Кметът на Видин връчи отличия на състезатели и треньори на клуб по кану-каяк „Ванто“

Видин ->

Във Враца откриха паметен знак за жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Враца ->

Община Видин отбеляза с тържествена церемония Деня на независимостта

Видин ->

Огнян Ценков: Всички дейности по проекта за централната пешеходна зона са в график

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Зам.-кметът Венци Пасков откри Десетия събор за автентичен фолклор „Дунавски ритми”

Десетото издание премина под наслов „Фолклорната магия – памет за бъдещето”. Негов домакин е видинското читалище “Цвят 1870”. В събора се включиха стотици самодейци от над 25 певчески и танцови групи за автентичен фолклор и индивидуални изпълнители от селища в цялата Видинска област. „Интересът към това престижно събитие показва, че жителите на нашия регион обичат и уважават богатото фолклорно наследство и народните традиции. Искам да подчертая, че Община Видин винаги е подкрепяла развитието на художествената самодейност и продължава усилията си за създаване на все по-добри условия за работа в читалищата на нейната територия” – каза заместник-кметът на общината Венци Пасков при официалното откриване на проявата. Той поздрави организаторите и участниците от името на кмета Огнян Ценков и пожела успешно представяне. По повод 10-годишния юбилей на събора, Пасков връчи на секретаря на читалище „Цвят” Любомир Илиев почетен плакет на Община Видин.
Традиционната инициатива няма състезателен характер. В нейните рамки се организира Конкурс за автентичен костюм с награден фонд в три категории: женски, мъжки и детски костюми. Изявите на изпълнителите обаче, както и конкурсът, се наблюдават от етнографи, танцови и музикални специалисти.
Началото на събора „Дунавски ритми” е поставено през 1998 г., като се организира на всеки две години. Той е част от Националния културен календар. Целта на това културно събитие е да съхрани и популяризира богатото фолклорно наследство на Видинска област, на нейните обичаи и традиции, за да се предават на младото поколение.
Заради дъждовното време, съборът се проведе във фоайето на Симфониета – Видин, вместо на откритата сцена при Художествената галерия, както беше предвидено. Представянето на самодейните колективи продължи през целия ден.
Общинска пресслужба