Правителството не се нуждае от подтикване за изграждане на магистрален път, защото и в момента се работи активно

Това заявява за в. „НИЕ“ видинският народен представител от ГЕРБ Владимир Тошев, който коментира още темата за Истанбулската конвенция и ситуацията в здравеопазването в област Видин
Видин ->

Община Видин отбеляза 145 години от гибелта на Апостола

Видин ->

22-годишен и двама непълнолетни от Бело поле са задържани за грабеж от дома на възрастна жена в селото

Видин ->

АПИ: До края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път Видин - Ботевград

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

В село Капитановци отбелязаха Трифон Зарезан

В село Капитановци отбелязаха Трифон Зарезан. Гост на празника, който се организира съвместно от Кметството и пенсионерски клуб „Капитаните” в селото, бе заместник-кметът на община Видин Венци Пасков. На площада се събраха много жители и гости, за да отбележат 14 февруари - Деня на лозарите и виното. Кметицата на Капитановци Десислава Венелинова изказа своите  благодарности пред всички присъстващи към видинския кмет Огнян Ценков, който направи лично дарение, за да се осъществи днешния празник. След това тя даде думата на Венци Пасков да прочете поздравителен адрес от името на Ценков, в който пише: „Приветствам Вас и хората от с. Капитановци за това, че съхранявате и почитате народните традиции, с които се гордеем. Продължавайте да се грижите като добри стопани за това хубаво селище във Видинския край и да се радвате на успешно бъдеще! Нека годината да бъде за всички Вас здрава, успешна и с богата реколта, а в домовете Ви да има благоденствие и разбирателство”.
Домакини и гости се хванаха на хоро и се отправиха към дома на стопанина Людмил Петров за ритуала по зарязване на лозето. Там бе отслужен водосвет от отец Архин, който благослови, пожелавайки: „Нека да е плодородна годината, да има грозде и руйно вино да се лее“. Пръв заряза председателят на пенсионерския клуб Величко Петров. Заместник-кметът също се включи в обичая и нарече: „Колкото капки, толкова гроздове да има на тази лозичка“. Домакинът Людмил Петров също отряза лозовите пръчки и преля вино от бъклицата. Възрастните предадоха традицията на децата, като най-малкият участник в зарязването бе шестгодишният Димитър Людмилов.
Тържеството продължи с провеждането на конкурс за най-хубаво домашно вино. Първото място спечели Фидоска Борисова. Всички участници в конкурса получиха грамоти.
В празника се включиха самодейци от Капитановци, както и от селата Майор Узуново и Покрайна.