Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Видинският митрополит освети мястото за изграждане на нов храм в село Долна Рикса

В неделя на Вси Светии с молебен и водосвет  бе дадено началото за изграждане на храм, посветен на „Свети Архангел Михаил" в село Долна Рикса, община Монтана. Това  направи Видинският  митрополит Даниил в съслужение с архимандрит Антим, селския свещеник Славейко и свещеник Николай от храм „Свети свети Кирил и Методий" в Монтана.
В името на Отца, Сина и Светия Дух Владиката три пъти откопа земята. От неговите ръце лопатата премина в кмета на Монтана Златко Живков, в председателят на Общинския съвет Иво Иванов, в областният управител Росен Белчев и в кметът на Долна Рикса Любомир Ангелов. Гръмотевици и дъжд не уплашиха духовници и първенци да довършат ритуала, а насъбралото се мнозинство народ не помръдваше от поляната и си шепниши, че това не е виждано от години. Църквата ще се намира на височинката зад селското читалище до параклиса на „Свети Николай" и стария орех. Параклисът е построен в знак на признателност към Бог от жена, преживяла опасно падане от 8 етаж в асансьорна шахта. Малката постройка за молитва е изградена преди 18 години, на мястото на старата църква. Тя била разрушена в мрачните години след 1944 година от неверници.
„Православният храм, братя и сестри е място на особеното Божие присъствие, заяви в обръщението си към хората митрополит Даниил. И докато има любов между Вас, да се събирате заедно на молитва, да надделява грижата един към друг, любовта, подпомагането и радостта, Бог винаги ще е с Вас. Това е нашата надежда, че ще пребъде селото и нашия народ."
Кметът на Монтана припомни, че Долна Рикса е единственото село от 23-те в общината без православен храм и както е обещано, такъв ще бъде направен.  Пред довършване са църквите в селата Трифоново, Крапчене и Войници. Живков благодари на Владиката, на всички подкрепили  новия  църковен проект и най-вече на  Николай Калистратов, чийто корени са от селото, за първоначалното дарение от 30 хиляди лева. С тях ще започне строежът на църквата. „Много хора имат възможност да даряват средства, но малко наистина го правят", заяви Живков и допълни, че Общината също ще финансира изграждането на черквата.
Проектът на бъдещия храм „Свети Архангел Михайл" е дарение от архитект Пенка Господинова. Тя е проектирала и много от останалите църкви в селата на община Монтана.
Общинска пресслужба