Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Видин посрещна своя нов митрополит

Видинският митрополит Даниил беше тържествено приветстван във Видинска епархия на 10 февруари. Празничният ден започна с посрещане на Дядо Даниил на границата на Видинска епархия, в с. Сумер. Там новоизбраният архиерей символично бе посрещнат в храм "Св. преп. Параскева" от кметицата на селото Лидия Митрофанова и от множество духовници и миряни. Врачанският митрополит Григорий връчи архиерейски посох на митрополит Даниил, принадлежал на приснопаметния му предшественик митрополит Дометиан, и му благопожела от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Светия синод многоуспешно и спасително служение. По-късно през деня празник в чест на видинския владика беше организиран и на площада при храм "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Монтана.
Малко преди 16:00 часа Негово високопреосвещенство пристигна и в град Видин. Денят на въдворяването на новоизбрания Видински митрополит съвпадна с протеста във Видин с искане за изграждане на магистрален път до София и тунел под Петрохан. Преди да стигне до площад "Бдинци", където беше организирано посрещане, владиката се спря при протестиращите, които го посрещнаха с цветя, пита хляб и китка здравец, ръкопляскане и възгласи "Добре дошъл" и "Достоин". "Надявам се, че всички имаме единомислие за нещата, във връзка с които е организиран този протест. Също така вярвам, че и управляващите, Правителството има това единомислие - показали са и, както разбрах, работи се за подобряване на инфраструктурата, подобряване на пътната мрежа, прокопаване на този тунел. Така че, дай Боже, с Божията помощ, с това единомислие, което всички го имаме, тези неща да се случат, те са за обща полза. Бог да помага, с общи усилия тези проекти да се изпълнят", благослови Дядо Даниил.
След това невключено в първоначалната програма отклонение, случило се по волята на владиката, Видинският митрополит се отправи към площад "Бдинци", където, под звуците на Градски духов оркестър, беше посрещнат от областната управителка Албена Георгиева, кмета на Видин Огнян Ценков, народните представители Филип Попов и Цветан Топчиев, председателя на Общински съвет - Видин Генади Велков, общински съветници, духовници, миряни. В тържествата се присъединиха Техни Високопреосвещенства Великотърновски митрополит Григорий, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Врачански митрополит Григорий, както и епископите Мелнишки Герасим - гл. секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий - игумен на Рилската св. обител, Тимочки еп. Иларион (СПЦ), схиархимандрит Амвросий - игумен на Зографския манастир "Св. вмчк Георги Зограф", архим. Пахомий - ректор на СДС "Св. Йоан Рилски", архим. Антим - протосингел на Видинска св. митрополия, голямо множество игумени и братя на български манастири, архимандрити, свещеници, дякони и вярващи
"Днес жребият Господен определи нов апостол да дойде тук, в тези предели и с голямо усърдие, монашеска ревност, в същото време с кротост и благост да проповядва словото Божие, като го сее като благодатно семе, а, дай Боже, то да покълва в душите и сърцата на всички нас", каза архимандрит Антим в началото на церемонията, като приветства Дядо Даниил с думите: "Добре сте дошъл, Високопреосвещени владико Данииле в престолния град на Вашата епархия - царствения Бдин-Видин".
В приветственото си слово кметът на община Видин Огнян Ценков изрази увереност, че новият Видинския митрополит ще върви по праведните стъпки на своя предшественик Дядо Дометиан, който повече от тридесет години ръководи епархията с мъдрост, търпение и достолепие. "Нека в този тържествен ден приветстваме решението на Светия синод и утвърждаването на митрополит Даниил на видинския епархийски престол. Ваше Високопреосвещенство, позволете ми да изразя своето дълбоко уважение към Вашия опит и служене на духовното поприще, както и убедеността, че ще бъдете достоен водач на Видинска епархия. С пожелание дните Ви да бъдат изпълнени с мъдрост, нека с любов и търпение насърчавате вярата у миряните от нашата епархия и им давате пример с живота и делата си. Нашият дом Видин е и Ваш дом", каза още кметът на Видин в приветствието си към новия владика.
Областната управителка на Видин Албена Георгиева също приветства Дядо Даниил с "добре дошъл". "Искрено Ви пожелавам , Ваше Високопреосвещенство, мъдрост и много духовни успехи на Вашето поприще. Нека трудът Ви бъде не само за благото на живеещите във Видинския край и Видинска епархия, но и за благото на христолюбивия български народ и на полза на милото ни Отечество", каза Георгиева в своя поздрав.
