Въвеждат се превантивни мерки във връзка с усложнената епизоотична обстановка

България ->

Новоселяни се стягат за събор

Видин ->

Община Видин подготви терен за скейтборд площадка в Крайдунавския парк

Видин ->

Поредна жертва взе път Е79

При тежък пътен инцидент един е загинал, двама са ранени
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Александър Александров, кмет на община Ружинци: Използваме всички възможности за кандидатстване с проекти

„НИЕ“: Г-н Александров, традиционно лятото е времето за ремонти. Какво предстои в община Ружинци?
Александър Александров: Тази година най-големите инвестиции ще са в селата Бело поле и Ружинци. В момента сме в процедура за избор на изпълнител на строежа на новата детска градина в Бело поле. Очакваме да бъде избран изпълнител и за ремонта на пътния участък от разклона с път III-114 до табелката на с. Бело поле, ремонтът ще е на стойност 50 000 лв. В Ружинци по програма „Красива България“ ремонтираме сградата на читалище „Христо Ботев“, включващо саниране и довършване на ремонта на покрива. Работи се и по санирането на една част от сградата на общинска администрация. Това са големите ремонти, предвидени през това лято.
Освен това в Дреновец имаме предвиден ремонт на втория етаж на сградата на Кметството, където е данъчната служба, две стаи са предоставени на полицията, помещения там ползват и социалните служби, както и Бюрото по труда. За ремонта са отделени около 13 000 лв., като целта е да се намалят разходите за отопление.
В момента една от основните задачи, с които се занимават работниците, е рязане на дърва за отопление. Фирма извърши добив на дървесина от общински тополи – взети са само по-дебелите части от дърветата, а останалата част ни беше предоставена от фирмата. Служителят на служба „Земеделие“, който е оторизиран, има превозни билети, маркира дървесината и издаде билети, за да може тя да бъде прекарана до населените места за подсигуряване на отоплението на кметствата, читалищата, клубовете на пенсионера и други.

Ваньо Костин, кмет на община Чупрене: Със създаването на Общинско лесничейство вървим в правилната посока

„НИЕ“: Г-н Костин, по Ваша идея и с подкрепата на Общински съвет – Чупрене беше създадено ново предприятие – общинско лесничейство.
Ваньо Костин: Да, вече е структурирано, има назначен персонал – тринадесет и половина щатни бройки е структурата, повече от два месеца работи, така че към настоящия момент всички е по план. Идеята е Общинското лесничейство да продължи да се развива, да носи приход – то заради това е и създадено, да носи приход. Идеята е Общинското лесничейство да стопанисва общинските гори, а от това да се увеличат приходите в бюджета. Желанието ни е даденостите, които ги имаме, да ги използваме максимално, заради това и създадохме лесничейството и сега стремежът ни е насочен към разработването му.
Мисля, че вървим в правилна посока.
„НИЕ“: Лесничейството работи отскоро, но имате ли все пак някакви очаквания за размера на приходите, които ще се формират?

Александър Александров, кмет на община Ружинци: Успяваме да сме полезни на хората

„НИЕ“: Г-н Александров, провеждате събрания във всички населени места на община Ружинци. Разкажете за проведените до момента срещи.
Александър Александров: На всеки шест месеца провеждам срещи във всички населени места – през декември миналата година направихме отчетните събрания, сега, на провежданите в момента срещи, запознаваме хората със социалната програма на Община Ружинци, с бъдещите проекти и какво конкретно ще се случи в тяхното населено място, какви ремонти ще бъдат извършени. Остана да проведем още три събрания от този цикъл срещи, предстоят събранията в най-големите населени места на общината – четвъртък от 9:00 часа бе срещата в Бело поле, в петък пак от 9:00 ч. е събранието в Ружинци, а другата седмица ще е срещата в Дреновец.
През последните три години практиката за провеждане на регулярни срещи във всички населени места на общината се наложи като успешна. Хората имат нужда от такива срещи – не всеки може да стигне до кабинета на кмета на общината, не всеки може да намери средства да дойде, за да се ожали, да се похвали. Ние, от общинското ръководство, имаме обратната връзка, поддържаме контакти с кметовете на населените места, те идват на всички заседания на Общинския съвет, обаждат се ежедневно, аз ходя при тях – но понякога хората смятат, че кметът не им обръща достатъчно внимание и е необходимо да се обърнат към по-висока инстанция, в случая, към кмета на общината.
Срещите са много ползотворни – не само за населението, но и за нас, така си сверяваме часовника, виждаме дали правилно работим. Мога да кажа, че от миналите вече шест срещи в населени места се появяват нови проблеми, неща, за които общинската администрация не е била уведомена и за които ще се вземат мерки.
„НИЕ“: Какво споделят хората на тези срещи?
Александър Александров: Хората най-вече ги интересува какво се прави относно борбата с безработицата. Основни въпроси, като транспорта, остават нерешени за община Ружинци.

