СУ „П. Р. Славейков“ – Видин отбеляза своя патрон и Световната седмица на предприемачеството

Видин ->

Пътни полицаи гостуваха на ученици от видинската езикова гимназия

Видин ->

Корнелия Нинова във Видин: Решени сме кардинално да променим модела на управление на страната

Видин ->

„Другото лице на воините ни“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война
България ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Първа копка на ремонтите на „царското“ училище и на Математическата

Близо 17 млн. лв. ще бъдат вложени в подобряване на учебната и материалната база в двете учебни заведения

Беше даден старт на дългоочакваната модернизация на две видински училища – Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ и Средно училище „Цар Симеон Велики“. Днес, 12 септември, бяха направени символичните първи копки на строителните площадки на двете училища, които след около 18 месеца – когато е срокът за приключване на проекта на обща стойност близо 17 млн. лв., няма да отстъпват по нищо на най-модерните училища в Европа и ще са еталон за българско училище.

На церемониите по първа копка присъстваха Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, областният управител Албена Георгиева, кметът на община Видин Огнян Ценков, заместник-кметът на община Видин инж. Цветан Асенов, който е и ръководител на проекта, началникът на Регионално управление на образованието – Видин Веселка Асенова, директорите на ППМГ „Екзарх Антим I“ и на СУ „Цар Симеон Велики“ – Румяна Петрова и Венцислав Станев, представители на институции, учители, ученици, граждани.

За да е успешно строителството, водосвет за здраве отслужи Видинският владика. Дядо Даниил сподели, че това е радостен ден, защото се начева този проект за обновление на училища. „Много е важно в какви условия се учат децата – за да имат успех, то и образованието им трябва да бъде на световно ниво. Несъмнено този проект цели това и ние сме убедени, че всеки един лев, вложен за образованието на децата ни, се възвръща и ще се възвръща многократно“, заяви Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит.

Своята благодарност изказаха директорите на двете училища. „Грандиозен проект. Сигурен съм, че ще бъде успешен. И ще превърне нашето училище, което е стъпило здраво в традициите и върху своето велико минало, в едно модерно училище, отговарящо на всички изисквания, не само в България, но и в целия Европейски съюз. Имаме всичко необходимо – прекрасни учители и хубава база, която се нуждаеше от модернизиране, което получава и ще бъде, сигурен съм, един център в нашата област, който ще развива духовността и културата“, сподели директорът на Средно училище „Цар Симеон Велики“ Венцислав Станев.

„Изключително съм щастлива, че днес сме тук, точно по повод първа копка, с която се поставя началото на един проект, за който ние отдавна мечтаем. Да се надяваме, че онова, което изтърпяхме и онова, което предстои да ни се случи е за доброто на нашите деца, за доброто на колегите – да направим така, че учебният процес да бъде на висота“, сподели директорката на ППМГ Румяна Петрова. Тя благодари на местната власт, в лицето на кмета Огнян Ценков, както и на Правителството, за помощта, оказвана на училището през годините и сега. „Смятам, че Математическата гимназия е доказала висотата си – ние и занапред, с онова, което ще получим като материална база, ще направим така, че името на Видин да се прославя в България и по света“, каза Румяна Петрова.

Преди двете церемонии по първа копка, в препълнената зала на Общински съвет – Видин се проведе пресконференция, на която бяха представени дейностите по проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин“.

„Днес се навършва точно един месец откакто дадохме старт на проекта за реконструкция на пешеходната зона на град Видин. Днес отново се изправяме пред предизвикателство“, заяви в началото на пресконференцията кметът на община Видин Огнян Ценков. „Сигурен съм, че с реализацията на този проект действително ще се подобри състоянието на образователната инфраструктура в община Видин, а това ще допринесе за повишаване на качеството на образованието и на условията на труд“, посочи видинският градоначалник.

Проектът за реконструкция на централната пешеходна зона на Видин и за подобряване на състоянието на образователната инфраструктура са едни от най-важните, които Община Видин ще реализира, заяви на свой ред областният управител Албена Георгиева. „Когато влагаме усилия да модернизираме и да изграждаме нова образователна инфраструктура, това е мисъл за нашето бъдеще. С реализацията на този проект Видин се нарежда сред областите, които ще получат значителен финансов ресурс за подобряване на условията, при които ще учат и ще спортуват нашите деца. Това е още едно доказателство, че основен приоритет на Правителството е именно образованието – усилията и на държавата, и на местната власт са в посока да подобрим средата и условията на живот, да запазим младите хора във Видин, да върнем тук тези, които по една или друга причина са в чужбина, и заедно всички да градим нашето ново бъдеще в родното ни място“, заяви Албена Георгиева.

Кметът на Видин Огнян Ценков подчерта, че се поставя началото на един изключително значим проект, в рамките на който в Средно училище „Цар Симеон Велики“ ще бъдат извършени дейности по реставрация, консервация и експониране на сградата на училището, която е паметник на културата, оформяне на прилежащото пространство и пристройка и настройка на физкултурния салон, а в ППМГ „Екзарх Антим I“ – основна реконструкция на сградата на училището, оформяне на околното пространство и изграждане на нов физкултурен салон. Заместник-кметът Цветан Асенов допълни, че е предвидено изграждане на басейн в Средно училище „Цар Симеон Велики“, а в ППМГ ще бъде направен тенис корт на покрива на новия физкултурен салон, който ще бъде построен.

Огнян Ценков увери, че в качеството си на кмет на община Видин ще направи необходимото, за да се гарантира, че проектът ще бъде изпълнен качествено и в срок. „Неведнъж съм казвал, че най-голямото богатство, което имаме, това са хората, това сме всички ние, това са нашите деца, защото те са нашето бъдеще и ние сме отговорни пред тях. На добър час и успех. Вървим заедно напред!“, заяви градоначалникът Огнян Ценков.

НИЕ