подарък на младежите за събранието и ще покаже точно „Непознатия Видин“.

Д-р Вълчев, директор на РЗОК – Видин: Състоянието на болниците е следствие от обективни, но и субективни фактори

НИЕ“: Д-р Вълчев, много често върху Здравната каса се хвърля вината за състоянието на едно или друго лечебно заведение. Каква всъщност е ролята на РЗОК – Видин?

Огнян Ценков, кмет на община Видин: Старопрестолният Видин - чист, представителен и проспериращ, това е моето желание и цел

Богомил Петров: Г-н Ценков, пред Вас поставихме екопризива "Чистота - Видин - Северозапад" - почистване на 34 селища в нашата община за един месец, включително селата по протежението на река Дунав и градовете Видин и Дунавци.
Огнян Ценков: Още в момента, когато ми представихте тази Ваша екоинициатива за почистване на определени територии на община Видин, Ви поздравих за начинанието. Това е една много добра инициатива, която в рамките на един месец ще включва не само почистване, но и поддържане чисти кварталите и населените места, в които живеем. Не е достатъчно еднократно в един ден да се включим  само заради участието в национална кампания, каквато е "Да изчистим България". Това трябва да бъде ежедневно усилие и да се превърне в нещо, което хората правят с желание и да показват определена чувствителност към проблемите, свързани с опазване на околната среда. Често съм свидетел на желание от страна на нашите съграждани да се включат в облагородяване на районите, в които живеят. Именно затова започнахме реализирането на програмата "Местни инициативи", финансирана със средства на Общината. Чрез нея се дава възможност на хората, които живеят в кварталите на град Видин и в останалите населени места на общината, сами да определят какво искат да осъществят в рамките на проект на стойност 2000 лв., така че да

Д-р Борил Христов, вр. завеждащ Спешно отделение в МБАЛ „Света Петка“ - Видин: Държава, която е занемарила здравеопазването, е абдикирала от задълженията си

„НИЕ“: Д-р Христов, какви, според Вас, са основните проблеми на системата на здравеопазването в България?
Д-р Борил Христов: За съжаление, здравеопазването, както всяка една друга професия, стана изцяло обвързано с финансирането. Това, което е задачата на политиците, е да се подсигури едно адекватно финансиране на здравеопазването – има ли финансиране, системата ще работи. При положение че всяка една дейност в нашата професия е обвързана с пари – било то купуване на лекарства, било то купуване на консумативи, а същевременно държавата не ни финансира достатъчно (чувате как Здравната каса се оплаква, че няма достатъчно пари), ние трудно успяваме да се издържаме. Държава, която е занемарила здравеопазване, образование и правораздаване, я няма, тя е абдикирала от задълженията си.
Българското здравеопазване като цяло е много достъпно. Българското здравеопазване разполага с много кадърни кадри, които, обаче, са ограничени от липсата на техника и от липсата на юридически гръб от страна на държавата. Ще дам пример. Когато аз като спешен медик дам заявка, че отделението има необходимост от, например, ЕКГ-апарат, в Германия държавата веднага прави всичко възможно да ти осигури исканата техника, докато в България започват обществени поръчки и дълги процедури и доставянето на исканата апаратура се забавя.

Румяна Петрова, директор на ППМГ Екзарх Антим I: Като иновативно училище, въвеждаме електронни дневници още от тази година

НИЕ“: Г-жо Петрова, от настоящата учебна година Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ вече е иновативно училище. Какво означава това?

Румяна Петрова: Означава, че започваме работа със съвсем нови методи на преподаване в една от паралелките, която сме избрали – това е 9 „а“ клас, паралелка с технологичен профил „Информационни технологии“. Всички деца в този клас ще имат таблети и постепенно обучението по по-голямата част от предметите ще бъде извършено с помощта на тези таблети. Целта на нашия проект за иновативно училище, с който кандидатствахме и който беше одобрен от Министерство на образованието, е да бъде променен онзи статичен модел на преподаване – учителят пише на дъска, а ученикът преписва в тетрадката. Искаме да направим така, че смартфоните, с които учениците не могат да се разделят, да бъдат полезни – затова освен таблетите,

БСП можем да спечелим следващите местни избори!

Това заявява за вестник „НИЕ“ Димитър Велков, председател на Областния съвет на БСП и председател на групата общински съветници на БСП в ОбС – Видин. С Димитър Велков разговаряме за организационното състояние на социалистическата партия във Видин и за някои от най-важните теми в дневния ред на видинския местен парламент.

 

НИЕ“: Г-н Велков, какво е организационното състояние на БСП – Видин?

Страници