Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Оркестри от три чужди държави дефилират в Монтана на Дикоилиевите празници

Чуждестранни оркестри от Полша, Черна гора и Румъния пристигнаха за участие в ХVІ национални празници на духовите оркестри „Дико Илиев в Монтана. На откритата сцена на централния площад „Жеравица" ще застанат  оркестър „Яковений" от Ворона – окръг Ботошани, Румъния, духовият оркестър на град Могилно – Полша и градската музика на Будва – Черна гора. Диригентите и ръководителите на групите бяха приети от кмета на Монтана Златко Живков.
Оркестър „Яковений"- Румъния, е съставен от 10 млади музиканти. Те изпълняват стари народни мелодии от региона си. „Яковений" е част от представителния фолклорен ансамбъл на 7-хилядния общинския център Ворона. В града ежегодно се провежда музикален фестивал, в който участват състави от Украйна и Молдова.
Духовият оркестър на гр. Могилно – Полша е създаден през 1970 г. Събира музиканти от различни поколения. В него свирят представители на цели фамилии, обединени от своята страст към духовата музика. Това е и начин да се предава традицията от поколение на поколение.
Градската музика на Будва е продължител на вековна традиция. Създаден е през 1906 година. Програмата, която ще представи на фестивала в Монтана, е пъстра в стилово отношение. Наред с класика в жанра като „Маршът на славянката" от Василий Агапкин и „Валс номер 2" от Дмитрий Шостакович, будванските градски музиканти ще изпълнят и оркестрови варианти на „Wind of change" на Scorpions, „Colonel bogey" на Малком Арнолд, Микс „ABBA Gold".
Общинска пресслужба