Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Видинското село Жеглица вече има свой духовен храм

На 19 май новоизграденият параклис ще бъде тържествено осветен

На 19 май, събота, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил ще извърши освещаване на новоизградения параклис „Свети равноапостоли Константин и Елена“ във видинското село Жеглица. Това съобщи за вестник „НИЕ“ Илия Начев, член на църковното настоятелство на храма. Службата, оглавена от Видинския митрополит, ще започне в 8:30 часа, а в обедните часове е предвидено да бъде раздаден курбан за здраве. На 18 май в параклиса ще бъде отслужена вечерна служба, служба ще има и на 21 май, когато почитаме паметта на свети равноапостоли Константин и Елена.
„Това е истински празник за селото, защото досега в Жеглица не е имало духовен храм“, сподели Илия Начев, който е и човекът, дал още преди девет години идеята за изграждането на параклиса. Първата копка е направена на 17 август 2011 година, храмът е построен с помощта на Дирекцията по вероизповедания, от където са отпуснати общо 20 000 лв. за период от четири години, 13 500 лв. пък са събрани от дарения, обясни Илия Начев.
Имената на най-големите дарители ще бъдат изписани на мраморна плоча, посочи той. „Иконите, които са поставени в параклиса, са изработени в Украйна – дари ни ги едно момче – лекар от Варна, който е с жеглишки корени, той ни дари 11 големи икони. Двама братя дариха два красиви свещника, излети в Пловдив, там е направена и камбаната на параклиса“, обясни Илия Начев, като допълни, че дървеният иконостас е изработен от майстор в Боровица.
НИЕ