Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Ретро парад Видин продължава да пише история

За втора година Видин беше домакин на парад и изложение на ретро превозни средства. Десетки ретро автомобили и мотоциклети, дошли от всички краища на страната, както и от съседните ни държави Румъния и Сърбия, участваха в Ретро парад Видин 2018. Автомобилните и мотоциклетните класики направиха шествие по улиците на Видин, а крайната точка на парада беше бившето военно поделение. Там ретро возилата се подредиха, за да бъдат разгледани от компетентното жури и многобройните посетители.
Кметът на Видин Огнян Ценков, под чийто патронаж се проведе събитието, официално откри второто издание на Ретро парад Видин. Градоначалникът благодари на организаторите и специално на Иван Цолов, който вдъхна живот в идеята старопрестолният ни град да е домакин на такова уникално събитие. „Тази година с радост ще заявя, че има още по-голям интерес към провеждането на Ретро парада. Ние от Община Видин направихме всичко възможно, за да осигурим необходимите условия за провеждане на Ретро парада и за сигурността на участниците и на гражданите. Сигурен съм, че всеки автомобил, всеки мотоциклет, който днес се представи тук от своите собственици, е достоен да получи награда и да получи вниманието на зрителите“, каза кметът Огнян Ценков, като пожела на участниците успех, а на всички присъстващи – много хубави емоции и добро настроение.
От своя страна организаторът на Ретро парад Видин 2018 Иван Цолов изказа благодарности на организациите и фирмите, с чието съдействие и спонсорство събитието стана факт. „Специални благодарности бих желал да изкажа на Община Видин и кмета г-н Огнян Ценков, който си удържа на думата – миналата година той обеща парадът да се превърне в традиционен. Това нещо вече е факт. Благодарности изказвам на общинската организация на Политическа партия ГЕРБ, които направиха дарение от 1000 лв., с което подпомогнаха организирането на парада“, заяви Иван Цолов.
Той напомни и, че второто издание  на Ретро парад Видин се организира в памет на неговата любима Ерина, която за жалост вече не е сред нас. „Накрая искам да завърша с нещо лично. Днес има много участници, отвсякъде – и от Сърбия, и от Румъния, и от цяла България. Обаче един участник липсва. В този момент е редно да ви помоля за минута мълчание, но Ери не обичаше мълчанието. Затова ще ви помоля за една минута аплодисменти за това момиче, което даде всичко от себе си, за да сме днес тук“, призова Иван Цолов, а участници и зрители откликнаха с бурни аплодисменти.
Така беше поставено началото на второто издание на Ретро парад Видин. През следващите часове зрителите разглеждаха ретро автомобилите и ретро мотоциклетите и участваха в гласуването, което в крайна сметка определи и любимия автомобил на публиката. Сред гласувалите бяха изтеглени и късметлиите, между които бяха разпределени осигурените от спонсори награди – билети за Летни вечери на операта и балета „Баба Вида“, предоставени от Община Видин, 40-инчов телевизор, вечеря на стойност 200 лв., вечеря на стойност 50 лв., нощувка в Хижа „Старите борове“, разходка с лодка и др. Малката Елизабет пък спечели 24-инчов велосипед, изтеглен от томболата, в която участваха само деца.
Преди провеждането на томболата, бяха обявени и наградените участници. Приза на кмета получи самият Иван Цолов със своето „Камаро“ от 1987 г. – лично кметът на Видин Огнян Ценков връчи наградата, с благодарност за всичко, което организаторът на Ретро парад Видин е направил и тепърва ще прави за провеждане на уникалното събитие. Призът на организатора отиде при Найден Марков и неговия автомобил KDF Kubewagen от 1943 година. За свой любим автомобил публиката определи автомобил Alfa Romeo Duetto Spider от 1966 г., собственост на Васил Георгиев. Специалната награда в категория мотоциклети беше връчена на Ненад Попович и неговия мотоциклет Moto Guzzi Nuovo Falcone от 1972 г., а специалната награда за най-автентичен мотоциклет отиде при Никола Манев с мотор BMW R12 от 1936 г. Наградата за масово участие получи Авто-мото клуб „Хан Кубрат“, специалната награда за международно участие беше присъдена на Деян Стевич, който привличаше вниманието на посетителите със своя Triumph от 1967 година; награди получиха и гостите от клуб „Ретромобил Румъния“ и клуб „Парачин“ – Сърбия. Специалната награда за най-добър реставратор беше връчена на Данаил Тихомиров. Специалната награда за автомобил до 1930 г. получи BMW 1602 на Жорже Некула от Румъния; специалната награда за автомобил до 1940 г. отиде при Ангел Тонов и неговото DKW F7 от 1937 г.; специалната награда за мотоциклет българско производство беше присъдена на Мирослав Стефанов с „Балкан“ 75 куб. см от 1973 г.; специалната награда за автомобил до 1960 г. получи Лъчезар Лъчезаров с BMW 700; специалната награда за автомобил до 1970 г. беше за „Рено“ 8 от 1968 г. със собственик Христо Бабачев; специалната награда за автомобил до 1980 г. спечели Иван Георгиев с „Лада“ 1600 от 1978 г.; а специалната награда за янгтаймер отиде при Mercedes W123 от 1982 г., собственост на Йевта Павлович.
НИЕ