Кметът на Видин връчи отличия на състезатели и треньори на клуб по кану-каяк „Ванто“

Видин ->

Във Враца откриха паметен знак за жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Враца ->

Община Видин отбеляза с тържествена церемония Деня на независимостта

Видин ->

Огнян Ценков: Всички дейности по проекта за централната пешеходна зона са в график

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Опитът на УНИЦЕФ в Монтана се споделя и в чужбина

Монтана е първото място извън столицата, което д-р Джейн Муита – представител на УНИЦЕФ за България, посещава след встъпването си в длъжност преди две седмици. Поводът за това са  няколко съвместни проекта, в които Община Монтана и детския фонд на ООН  си сътрудничат от 2012 година насам. На среща със зам.-кмета Тихомир Антонов д-р Муита определи визитата си като учебна и опознавателна.

“Благодарение на общите ни усилия в града бяха открити Детски център за застъпничество и подкрепа „Зона Закрила“, Семейно консултативен център и Център за майчино и детско здраве”, уточни Антонов.  

Милена Харизанова -  програмен директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ, представи пред журналисти основните насоки от програмата на организацията в България до 2022 година.

Тя уточни, че моделът за включващо образование на фонда се прилага в три детски градини в Монтана. Предстои доразвиването, оценката и стартирането му в училищата. 

Програмата работи, структури като Центъра за застъпничество и подкрепа „Зона Закрила“ – Монтана да бъде въведена в цялата страна. Стана ясно, че опитът в работата на семейно-консултативният център в Монтана  вече е споделен в Перу. „Очакваме да продължим партньорството, за да се създадат подобни услуги в една много далечна от нас държава, със сходни проблеми", каза още Харизанова.

На журналистически въпрос за детските съдилища Кремена Чобанова – програма „Достъп на децата до правосъдие“ в УНИЦЕФ, отговори, че най-вероятно такива няма да има, но би трябвало да има специализирани съдебни състави. „Надяваме се да стане скоро“, заяви Чобанова и уточни, че това зависи от приемането на закона за отклоняване от наказателно производство или т.нар. закон за детско правосъдие.

Проектът за него сега се намира в Министерството на правосъдието. Трябва да се направи предварителна оценка на въздействието и през есента да бъде внесен в Народното събрание.