Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Анна Русева от Видин спечели конкурса за пиано „Нашите деца свирят Бах”

Младата видинска пианистка Анна Русева стана лауреат на международния конкурс за пиано „Нашите деца свирят Бах”, който се проведе в Благоевград на 9 и 10 юни. Тя спечели златен медал, първо място, грамота, диплом и специалната награда на фондация за даровити деца. Организатор на клавирния конкурс за барокова музика, който е единствен по рода си у нас, бе Народно читалище „Никола Вапцаров 1866” в Благоевград.
Осемгодишната Анна Русева, която е ученичка във видинското Средно училище „Цар Симеон Велики”, е възпитаничка на преподавателката по пиано Анна Илиева. Според регламента на конкурса, младите пианисти в първа възрастова група от 8 до 10 години, трябваше да изпълнят като задължителна пиеса Менует №15 в до минор от „Нотната тетрадка на Ана Магдалена Бах”, а като пиеса по избор – друго контрастно произведение от Йохан Себастиан Бах или други автори до първата половина на 18-и век.
Конкурсът, който се проведе на голямата сцена на читалището в Благоевград, бе открит официално от председателя на културната институция Васил Новоселски. Младите изпълнители бяха оценявани от жури с председател професор доктор Йордан Гошев и членове: известният музикален педагог професор Весела Пенева и един от първите български органисти – Велин Илиев.  
„В този конкурс няма загубили. Според мен всички са спечелили с участието си тук и тези, които не са успели да вземат награда, вероятно ще бъдат едни от следващите лауреати. Те просто трябва да вложат малко повече усилия в работата си. Но днес всички са победители, защото са се потрудили и са видели своите възможности. А това натрупване, убеден съм, ще даде своите добри резултати в бъдеще” –  заяви по време на награждаването председателят на журито проф. Гошев.  
На галаконцерта на лауреатите, който се проведе в голямото концертно студио на Радио „Благоевград“, Анна Русева изпълни „Старинен танц” от Йохан Кристиян Бах, с който завладя публиката и спечели аплодисментите й. Тя има и бронзов медал от конкурса „Орфеева дарба”, който се провежда ежегодно в София, както и грамоти и дипломи от други изяви, и е участвала в концерти в различни градове в България.
Конкурсът за пиано „Нашите деца свирят Бах” е насочен към млади пианисти непрофесионалисти, които не учат в специализирани музикални училища. Той цели да насърчи изпълнението на полифонична музика от бароковата епоха, която е по-трудна и не е така разпространена сред младите музиканти.   
Конкурсът е уникално явление не само в България, но и в Европа. Условието в регламента на конкурса е да се свирят предимно творби от Йохан Себастиан Бах поради факта, че като изключителен педагог, творчеството му се явява една огромна школа, изграждаща музикалното развитие на децата. За престижа на конкурса говори и високото ниво на изявени музиканти, които са били жури в него. Сред тях са Стефан Траянов, Иван Дреников, Милчо Левиев, Йордан Гошев, Жак Люсие (Франция), Васил Казанджиев, Виктор Чучков, Лили Атанасова, Явор Димитров, Анжела Тошева и др.
Съпътстващо събитие на конкурса бе самостоятелен концерт на академик Ромео Смилков, който представи освен барокова музика, и свои вариации и дивертименти върху произведения на Бах, Хендел и Рахманинов.
НИЕ

бр. 47/ 14 юни