В словото си Видинският митрополит Даниил сподели радостта си от факта, че е в старопрестолния Видин - град с хилядолетна и велика история, с който от този ден насетне свързва завинаги живота и служението си, като канонически избран Видински митрополит. "Още в този мой първи ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко, за да продължа и да разширя, според силите и възможностите си, делото на всички мои велики предшественици, заемали преди мен видинския митрополитски престол. Да работя всеотдайно и неуморно за духовния, културния и църковния напредък на този красив български град и за неговите прекрасни жители. И вярвам, че всички заедно ще успеем да направим така, че цялата Видинска епархия, до най-отдалеченото нейно кътче, да възкръсне духовно и да разцъфти отново в цялата своя от Бога дарувана красота", каза Дядо Даниил пред събралите се на площада.
След приветствията, литийно шествие се отправи от площад "Бдинци" към катедралния храм "Св. вкмч Димитрий Солунски", където се състоя интронизацията на видинския митрополит. В храма беше прочетено Послание от Негово Светейшество патриарх Неофит и Светия синод на Българската православна църква до всечистия клир, преподобното монашество и богохранимото паство на Видинска епархия. Прочетено беше и приветствие към новия владика от Видинския епархийски съвет.
"Мир вам" - с тези думи на свой ред се обърна Дядо Даниил пред човешкото множество, изпълнило катедралния храм във Видин. В словото си Видинският митрополит заяви, че ще работи за възрастване в Бога на всички от епархията, за духовно и всяческо облагородяване на Видинска епархия, за запазване на единството на духа. Дядо Даниил сподели, че с чувство за приемственост наследява достойни и многозаслужили архиереи, заемали преди него видинската митрополитска катедра и пристъпва в длъжността епархийски митрополит с пълното съзнание за голямата отговорност на това служение.
"Днес архиерейското служение в Църквата Христова е изправено пред множество нови предизвикателства и динамични промени, засягащи както отделния човек, така и цели общества, а защо не и цялото човечество, пред духовна криза и духовно объркване, непознати никога в човешката история", заяви Дядо Даниил. Той припомни делото на Видинския митрополит Неофит, който полага основите на организираната църковно-просветна дейност в епархията, създавайки епархийско девическо професионално училище за малолетни осиротели момичета и учредявайки с лични свои средства на фондове за подпомагане на юноши от бедни семейства да получат образование в духовни училища и да се подготвят за пастирска дейност в епархията.
"Приемам като свой вменен дълг да положа всичките си усилия за разпространението и подпомагането на православната просвета както сред подрастващото поколение, така сред всички възрастни - ще работя за откриване на енорийски църковни училища, а там, където те вече съществуват, да бъде доразвита и дообогатена тяхната дейност", подчерта Негово Високопреосвещенство. Ще бъде обърнато внимание и на съвместните дейности с читалищата и други самодейни организации, работещи за съхраняване на традициите и запазване на корените и на народностния дух на православния българин, допълни Видинският митрополит, като посочи, че трябва да се обърне внимание и на църковното богослужение, така че чрез него Господ да се докосва до душите на присъстващите в храма. Ще се работи и за засилване на социалната дейност на Църквата във Видинска епархия, заяви Дядо Даниил, отново давайки за пример делото на митрополит Неофит.
"Такова е моето дълбоко разбиране за същността и живота на Църквата и за нейната мисия в света - да обучава и възпитава, да превръща наученото в личен опит от Божието присъствие сред нас, да подтиква към дела на състрадание и милосърдие. И така в крайна сметка да приобщава към Христа Иисуса, да спасява живеещите в нея от тъмнината на греха, който с всички сили се стреми да отдалечава човек от светлината на Божията истина. Единственият път да се противопоставим това е пътят на духовното здраве и вярното следване на Христа Спасителя - по този, единствено спасителен път, съм готов да тръгнем всички заедно, още от днес", заяви видинският владика.
След края на интронизацията на новия Видински митрополит, присъстващите в храма официални лица и миряни имаха възможност да приветстват лично Дядо Даниил и да получат от него архипастирско благословение и иконка на свети Димитрий Солунски.