Община Видин започна третирането срещу комари

Видин ->

Фокусът на общинското ръководство продължава да бъде подобряването на жизнената среда във Видин

Видин ->

Генади Велков: Явно някой има интерес нищо ново да не се създава с участието на СДС

Това коментира за вестник „НИЕ“ председателят на СДС – Видин по повод събитията, случили се преди дни на Националния съвет на партията
Видин ->

Николай Ненчев е кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на община Макреш, област Видин

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Генади Велков: Явно някой има интерес нищо ново да не се създава с участието на СДС

Това коментира за вестник „НИЕ“ председателят на СДС – Видин по повод събитията, случили се преди дни на Националния съвет на партията

„НИЕ“: Г-н Велков, как се стигна до събитията, които се случиха на Националния съвет на СДС на 16 април?
Генади Велков: Още от предишния Национален съвет имаше известно напрежение между част от хората от Националния изпълнителен съвет и ръководството на партията, в лицето на Емил Кабаиванов, който е представител на Пловдив област, в лицето на Румен Христов, който е представител на Русе област в Националния изпълнителен съвет и в лицето на Леков, който е представител на област София. Имаше известни различия – различия, свързани най-вече с това какъв път да поеме СДС оттук нататък: надделява становището да се върви към изграждане на един нов консервативно-патриотичен алианс, но част от колегите, тези които бяха против, са на позиция да се върви към обединение с новосъздадената структура „Демократична България”.

Чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, ректор на РУ „Ангел Кънчев“: Нашата задача е да повишим квалификацията на хората от Северозапада, така че трудът им да е конкурентен

„НИЕ“: Проф. Белоев, има ли Филиалът във Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“ подкрепата на новия ректор на висшето учебно заведение?
Проф. Христо Белоев: Идеята за създаването на филиал на Русенския университет във Видин не е нова, но реализирането й отне години. Разбира се, че филиалът има подкрепа в мое лице, още повече, че по време на втория ми ректорски мандат – през 2012 година, Академичният съвет определи професионалните направления, в които ще обучаваме студенти във Видин. Отне 5 години на различните институции, за да стигнат до идеята, която ние развихме – а именно, че градът има нужда от академична среда и това е една от възможните стъпки за неговото възраждане. Така с Постановление на Министерския съвет от 3 май миналата година третият ни филиал е вече факт, а Русенският университет добавя своя значим институционален принос за развитието на Дунавския регион. Това се случи и със силната подкрепа на местните власти и на народните представители.
Позиционирането на университета като водеща образователна и научноизследователска институция в Дунавския регион е стратегическа задача. Освен това - въпрос на национален интерес е България да има академична структура в град, който е на границата на две държави - Румъния и Сърбия.

Инж. Георги Владов: Новото ценообразуване закъснява с години

„НИЕ“: Инж. Владов, неотдавна заявихте пред общинските съветници във Видин, че не Ви харесва начинът, по който Ви е зададено да бъде изготвен бизнес планът на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД  – Видин. Какво точно Ви притеснява?
Инж. Георги Владов: Всичко е проблем. Според мен цялата работа на КЕВР е проблем, защото те не просто регулират, като следят определени показатели и резултатите, които ВиК – Видин постига, а те направо ни задават формата, задават ни матриците, по които бизнес планът трябва да се пише. Ако беше само въпросът до писането, добре, но вече се стигна до там, че от КЕВР задават матрицата на работа. И вместо да регулират, те почти влизат във функция да управляват ВиК дружествата. Ще дам един пример – от КЕВР не ни казват: „Намалете загубите на вода с 5%“, а казват какво да направим ние, за да я намалим с 5%. Тогава аз, като управител на това дружество, за какво съм?
Мениджмънтът на едно предприятие е този, който трябва да реши какви мерки са подходящи за постигане на даден резултат. От КЕВР не казват само каква е целта, а ни вменяват какво да правим, мотивирайки се, че е „за целите на регулирането“.