Димитър Велков, председател на БСП – Видин, в навечерието на 125-годишнината на видинската партийна организация: Пожелавам на членовете и симпатизантите на БСП винаги да носят в себе си социалистическата идея

НИЕ“: Г-н Велков, каква е видинската партийна организация на БСП днес, 125 години след учредяването си?

Димитър Велков: Нашата партийна организация е най-старата организация на социалистическата партия във Видинска област. 1893 година е основана първата партийна дружинка на територията на Видин от Гаврил Георгиев и Димитър Благоев. След това се основава втора партийна дружинка. На Третия конгрес на партията двете дружинки се представляват от Гаврил Георгиев. Това е началото на организираното социалистическо движение във Видин, откъдето тръгват всички други структури в областта, като Белоградчишката и Кулската - създадени 1895 година. Видинската организация е не само първата в област Видин, но и една от първите, които се създават в България. 

Днес видинската общинска партийна организация на БСП наброява над 1100 членове, всички те изповядват социалистическата идея, дискутират, обсъждат и съгласно устава, плащат членски внос, активно се включват в мероприятия и избори, с една дума – истински социалисти. Разделена е на 64 партийни организации – по квартали и

Инж. Любомир Низамов, изп. директор на „Дунав мост Видин – Калафат“ АД: Дунав мост Видин – Калафат е 100-годишна мечта, която преди 5 години се реализира

НИЕ“: Инж. Низамов, в навечерието на 5-годишнината от пускането в експлоатация на Дунав мост Видин – Калафат, каква е равносметката?

Инж. Любомир Низамов: Дунав мост е близо 100-годишна мечта на жителите от региона, която най-накрая преди пет години успя да се реализира. До края на 2017 година през моста при Видин – Калафат са преминали около 3 200 000 превозни средства. А до края на тази година се очаква да премине и четиримилионният автомобил.

Трафикът ежедневно се увеличава. Докато в първите месеци от експлоатацията на моста се увеличаваше с много голямо темпо – с 20 до 30%, сега темпът на растеж е позабавен, но спрямо миналата година около 10% са повече автомобилите, които преминават през Дунав мост. И се очаква този темп да бъде запазен. Ежедневно по моста в най-натоварените дни преминават 3000-3100 автомобила, около 60% от тях са тирове.

Ваньо Костин, кмет на община Чупрене: Турлашкият събор добива нарастваща популярност

„НИЕ“: Г-н Костин, колко участници ще се включат тази година в Турлашкия събор?
Ваньо Костин: На 8, 9 и 10 юни в Чупрене ще се проведе тринадесетият традиционен събор „Када кум прасе и ти вречу“. Над 100 са колективите, заявили участие тази година, като броят на участниците ще надхвърли 2000 души. Ще имаме гости от Сърбия – ще участват пет сръбски колектива. Румънци тази година няма да участват, но пък за сметка на това ще има състави чак от Варна, от Сапарева баня, така че съборът добива нарастваща популярност и има хора, които имат желание да идват.

