Видин се включи в Похода за свобода в подкрепа на борбата с трафика на хора

Видин ->

Кметът на Видин с награда за принос към опазване и популяризиране на културното наследство

Видин ->

Видински деца се включиха в Седмицата на програмирането

Видин ->

Пътуващата изложба „16 фотоесета „Другото лице на воините ни“

Откриването ще бъде на 22 октомври от 17:00 часа в музей „Кръстата казарма“. Изложбата е част от Националния календар посветен на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

"Единни за промяна" с протестна декларация към Правителството в навечерието на старта на Европредседателството

Гражданско движение "Единни за промяна" разпространи до медиите отворено писмо, адресирано до Министерския съвет и министър-председателя, в което се заявява готовност за започване на протестни действия "като краен израз на нетърпимост към целенасочената дискриминационна и унищожителна политика на управляващите към Видин и Северозападна България". В отвореното писмо се заявява, че крайните действия се налагат тъй като Видин и Северозападът отсъстват от всякакви приоритети на управляващите, а всички средства за разумен и конструктивен диалог с тях са изчерпани.

Отвореното писмо е изпратено на 10 януари - ден преди официалния старт на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, който беше даден днес , 11 януари. Предстоящите протестни действия "Единни за промяна" заявиха още на пресконференция през декември. "Смятаме да бъдат инициирани протестни действия, след като бъдат уведомени, разбира се, всички институции, включително и Европейското председателство, което случайно ще е на гости в България - за съжаление, се налага да ни видят отвън, за да ни чуят тези, които ни управляват тук", заяви пред медиите тогава председателката на Гражданското обединение Росица Кирова.

"От години множество правителства, депутати и политици нееднократно даваха лъжливи обещания за модернизиране на инфраструктурата в тази част на България с изграждането на магистрален или скоростен път Видин - София... Липсата на магистрален път, освен че е една от главните причини за тоталната икономическа и социална разруха, е и изпитание за здравето и живота на стотици хора. След пускането в експлоатация на Дунав мост 2, сега съществуващият главен път Е79 застрашава живота на всеки, който дръзне да пътува по него. Трасето не отговаря на нормите за подобен род натовареност. Огромният трафик, достигащ до над 23 000 МПС на седмица, повечето от които тежкотоварни автомобили, е причината за големия брой жертви и тежки пътни произшествия", се казва в отвореното писмо.

В него се настоява за незабавно започване на процедура за оценка на възможните решения за изграждане на магистрален път до Видин с конкретни разписани действия и график, като срокът за завършване на новото скоростно трасе да не е по-късно от средата на 2020 година. А в случай че "настоящото правителство няма силата, волята и желанието да осигури модерна инфраструктура към Дунав мост 2 и българския Северозапад“, от Гражданското обединение настояват за забрана за преминаване на тежкотоварни автомобили по мостовото съоръжение, с което "ще се намали в пъти убийствения и фатален за много видинчани трафик". От организацията заявяват, че няма да приемат оправданието, че няма пари, като отбелязват, че не само няма пречки за концесия за изграждане и експлоатация на скоростния път в едно с тунел под Петрохан, но има и проявен интерес от чуждестранни инвеститори.

В отвореното писмо "Единни за промяна" изразяват надежда, че "исканията на жителите на най-пренебрегвания и изоставен от своите управляващ и регион ще бъдат чути от представителите на страните-членки на ЕС и европейските медии".