Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Албена Георгиева, областен управител на Видин: Ще превърнем крайбрежната ивица в чудесно място за отдих

Почистването и подобряването на цялостното състояние на крайбрежната ивица на Видин е процес, започнал още през миналата година, който продължава и в момента. Това заяви пред журналисти областният управител на Видин Албена Георгиева. Тя припомни, че миналата година, след осъществяване на много добър диалог с Министерство на културата, бяха отпуснати средства и бяха почистени крепостните стени, както и „Алеята на влюбените“.

„Въпреки че още тогава хора, които активно участват в политическия живот предимно като се опитват да противопоставят нашите съграждани, се опитаха да направят от това позитивно нещо скандал, този процес си върви. И сега продължаваме“, посочи Албена Георгиева. Тя обясни, че предвиденото почистване на крайбрежната ивици включва премахване на растителността, премахване на камъни, засипване на част от крайбрежната ивица с пясък, поставяне на кошчета. Областният управител допълни, че ще проведе разговор с кмета на община Видин Огнян Ценков, за да окаже той съдействие за поставяне отново на душовете на градския плаж, които, припомни Георгиева, миналата година също бяха възстановени и след това многократно чупени. Ще бъде възстановена и чешмата, която се намира между двете капии, непосредствено преди крайбрежната ивица, допълни областният управител.

„Мисля, че това са постижими неща, които можем да осъществим в кратък период от време, активно работим върху това. Защото това е една от красотите на Видин. Видин има невероятно културно наследство, което трябва да пазим, да съхраняваме и да се гордеем с него“, категорична беше Албена Георгиева.

Областният управител съобщи, че резултатите от пробата, която по нейно искане експерти от Регионалната здравна инспекция взеха от повърхностните води на Дунав, са готови. „За съжаление, пробите се оценяват като лоши – тоест наличието на т.нар. ешерихия коли и на чревни ентерококи е доста над нормата, като ешерихия колите са три пъти над нормата, а чревните ентерококи – път и половина. Което ми дава основание да издам отново заповед за забрана за ползването на водните площи, защото най-важното е да опазим живота и здравето на хората“, каза Албена Георгиева. Тя допълни, че резултатите са публикувани и на интернет страницата на Регионална здравна инспекция – Видин, от където информират населението, че къпането в река Дунав е свързано с риск от излагане на замърсяване с неблагоприятни за здравето последици.

„Това не означава, че няма да приведем крайбрежната ивица в един прекрасен вид и няма да я направим едно чудесно място за отдих – напротив, поставили сме си тази цел и ще я осъществим в най-кратък срок“, подчерта областният управител на Видин.

НИЕ