Георги Иванов, учител по химия в ППМГ „Екзарх Антим I“ – Видин: На всички състезания по химия има силно присъствие на ученици на Математическа гимназия

„НИЕ“: Г-н Иванов, от кога сте преподавател по химия в Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ – град Видин?
Георги Иванов: Вече 30 години съм в системата на образованието, от които 26 години в Природо-математическа гимназия. Учителската ми кариера започна в далечната 1980 година, като учител по математика и физика в съществуващата все още гимназия в село Косово – сега нея я няма, както и много други училища. От 1992 година съм преподавател в Математическа гимназия. Догодина ще е последната ми година като учител, защото ми предстои пенсиониране.
За мен, а мисля, че е така и за повечето ми колеги, училището е втори дом. Работата на учителя не се изчерпва само с влизането в часовете – свързана е и с много извънкласни дейности и поглъща почти цялото време, ако, разбира се, учителят държи на работата си, увлича се от нея и иска да остави някакви следи. Аз смятам, че всеки трябва да остави почерка на работата си – било то като изградена школа, изградена система.
„НИЕ“: Вие за себе си считате ли, че сте постигнал това?
Георги Иванов: В личен план аз винаги съм гонел някакъв перфекционизъм, макар може би не съм го постигнал в тази пълнота, в която съм желал. Когато постъпих в Математическа гимназия тук заварих една колежка, с която направихме добър тандем – Елинка Благоева, за съжаление, тя вече не е между живите.

Емил Живков, преподавател в ГПЧЕ: Най-голямата радост за един учител е, когато учениците му успяват

„НИЕ“: Г-н Живков, какво е за Вас да преподавате чужди езици – английски и немски, в ГПЧЕ „Йордан Радичков“?
Емил Живков: От 1 септември 2005 година съм част от екипа на Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“. Преди това 24 години бях учител в Средно училище „Петко Рачов Славейков“. За мен беше много трудно да напусна старото си училище, защото там е бил първият ми ден като учител, 24 години работех там, пазя страшно топли спомени за годините ми в това училище. Но днес не съжалявам. В ГПЧЕ „Йордан Радичков“ има много умове, на които да помогна да реализират потенциала си.
Всеки един урок е предизвикателство – учителят трябва да има в ума си план какво очаква от съответния час, да направи изложение, упражнение и приложение на учебния материал, като се опита и да го поднесе по интересен начин, да ангажира учениците и, в крайна сметка, да направи ученото приятен процес. Предизвикателството е главно в това, че умът на днешния ученик е твърде зает с повърхностни удоволствия, на фона на които сериозното преподаване не е чак такова забавление.
Предизвикателството – това е срещата с човека. Като правило, в ГПЧЕ идват деца на амбициозни родители, а по презумпция възпитаните от такива родители деца имат своите амбиции. След така наречените „промени“, в нашето съсловие се наложи мисленето „ние сме училище, а не възпиталище“ – в началото и аз го бях възприел, но напоследък смятам, че това е крайно неправилно. Неправилно, защото възпитаният човек, което значи преди всичко отношение към другите хора, той най-често има спокоен ум, а спокойният ум много лесно, бързо възприема знанията.

Момчил Станков, административен директор на Филиал Видин на РУ „Ангел Кънчев“: Приемът на студентите за академичната 2018/2019 г. върви много добре

„НИЕ“: Г-н Станков, какви дейности предстоят във връзка с подобряване на учебната база на Филиал Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“?
Момчил Станков: Една част от ремонтите са започнали. В момента изграждаме лаборатория по електроника, по технология и управление на транспорта; компютърните зали вече са готови – те са четири на брой, изцяло оборудвани с висок клас компютри; осигурени са мултимедии във всяка една зала, в момента ползваме 18 кабинета. Към настоящия момент това е достатъчно, за да покрие изискванията за учебния план на програмите за съответните специалности.
Но това е един малък частичен ремонт. Предстои саниране на цялата сграда – с решение на Министерски съвет от 28 март ни беше възложено управление на 3 и 4 етаж на сградата на Професионална гимназия „Васил Левски“, но ние ще санираме цялото училище, планът е до 15 септември това да е факт, ако, разбира се, метеорологичните условия позволят и не се появят други форсмажорни обстоятелства. Предстои започването на ремонти в коридори и учебни стаи от първи до четвърти етаж. Ще направим ремонт и на покрива на училището. Догодина предстои ремонт и на физкултурния салон, ще направим малко футболно игрище в двора на училището, ще бъдат оформени градинки. Искам да подчертая, че това ще бъде направено със средства на Русенски университет, като инвестицията в подобряването на учебната база е значителна, със сигурност над 1 млн. лв.