Видинският митрополит Даниил: Чрез служението ми съм длъжен да спомогна Господ да стига до хората във Видинска епархия

- Ваше Високопреосвещенство, заменихте служението в САЩ с ново послушание на най-високия пост във Видинска епархия – митрополитския. Успяхте ли да свикнете с промяната?
Видински митрополит Даниил: Преди идването си във Видин последните седем години бях викариен епископ на митрополита на САЩ, Канада и Австралия - митрополит Йосиф. От 2010 г. беше решението на Светия Синод, фактическото ми отиване бе 2011 г. Не срещам трудности в адаптирането към тукашните условия - миналата година Бог помогна да основем нов манастир в щата Масачузетс и през последната година от служението ми в САЩ аз живях преимуществено там. В манастира условията за живот са много прости и взаимоотношенията между братята, от една страна и между нас и хората, които живеят наоколо, са много обикновени. В този смисъл, идването ми тук във Видин и работата с хората тук, не е нещо много по-различно. Разбира се, има особености, но и никога не съм губил и връзката с България, така че при прехода от службата в чужбина и службата при тукашните условия не срещам затруднения.
На територията на САЩ, с Божията помощ и много дарители - американци и българи, успяхме да създадем първия български манастир в Щатите, да изградим братство в него. Семейство американци дариха свой имот близо 48 дка и къща към него и там организирахме православен манастир. Имотът е насред гората, в отдалечено място, в отдалечен горски район на селце, на 3,5 часа път с автомобил до Ню Йорк. Създадохме и братство – двама послушници, засега, които са американци, обърнали се в православието преди десетина години. Работихме рамо до рамо с тях, за да устроим манастира. Преустроихме една от стаите на дарената ни къща в параклис и така започнахме строителни дейности, за да построим храм. Човек от енорията - строителен предприемач, безвъзмездно ни подпомага със своя труд, един път седмично идва в манастира и работи за нас.

Правителството не се нуждае от подтикване за изграждане на магистрален път, защото и в момента се работи активно

Това заявява за в. „НИЕ“ видинският народен представител от ГЕРБ Владимир Тошев, който коментира още темата за Истанбулската конвенция и ситуацията в здравеопазването в област Видин

„НИЕ”: Г-н Тошев, вече три седмици подред протести с искане за магистрален път от Видин до София затварят движението по международен път Е79. Какъв е вашият коментар за тези събития?
Владимир Тошев: Път Е79, в участъка Видин – Ботевград, от доста години вече е в приоритетите и ангажираното внимание на Правителството. Още в първото Правителство на премиера Борисов започнахме конкретни действия. За съжаление, през 2013 година – да припомня на читателите на вестника, имаше една съдебна процедура от екоорганизация за обжалване на доклада по Оценка на въздействие на околната среда. За наша радост, съдът прие доклада за достоверен и обективен – за съжаление, обаче, което е и причината все още да не е започнало реалното строителство, съдебната процедура приключи в края на миналата година, което означава четири години забавяне. Още есента на миналата година аз и пред Вашата медия съм казвал, че тази година – 2018 г., на практика започва работата по изграждане на магистралния път, и то в един от най-тежките участъци до Медовница.
Надявам се с промените, които направихме в законодателството във връзка с процедурите по обжалване, които бавят подобни проекти – вече само пред една съдебна инстанция могат да бъдат обжалвани и процедурите, и документацията – процесът да бъде ускорен, така че през тази година не само да се проведе тръжната процедура за изграждане на участъка Видин – Ружинци, но и да започне строителството. Паралелно, дори малко изпреварващо, вървят и процедурите в участъка Мездра – Ботевград.

Мирослава Чавдарова, председател на ОбС – Белоградчик: Общинският съвет е мястото, където представителите на гражданите, в лицето на общинските съветници, защитават позиции и кауза

