Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Министърът на образованието Красимир Вълчев: Област Видин беше най-благоприятно засегната от промените във финансирането на системата на образованието

„Видин е тази област, която в най-голяма степен беше благоприятно засегната от промените във финансирането на системата на образованието“. Това заяви пред медии във Видин министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Днес той беше на посещение в област Видин, което включваше посещение на три училища – основното училище в Бойница, средното училище в Кула и СУ „Цар Симеон Велики“ във Видин. Министър Вълчев проведе и среща с представители на училища и детски градини в област Видин, след която среща образователният министър даде и брифинг за медии.

„Знаете, че вече средствата на образователните институции зависят не само от броя на учениците тъй като в райони, в които поради това, че населението е малко, има обективна невъзможност да се формира по-висока пълняемост – с промените се предоставиха повече средства на по-малките училища и детски градини. Отделно от това въведохме регионална диференциация на финансирането – училища в по-малките отдалечени общини получават повече средства. Това е заради обстоятелството, че е по-трудно в тези общини да се привлекат на работа педагогически специалисти. В целия Северозападен регион училищата получават повече средства, но тук, във Видинска област, най-много, особено в малките общини“, обясни министър Вълчев. Той допълни, че част от училищата във Видинска област се очаква да получат допълнителни средства и по механизма за концентрация на ученици от уязвими групи.

Министър Красимир Вълчев посочи, че приоритетите на правителството в сферата на образованието в по-голямата си степен са изпълнени, като даде за пример промяната на модела на системата на разпределение на средствата и предприетите мерки за обхват на всички деца в образователната система. Друг ангажимент, по който се работи, е повишението на заплатите на педагогическите специалисти, подчерта образователният министър. Той обясни, че целта е двойно увеличение на възнагражденията, като отбеляза, че в приетата от Министерски съвет средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019 – 2021 година са заложени средства за това увеличение.

„Следващата стъпка на увеличение на заплатите на педагогическите специалисти ще е най-късно от 1 януари 2019 година – въпрос на бюджетно изпълнение е дали ще бъде в някакъв по-ранен етап“, заяви министър Красимир Вълчев. Той уточни, че планираните за 2019 година средства за възнаграждения на педагогическите специалисти възлизат на 330 млн. лв. По отношение на стартовата учителска  заплата, министърът на образованието посочи, че желанието на Министерство на

Министърът на образованието и науката проведе работна среща с директори на детски градини и училища от област Видин и с представители на синдикални организации в СУ „Цар Симеон Велики"

образованието и науката е началната заплата на педагозите да се повиши максимално, доколкото позволяват определените средства за трудови възнаграждения в системата на образованието. Сега минималната заплата в системата е 760 лв., посочи Вълчев – според него, след увеличението тя със сигурност ще стане над 900 лв.

В период между 8 и 15 години се очаква да е най-големият недостиг на учители, показват анализите на Министерство на образованието и науката. „Ние не просто трябва да имаме учители, ние трябва да имаме учители във всички образователни институции, включително в най-малките, в най-отдалечените, трябва да имаме добри учители. Затова и поехме ангажимента преди година за двойно увеличение на възнаграждението, който изпълняваме – това трябва да мотивира повече млади хора да станат учители, трябва да мотивира сегашните учители да полагат повече усилия“, заяви министър Красимир Вълчев.

Той допълни, че усилията са насочени и към стимулиране на изучаването на педагогически специалности във висшите учебни заведения. Сред определените като приоритетни професионални направления са „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по…“, както и други специалности, където се завършва с придобиване на педагогическа правоспособност, каквито са биологическите науки, физическите науки, химическите науки, а от миналата година приоритетни специалности са и филологията и историята. „По тези приоритетни професионални направления ние предоставяме допълнителни стипендии, втори стипендии, а на висшите училища – допълнително финансиране и по-голям прием. Трябва да направим така, че повече от завършващите тези професионални направления да се включат в системата на образованието и второ, което също е много важно, повече ученици с добри резултати да се включат като студенти, защото ако искаме да имаме добри учители, трябва добрите и мотивирани ученици да стават учители“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

НИЕ

 

 

 

 

 

 

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети ОУ "Васил Левски" в Бойница, където се срещна и разговаря с учителския колектив и бе поздравен от учениците. Министър Вълчев разгледа училището и различните кабинети изложбени зали. Той бе придружаван от народния представител Владимир Тошев, областния управител Албена Георгиева, началника на РУО – Видин Веселка Асенова и кметът на община Бойница Анета Генчева