Във Враца откриха паметен знак за жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Враца ->

Община Видин отбеляза с тържествена церемония Деня на независимостта

Видин ->

Огнян Ценков: Всички дейности по проекта за централната пешеходна зона са в график

Видин ->

Детска градина в Монтана отвори врати след цялостна промяна

Монтана ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Министър Нено Димов в Брегово: Държавата е на мястото си

„Разбрах, че имало въпрос къде е държавата – държавата е на мястото си, държавата върши своята работа“. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който, по разпореждане на премиера Бойко Борисов, днес беше на инспекция в град Брегово във връзка с обявеното там бедствено положение. В инспекцията се включиха и областният управител на Видин Албена Георгиева, народният представител Владимир Тошев, директорите на Басейнова дирекция „Дунавски район“ и на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Монтана (РИОСВ) , директорката на „Регионална здравна инспекция“ – Видин (РЗИ) д-р Гергана Джамбова, началникът на „Напоителни системи“ – клон Видин Здравко Младенов.

„Държавата е на мястото си, държавата върши работата си и взима необходимите мерки, с които да гарантира живота, здравето и безопасността на хората“, категоричен бе Нено Димов. „Министърът на земеделието е поел ангажимент веднага след оттеглянето на водата да бъдат направени оценки и да бъдат компенсирани земеделците, които имат реални загуби – това отново е роля, която държавата е поела и ще изпълнява. Факт е, че Басейнова дирекция, РИОСВ и „Напоителни системи“ следят нивата на язовирите и реките, проводимостта и към днешна дата няма никакъв повод за притеснение; факт е, че РИОСВ и РЗИ следят качеството на водата и към днешна дата няма притеснение както за качеството на питейната вода, така и от гледна точка на околната среда“, заяви той. Сутринта е взета спешна проба – резултатите са готови и показват, че електропроводимостта е доста ниска, което говори индиректно за отсъствие на метали над нормите, обясни министърът, като добави, че въпреки това и в следващите дни ще се взимат проби, за да е сигурно, че няма настъпили промени, обясни Нено Димов.

Във връзка с качеството на питейната вода, директорката на РЗИ – Видин д-р Гергана Джамбова показа протокол с резултатите от последните проби, взети в понеделник. „Няма замърсявания на питейната вода с тежки метали – водите са изследвани за хром, за манган, за желязо, мед, арсен, за всичко това стойностите са под максимално допустимите по Наредба 9 за качеството на питейните води. Питейната вода, която се подава за населението, е безопасна за гражданите“, увери д-р Джамбова.

Безотговорно е в такива моменти да се насаждат страхове, категоричен бе министърът на околната среда. „Според мен е доста безотговорно в такива моменти да се хвърлят страхове към хората, защото това не е добър политически подход. Разбира се, че опозицията е за това – да критикува управлението, но когато имаме подобни ситуации, трябва да се опитаме да действаме единно и консенсусно“, заяви Нено Димов.

Здравко Младенов, управител на „Напоителни системи“ – клон Видин, представи информация за състоянието на язовирите в област Видин, управлявани от „Напоителни системи“, два от които са публична държавна собственост – в Кула и в Рабиша. „Според утвърдените графици, изпускаме вода от язовир Кула. На Рабиша има свободен обем 60%, на Кула – 28%, на Полетковци – 20%, на Дреновец – 25%. Само два от язовирите преливат през преливниците - Ошане и Божурица, постоянно ги наблюдаваме, имаме дежурни екипи и събота и неделя и вземаме необходимите мерки. Няма никакви притеснения относно язовирите в област Видин, които се стопанисват от „Напоителни системи“, заяви Здравко Младенов.

Във връзка с язовирите, министърът на околната среда и водите припомни, че на извънредното правителствено заседание на 10 март беше обявено, че ще се създаде единен орган, който ще приеме всички язовири,  които кметовете на могат да стопанисват – този орган ще се грижи за стопанисването на тези язовири и така ще е ясна и отговорността. „Очаква се в рамките на следващите седмици да има и законодателна инициатива в тази посока“, обясни Нено Димов, като допълни, че предстои да бъде направена преоценка и на това на какви условия трябва да отговарят дадени обекти, за да се считат за язовири.

По отношение на питейната вода, проблемната помпа е изключена и се снабдява само с помпа, която е на разстояние от наводнените територии. „Специално за област Видин, ВиК – Видин е един от най-готовите и очаквам още през есента на тази година да кандидатстват по насоки към Оперативна програма „Околна среда“ за 36 млн. лв., които ще бъдат дадени за развитие на консолидираното ВиК във Видин“, съобщи още министърът на околната среда и водите.

НИЕ