„НИЕ“: Г-жо Чавдарова, как, в качеството Ви на председател на Общински съвет – Белоградчик, оценявате работата на Общинския съвет през изминалите две години от мандата? Как работи Общинският съвет, с оглед на факта, че в него има представители, излъчени от пет листи? Председателят е от ГЕРБ, а кметът на общината е подкрепен от БСП.
Мирослава Чавдарова: Общинският съвет е колективен орган, така наречената  „законодателна власт” на общината и това, че съветниците са излъчени от повече листи, е факт, който не следва да буди притеснение. Напротив – смятам, че по този начин гражданите са по-добре представени в местния парламент. Аз съм член на ГЕРБ и съм избрана за общински съветник от листата на ГЕРБ от гражданите на община Белоградчик. Това, че кметът е подкрепен от БСП и колегите общински съветници са от различни политически партии, не ми пречи да изпълнявам поетите ангажименти и да работя в интерес на гражданите. Общинският съвет не е арена за лични битки, а мястото, където представителите на гражданите, в лицето на общинските съветници, защитават позиции и кауза. Радвам се, че повечето колеги споделят това мнение и работят съвестно и отговорно.
Още в началото на мандата държах да заложим на експертността при определяне състава на комисиите. Приехме нов Правилник за дейността на Общинския съвет с ясно разписани процедури и правила. Продължихме практиката от 2011 г. на съвместните заседания. Голяма част от проектите за решения се коригират в комисиите – отстраняват се технически и фактически грешки, изисква се представянето на липсващи документи, прецизират се правни основания, мотиви и т.н. Заседанията на Общинския съвет са продължителни, практика е да гласуваме удължаване на времето, за да успеем да разгледаме всички въпроси.

Д-р Цветан Ценков: Болничната помощ е единственият нереформиран все още сегмент в българското здравеопазване

“НИЕ”: Д-р Ценков, как ще коментирате протестите на общинските болници от последните дни?
Д-р Цветан Ценков: Държавата не довърши, чисто политически, един процес, който беше стартирал преди 18 години. Болничната помощ се оказва единственият нереформиран все още сегмент в българското здравеопазване. Когато министър Илко Семерджиев стартира реформата, тоест от т.нар. публично-държавно здравеопазване, държавно финансирано, да мине към здравно-осигурителни плащания, които да стават чрез Националната каса и допълнителните фондове, той успя да направи реформата само в доболничния сегмент.
Същият проблем, който е сега при лечебните заведения, тогава съществуваше в т.нар. общински и държавни поликлиники, докато сега всичко в доболничния сектор се финансира по ред, регламентиран с националния рамков договор и описан в Закона за здравето и там горе-долу финансови проблеми няма - има едно недофинансиране, което се изразява под формата на лимити, заради които хората страдат, че не могат да получават целия пакет здравно обслужване, консултации с всички възможни специалисти.

Мирослав Кръстев, директор на Симфониета – Видин: Симфониета – Видин е културен институт с традиции и постоянна публика

„НИЕ“: Г-н Кръстев, в края на миналата година спечелихте обявения от Министерство на културата конкурс за директор на Симфониета – Видин. Много бяха спекулациите около обявяването на този конкурс, каква, обаче, е истината?
Мирослав Кръстев: Директорите на културни институти сме назначени за определен мандат, след изтичането на който трябва да се явим на конкурс, в случая на директорите на Симфониети мандатът е петгодишен. Това наложи и провеждането на конкурса, за който споменахте. Така че нямаше нищо извънредно, просто се следваше законовата процедура съгласно Закона за развитие на културата. На този конкурс имах възможност да защитя концепцията си пред специално назначена комисия, като видеозаписът от моето явяване пред комисията беше публикуван – това се прави, ако кандидатът и всички членове на комисията са съгласни, аз прецених, че няма какво да крия, а и смятам, че е добре да има прозрачност на целия процес. След този конкурс започна поредният ми мандат начело на Симфониета – Видин. Оглавявам този културен институт от 1998 година.

Милчо Лалов, кмет на община Брегово: Сключени са договори за финансиране на два важни проекта

„НИЕ“: Г-н Лалов, при последния ни разговор все още не беше приет на второ четене държавният бюджет, което вече е факт - още тогава имахте сериозни критики към бюджета, оставате ли на тази позиция?
Милчо Лалов: В момента анализирам цифрите на публикувания вече Закон за държавния бюджет и констатацията ми е, че бюджетът за общините не е достатъчен, пример мога да дам с една цифра, която не е променяна от много време и която и сега не се променя - това е изравнителната субсидия, която е предназначена за финансовото осигуряване на публичните общински дейности, тоест това, което жителите искат от нас, като общинско ръководство, ние трябва да го решаваме именно с тази изравнителна субсидия, която не се променя. Което означава, че оттук нататък ще се създават трудности в реализирането на публичните дейности, които трябва да се финансират от тази субсидия.
„НИЕ“: Държавата завършва годината с бюджетен излишък. Надявате ли се с част от него да се помогне за решаване на някои от проблемите на Бреговска община?
Милчо Лалов: И преди съм казвал, че в държавата има достатъчно пари, но тези пари не се разпределят правилно и целесъобразно. Ще дам и пример. Тази година с едно постановление на Министерския съвет - № 260, публикувано в №95 на Държавен вестник, на 88 общини, или почти една трета от общините в Република България, са раздадени общо 71 милиона лева за инфраструктура – за измислени неща.

