Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Петвековната черква в Горна Вереница събра вярващите на летния свети Николай

С водосвет на непресъхващата чешма, отслужен от отец Борислав и отец Пламен, започна отбелязването на свети Николай – летни, в Горна Вереница община Монтана. На 9 май хората от старото село празнуват храмовия си празник.

Чешмата с петте чучура носи името „Кладенеца". Изградена е през 1933 година от дряновския майстор Борис Ботев. В единия й ъгъл скромно се подава шести чучур. Той е непресъхващият, разказват хората. Зиме, лете си тече вода, наречена боровата. Шестият чучур е направен от Борис Панталеев през 50-те години на миналия век. И когато в летните дни петте чучура пресъхнат, от шестия хората утоляват жаждата си. Над него за водосвета е изнесена и най-старата икона, която се пази в селската черквичка. След службата, с иконата на свети Николай напред, всички се отправят към храма.

Черква и чешма са най-големите добрини, които човек може да стори за другите, се пее в българска народна песен. Така и през ХV заможната търговската фамилия на Андрея Лилин, съпругата му Първа, сина им Петър и дъщерите им Мария и Тодора, правят първата добрина за село Горна Вереница като даряват пари за строежа на черквата"Свети Николай". През 1885 година тя е разширена, а 10 години по-късно е изградена и камбанарията й.

Между 1980 и 2014 година църквата е недействаща, но по инициатива на Бисер Спасов хората започнали да събират пари и малко по-малко да я възстановяват опустошените й вътрешност.

„Първо възстановихме иконите на стария иконостас - разказва Спасов. - После от Дирекцията по вероизповедание ни отпуснаха средства за пътеката около храма, а от Общината - за реконструкция на подпорния зид“, подчертава Бисер Спасов.

Вече за пета година в деня на летния свети Николай християните се събират на служба, след която майстор Росен им сипва в съдовете курбан чорба.

Кметът на община Монтана Златко Живков се присъедини към хората от Горна Вереница да запали свещ и сподели радостта им.