Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Празниците на духовите оркестри в Монтана навършиха 30 години

Кметът на община Монтана Златко Живков и заместник-министърът на културата Румен Димитров откриха ХVІ международни празници на духовите оркестри "Дико Илиев" в Монтана.
Първият ден от събитието, което се провежда на всеки две години, уважиха народните представители Атанас Костадинов и Илиян Тимчев, председателят на ХХХІХ Народно събрание Борислав Великов, областният управител Росен Белчев, зам. областният управител Нина Петкова,  11 оркестри от страната и чужбина, 4 мажоретни състава, жители и гости на града.
След всеобщия традиционен дефилир до барелефа на големия композитор, завършил житейския си път в Монтана, церемонията по откриването продължи на централния площад „Жеравица".  Публиката видя майсторските музикални и маршови изпълнения на гвардейския представителен духов оркестър и след това  чу неповторимите творби на Дико Илиев „Сливенци при Драва" и „Дунавско  хоро", изсвирени заедно от всички музиканти.
„Тези чествания, пазители на светлата памет на Дико Илев, са живо доказателство за това, че когато един народ притежава изключителен творчески талант и  трайна потребност от съприкосновение със своята уникална култура, той превръща в традиционен, творчески и притегателен център местата, където тя се е зародила. С тези думи от приветствието на министъра на културата Боил Банов, към публиката се обърна зам.-министърът на културата Румен Димитров. По нататък в поздравителния адрес се казва, че празниците на духовите оркестри „Дико Илиев" в Монтана, които честват своята 30-годишнина са неотменима част от културната история на Монтана, от историята на духовата музика и са свидетелство за огромната й роля за развитието на българската музикална култура.
С поздрав към всички представители на държавата, оркестранти, танцьори и гражданство кметът на Монтана Златко Живков откри ХVІ международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев".
Общинска пресслужба