Александър Александров, кмет на община Ружинци: Горд съм от постигнатите успехи

„НИЕ“: Г-н Александров, в края сме на календарната година - каква е Вашата равносметка?
Александър Александров: Основната цел през моя мандат е борбата с безработицата и подобряването на условията на живот на хората, което е свързано не само с финансовото им благосъстояние, но и с инфраструктурата - ремонт на улици и площади, поддържане на паркове, градини, гробища, ремонт на общински сгради. Искам да създадем европейски условия за живот в община Ружинци, да я направим привлекателна и, преди всичко, да задържим младите хора. Затова е цялата тази борба, която водим - а, повярвайте ми, аз наистина се боря за всяко едно работно място!
Засега се справяме успешно. И в края на една много успешна за Общината и за мен, като кмет, година, можем да се похвалим с привлечените средства - за изминалите две години от мандата ми имаме привлечени около 4 млн. лв., само за сравнение ще кажа, че целият бюджет на Общината е около 2.9 - 3 млн. лв. на година. В началото на мандата - края на 2015 - началото на 2016 година, безработицата в общината беше 75%, а сега, след всичките хора, назначени по програми за заетост, безработицата пада до 48%. Това не е малък процент, но на фона на онези 75%, има чувствително подобрение.

Любомир Георгиев, директор на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ - Видин: Приключва една успешна за гимназията година

“НИЕ”: Г-н Георгиев, в навечерието сме на Коледните и Новогодишни празници. Как приключва тази година за Английската гимназия?
Любомир Георгиев: В края на календарната година е хубаво да се направи равносметка на постигнатото и съответните изводи. Определено мога да кажа, че приключва една много успешна за гимназията година. Нашите ученици и учители показаха, че наистина са лицето на образованието в нашата област и достойно я представят на национално и международно ниво. Ще започна с най-важното за мен – успешното дипломиране на дванадесетокласниците. Нашите абитуриенти постигнаха най-добрите резултати във  Видинска област на държавните зрелостни изпити. Отново сме сред 50-те най-добри училища в страната, за което получихме и допълнителна целева субсидия от МОН, предназначена за стипендии, каквато за отличен успех взимат 258 ученици, т.е повече от половината от нашите възпитаници. Всички зрелостници бяха приети в престижни наши и чужди университети.  

Георги Стоенелов, кмет на община Ново село: Продължавам да работя за привличане на финансиране в общината

„НИЕ“: Г-н Стоенелов, на 1 декември се проведе заседание на Общински съвет – Ново село. Какви решения се взеха?
Георги Стоенелов: Заседанието на Общинския съвет включваше 14 точки. Едното от предложенията – за намаляване на данъците, не се прие, с мотивите, че Общината в момента стои добре икономически и финансово и не е резонно да се намаляват данъци. Защото това ще се отрази на възможността на Общината да предоставя социални услуги и да поддържа многобройните дейности. Още повече че ние се влагаме в параметрите, зададени от държавата, като дори не достигаме до средната стойност на данъците и даже се приближаваме до минималната. Така че в крайна сметка данъците през 2018 година ще останат непроменени.
На заседанието на Общинския съвет една от комисиите докладва за искане на гражданите двама жители на общината да бъдат обявена за почетни граждани на Ново село – това са проф. д-р Радослав Гайдарски и младата самбистка Цветелина Цветанова. Това звание се присъжда навръх 80-годишнината на проф. Гайдарски и е едно признание за това, което той през годините е дал, помагайки на жителите на общината и poмагайки на селата. Предложението беше прието единодушно и на тържествената сесия в края на декември официално ще бъдат връчени плакети и грамоти на проф. д-р Радослав Гайдарски и Цветелина Цветанова.

Страници