Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Ансамбъл “Младост” ще танцува в „българския град” в Румъния

Танцов ансамбъл “Младост” към Общински младежки дом – Монтана, ще вземе участие в Международния фолклорен фестивал "Карпатска Дева" в град Дева – Трансилвания. От 1-ви до 6-и август учениците на хореографа Стоян Стоянов ще радват публиката с изпълненията на танци от всички етнографски области.
Ансамбъл „Младост” за първи път участва в този фестивал. В него ще се изявят още 18 румънски и 4 чуждестранни фолклорни формации. Програмата на събитието е изпълнена с дефилета и концерти, посещения на забележителности и съвместни забавления за всички групи.
Танцовият ансамбъл заминава с вълнение в град Дева, защото той е свързан с историята на нашия край. В него са се заселили през 1711 – 1712 г. български католици, избягали след погрома на Чипровското въстание. Според историческите данни тези 51 семейства и трима францискански монаси са били от Чипровци, Железна, Копиловци и Клисурица. Те създали свой квартал, наричан „търговски”, защото това бил основният поминък на преселниците. Тяхното влияние върху местните дела станало причина да наричат Дева „българския град”, въпреки че колонията е наброявала не повече от 71 семейства през 1721 г. Българите получават царски привилегии от австрийската корона и разрешение за придобиването на земя и недвижимо имущество. С общи средства и усилия те построяват францискански манастир, известен като българския манастир. В неговия двор до ден днешен се намира статуята на Дева Мария, пренесена от родината им. През 1738 г. мнозина от българите са поразени от чумната епидемия. Останалите постепенното били асимилирани от други етнически общности в Трансилвания. Към края на 19 век българският етнически елемент в града съвсем изчезнал.
МАТЕЯ Маринова
Стажант „Връзки с обществеността”