Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Библиотека на открито в Дунавци

За любителите на книги в град Дунавци стартира библиотека на открито. Инициативата се провежда днес и утре (7 и 8 август) от 9:00 до 12:00 ч. в градския парк в града на площадка, изградена по програма Местни инициативи на Община Видин. В първия ден в лятната читалня се включиха множество любители на книги. За децата бе обособено място за рисуване на асфалт, за по-големите посетители имаше безплатно кафе, имаше и минерална вода, сокове, сладки. Инициатор и организатор на библиотеката на открито е кметът на Дунавци Димчо Скорчев съвместно с Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин.

Гости на събитието бяха директорката на видинската Регионална библиотека Десислава Иванова, председателят на неправителствената организация Сдружение „Активно общество“ Радослав Георгиев и йеромонах Максим.

„С директорката на Регионалната библиотека във Видин Десислава Иванова взехме решение да направим тази библиотека на открито. Такова нещо е правено във Видин, затова решихме да го направим и във второто по големина населено място в общината – град Дунавци. Благодарение на партньорството на Кметство Дунавци с Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин днес ние слагаме началото на библиотеката на открито. Има интерес от хората, от децата. Малчуганите ще рисуват, ще им се четат книжки. От възрастните хора, който желае ще вземе книга за прочит. Ние имаме около 200-300 книги в Кметството, но очакваме увеличение на фонда, тъй като много хора пожелаха да дарят книги“, каза за в. „НИЕ“ Димчо Скорчев. Той подчерта, че за него е истинско удоволствие да даде началото на една инициатива, която вярва, че ще направи летните ваканционни дни по-интересни и по-ползотворни за всички. Кметът на Дунавци поясни, че целта на библиотеката на открито е от една страна да привлекат вниманието на все повече деца и възрастни и да предизвикат техния интерес към четенето и грижата към книгите. „От друга страна, за мен като кмет на град Дунавци е от изключително значение да развиваме нови партньорства в името на това в нашия град да се случват интересни и атрактивни събития. Искам да благодаря на екипа на Регионална библиотека – Видин както и на другите организации, които ме подкрепят в този стремеж. Вярвам, че нашата библиотека на открито ще донесе много нови знания и приятни емоции на малки и големи. Надявам се, че това ще бъде само началото и се радвам, че ние сме пионери в това начинание“, посочи Скорчев.

Йеромонах Максим благослови инициативата и изказа благодарност към кмета Димчо Скорчев. „Да бъде благословен и честит днешния ден, в който още една инициатива на Кметство Дунавци, в лицето на г-н Димчо Скорчев, се открива. Продължавайте все така да се грижите за Дунавци, защото Вие сте, може би, един от малкото кметове, който се грижи така любвеобилно за своите поверени, за жителите на Дунавци, за всички гости, както и за храма. Бъдете благословен от Бога, изпълнен с радост Вие и Вашето семейство и всичко онези, които се ползват от това, което правите за Дунавци“, каза в словото си йеромонах Максим.

„Изключително ми е приятно, че съм тук днес и съм много благодарна на г-н Скорчев за тази покана. Поздравявам ви за това, което предстои да се случи. Надявам се да не е само днес и утре, надявам се това нещо да продължи през цялото лято, защото това показва колко отворена институция е библиотеката и как тя може да приобщи и да даде много знания, умения и принадлежност на вашата общност. Искам да ви кажа, че винаги можете да разчитате на съдействието на Регионалната библиотека. Очаквам един прекрасен ден, едни прекрасни и споделени емоции“, каза директорката на видинската библиотека Десислава Иванова.

„Искам да поздравя г-н Скорчев за тази инициатива, която е насочена към младите хора, към децата. Всички знаем, че както възпитаме децата си днес, това ще почерпим от тях в утрешния ден. Затова смятам, че именно децата са фокусът, към който трябва да се обърне цялата общественост“, отбеляза от своя страна председателят на Сдружение „Активно общество“ Радослав Георгиев.

След встъпителните думи Димчо Скорчев покани всички да се почерпят по повод първите крачки на библиотеката на открито в град Дунавци. Всички посетители много се забавляваха кой с книга в ръка, кой с нещо за рисуване. А пропусналите днес, имат възможност да посетят библиотеката на открито и утре – 8 август, в парка на град Дунавци.

НИЕ