Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Осма регионална среща на клубовете „Млади възрожденци” от област Видин

Видин е домакин на Осмата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" от област Видин. Десетки деца от клубовете към училищата и детски градини се събраха на тържеството в конферентния център на Областна администрация, което тази година е посветено на 140 години от Освобождението на България и на Видин. Организатори на събитието са Регионално управление на образованието – Видин и Видинският комитет „Васил Левски“.
Официални гости бяха Огнян Ценков, кмет на община Видин, Анжело Методиев, заместник областен управител на Видин, подполковник Вангел Николов, началник на Военно окръжие – Видин, Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски" и представители на културни институции и на духовната власт.
Ценков приветства младите възрожденци: „Горд и развълнуван съм да бъда сред всички вас, ревностни родолюбци. Бих искал да поздравя Общобългарския комитет „Васил Левски“ за благородното дело и да изкажа своето искрено уважение към родолюбивата и достойна инициатива за създаването на движението “Млади възрожденци” и неговите успешни изяви. Тази Ваша инициатива успява да приобщи впечатляващ брой ученици, които намират прекрасна възможност да се посветят на добродетелни, патриотични дела. Вашата организация, толкова здраво свързана с българщината, е пример за това как се възпитава у децата ни родова памет“. Той подчерта, че безсмъртните завети на Левски трябва да се помнят и да се върви по пътя, посочен някога от Апостола на свободата „служба на отечеството и работа в името на народната воля“.
С поздрав към всички участници в регионалната среща се обърнаха председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев и Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието – Видин. В словото си Васил Василев припомни, че Видин дава началото на създаването на клубовете в национален мащаб и благодари на учители и ученици за ентусиазма и дари на всеки един участник Георгиевска лента - висш отличителен знак за героизъм.
Историческите факти, свързани с освобождението на Видин, изнесени в доклада, представен от Регионален исторически музей – Видин, и мултимедийната презентация в снимки и документи на Държавен архив –  Видин, предизвикаха интереса на младите хора.
Възторжено бяха посрещнати най-малките изпълнители от клуба „Млади възрожденци“ при детска градина „Русалка“. В програмата на Осмата регионална среща бяха включени сценични индивидуални и групови изяви – рецитали, песни и стихове от всички клубове на област Видин.
Всеки клуб получи грамота за участие и поетична антология „Храбростта и мъката на България”.
Клубовете "Млади възрожденци" в областта са 18,  като тези в община Видин са 12. Те са създадени по идея на Общобългарския комитет "Васил Левски".
Общинска пресслужба