Пролет Асенова, учител по история във видинската езикова гимназия: В ГПЧЕ се дава най-добрата подготовка – успешната реализация на нашите ученици го доказва

„НИЕ“: Г-жо Асенова, изпратихте поредния си випуск в Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ – Видин, всъщност това е последният Ви випуск, защото Ви предстои пенсиониране. Разкажете за Вашата история в ГПЧЕ.
Пролет Асенова: В ГПЧЕ, а преди това Английска гимназия „Лиляна Димитрова“, съм от 1982 година, с пет години прекъсване, когато бях директор на училището в Прага. За този период както в държавата, така и в училището настъпиха доста промени. Ако сравня учениците сега с тези преди няколко поколения, сегашните са много по-информирани, много по-креативни, по-мобилни, по-отворени към света, но, за жалост, по-малко четат. Нямам предвид само учебна литература, а и художествена такава. Интересите са по-различни, практицизмът е по-силен, в което няма нищо лошо – за сметка на предишните поколения, които бяха по-идеалистични, сегашните са много реалистични.
Това е предизвикателство и пред учителите. Всичко зависи от учителя – от неговите качества, от неговия опит, от неговите морални ценности, защото всички знаем, че учениците се учат от нас, учителите, независимо от разликите в поколенията.

Ваня Минева, учител по български език и литература в ППМГ „Екзарх Антим I“: Фамилия ПМГ ни обединява!

„НИЕ“: Г-жо Минева, как се чувства един филолог, като Вас, в Природо-математическа гимназия – Видин, където, и съвсем естествено, фокус са точните науки?
Ваня Минева: Аз съм отскоро в училището – това е втората ми учебна година в Математическата гимназия, и за мен беше любопитно през първата ми година в това училище да се огледам и да видя какви са възможностите да се работи с децата и извън класната стая. Защото сегашните млади хора бързо се уморяват от еднотипните неща, от „сивото“, от познатото и за да им светнат очичките, трябва да намериш занимание, което по някакъв начин да ги изненада.
Първото, което ме впечатли, бяха заниманията по роботика. Аз работя и с малки, и с големи ученици и ми направи впечатление, че в групите по роботика има и малки, и големи ученици и този възрастов диапазон изобщо не им пречи да се занимават с нещо, което прилича на игра. Те се занимават с роботи, но роботчетата се движат по специални трасета, по които има тигърчета, фигурки, изработени от балони, от капачки – тоест, влага се една друга фантазия, един друг разчупен модел на мислене, когато децата подготвят тези трасета и когато „обучават“ роботите как да се движат по тях. Това е пример как се съчетават модерни технологии, игра и фантазия, а доказателство, че тези занимания са успешни, са добрите класирания на учениците на състезанията по роботика, на които участват.

Николай Ненчев, кандидат за кмет на община Макреш от ПП ГЕРБ: Призовавам хората да гласуват не за миналото, а за настоящето и бъдещето

НИЕ“: Г-н Ненчев, издигнат сте за кандидат за кмет на община Макреш от Политическа партия ГЕРБ – това дава ли Ви спокойствие, че ако спечелите доверието на избирателите, като кмет на общината ще имате и подкрепата на държавата?

Николай Ненчев: Благодаря на Политическа партия ГЕРБ за подкрепата и доверието в мен. Много често ръководителите на партия ГЕРБ посочват, че ГЕРБ не дели общините на наши и ваши, на малки и големи. И това е много важно. Нашата община е малка като население, но проблемите, които имаме, за нас не са малки. Важно е кметът на общината да има добър диалог с правителството, с народния представител, който защитава интересите на региона. Много от общините в нашата област получиха помощ от държавата. Тези общини за първи път получават държавна помощ. Но това зависи от активността на кмета. Няма кой да дойде и наготово да ни каже: „Вземете“. Всички знаем, че най-големите ни проблеми са обезлюдяването и безработицата.

НИЕ“: Има ли изход от тази ситуация?

Николай Ненчев: Община Макреш трябва да се отвори за България и за Европа, защото създаваме впечатлението, че ние тук сме се капсулирали, разчитаме само на хора от нашата

Страници