Празничен 24 май във Видин

Видин ->

Златко Живков: Честит празник на светлината на буквите и на светлината на знанието

Празникът на славянските просветители се чества в Монтана от 130 години
Монтана ->

Калин Каменов: Нека пазим българския език, за да пребъде!

С шествие и тържествена церемония Враца отбеляза 24 май
Враца ->

Близо 5,5 млн. лв. за подобряване на качеството на атмосферния въздух във Видин

От Общината представиха планираните дейности по рехабилитация на улици и четвъртокласни пътища
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Проектобюджетът на Община Монтана стигна 42 млн. лева

Проектобюджет за тази година с рамка от 42 милиона лева внесе кметът на Монтана Златко Живков за разглеждане в комисиите на Общинския съвет. Предварителните сметки са със 7 милиона повече от първоначално планираните приходи за миналата година.

Още 12,2 милиона лева ще бъдат усвоени чрез 19-те проекта, които Общината изпълнява по оперативни програми на Европейския съюз. Най-голяма част от средствата са по Оперативна програма „Региони в растеж“ – 8,3 милиона лева, с които ще продължи изграждането на парковете и сградите от образователната инфраструктура. Ще бъдат основно ремонтирани сградата на Езиковата и Математическата гимназия, на ІІІ-то и ІV-то училище, на ІV-та и на VІІ-ма детска градина.

С 6,5 милиона лева ще бъдат финансирани основни ремонти на улици, тротоари, обществени сгради, църкви, паркинги, детски площадки, укрепителни съоръжения и паркове. Най-големият обект е реконструкцията на улица „Индустриална“. Проектът предвижда да бъде отворен прелезът при завод „Монбат" на улица „Иван Давидков" и реконструиран прелезът след жп гарата на линията в посока Бойчиновци.

Близо половин милион лева са планирани за изработване на иконостас и за иконопис на храм „Свети Дух", както и озеленяване на пространството пред него. Най-голямата църква в Северозапада се строи вече 10 година и инвестициите в изграждането са 2,8 милиона лева, собствени средства на Община Монтана.

„И през тази година ще потвърдим политиката си за развитие на малките населени места“, подчерта Живков. В инвестиционните списъци са планирани 500 хиляди лева за ремонти на читалища, кметства и храмове във всичките 23 села.

За областната болница ще бъде закупена нова апаратура за комплексна съдова и неврологична диагностика, както и техника за хирургично отделение на стойност 50 хиляди лева.

Ще бъдат инвестирани средства в SMS-система за паркиране, автобусни спирки, детски площадки.

В бюджета са заложени 20 хиляди лева за фонд „Ин витро" и 25 хиляди лева за безплатно пътуване на пенсионерите над 70-годишна възраст.

Общинската власт ще продължи да изпълнява социалните си ангажименти към клубове на пенсионери и хора в неравностойно положение.

„Този бюджет е най-големият който Монтана е имала досега. Възможно е със средствата от европейските проекти да стигне до 60 милиона лева още през първата половина на годината. Това е голяма предизвикателство не само като изпълнение на приходите, но и като изпълнение на амбициозните проекти, които поставяме в приоритетите си за годината", заяви Златко Живков.