Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Протестиращи запалиха свещи в памет на загиналите на път Е79

За трета поредна събота във Видин протест с искане за магистрала до София и тунел под Петрохан

Във Видин на Задушница участници в поредния протест с искане за изграждане на магистрален път до София и тунел под Петрохан запалиха в памет на жертвите по пътя свещи и ги поставиха покрай пътното платно на Е79 в района на комплекс "Фанти Г". Това стана по време на протестния поход, който вече трета поредна събота блокира движението в участъка на Е79 от Видин до Дунавци, което е и маршрутът на похода.
Отново исканията на протестиращите бяха незабавно решение на Министерския съвет, под което да стоят подписите на министър-председателя и на ресорните министри и в което ясно да са посочени срокове за изграждане на магистрален път от Видин до София и на тунел под Петрохан, като бъде посочено и от къде ще дойде финансирането.
"Едно Правителство, което застава зад застрояването на Пирин, като Матросов на амбразурата, загърбва един цял регион", заяви Красимир Михайлов, един от организаторите на протеста. Отново местната и държавната власт се опитва да пречи на протеста, коментира друг от организаторите - Вартан Папикян, който, обаче, подчерта, че въпреки това отново множество хора се събират, за да припомнят на управляващите, че гражданите са тези, които казват на политиците какво трябва да бъде направено, а политиците трябва да се вслушват във волята на суверена.
"Очакваме Правителство и местната власт да ни вземе насериозно. Това е наша гражданска позиция - искаме този град и областта да оживее, защото ако се съди по отношението, за Правителството ние сме мъртви. Затова сме тук и ще излизам на протест докрай", заяви Таня Омайникова, една от протестиращите.
Началната точка на протеста, както и предходните две съботи, беше на бул. "Панония", където беше сборният пункт за участниците в автошествието. Междувременно, сборният пункт за представителите на реда - десетки полицаи и жандармеристи, беше при ТЕЦ - Видин, където от рано сутринта метални заграждения причакваха протестиращите. Тези приготовления, обаче, не успяха да предотвратят пешеходния поход - протестиращите, както и миналата събота, оставиха автомобилите си в локалното платно, заобиколиха загражденията и тръгнаха пешком по международния път.
Този път, обаче, една част от протестиращите се бяха отделили от основната колона и успяха да стигнат до комплекс "Фанти Г", където оставиха колите си и поеха пеша към Видин. Двете части на протеста се срещнаха на табелата за Видин, след което походът продължи в посока Дунавци.
По време на похода беше прочетено обръщение, в което се заявява: "Всички ние тук сме обединени около една идея и никакви внушения няма да ни разколебаят, защото знаем - реализирането й е отправна точка за развитието на Видин и Северозапада". Напомнено беше задължението на държавата по Конституция да създава балансирано развитие на регионите - в случая на Видин, има нарушение на Конституцията, заявиха протестиращите.
А към управляващите беше отправено посланието: "Ние, гражданите на Република България, на Видин и Северозапада, заявяваме: искаме магистрален път от Видин до София и тунел през прохода Петрохан. Някои ни обвиняват, че с начина, по който протестираме, нарушаваме правата на други, да им припомним, че те, управляващите, нарушават правата на всички граждани на един цял български регион от 28 години. Затова искаме управляващите да спрат да ни говорят чрез медиите - нека представител на Министерски съвет дойде при нас, да ни погледне в очите и да поеме отговорност за изпълнение на двата проекта с точно разписани срокове. И нека се закълне пред българското знаме, че всичко това ще бъде факт - тогава би имало шанс да се споразумеем. Нашата битка ще водим до край!".


 

Малко преди 15:00 часа, с оглед на очакваното пристигане на новоизбрания Видински митрополит Даниил, беше обявен край на протеста, а движението по път Е79 беше възстановено.