СУ „П. Р. Славейков“ – Видин отбеляза своя патрон и Световната седмица на предприемачеството

Видин ->

Пътни полицаи гостуваха на ученици от видинската езикова гимназия

Видин ->

Корнелия Нинова във Видин: Решени сме кардинално да променим модела на управление на страната

Видин ->

„Другото лице на воините ни“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война
България ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Областният управител Албена Георгиева участва в церемонията „Първа копка” в СУ ”Цар Симеон Велики” и ППМГ „Екзарх Антим I”

Областният управител на Видин Албена Георгиева взе участие в официалния старт на мащабния инфраструктурен проект за подобряване на учебната среда в две видински училища – ППМГ „Екзарх Антим I” и СУ „Цар Симеон Велики” за близо 17 млн. лева.

С официалната пресконференция и церемониите по „Първа копка” в двете училища се поставя началото на предвидените дейности по подобряване условията за образование и обучение на всички учащи се в община Видин. „Реализирането на проекта ще има пряк ефект върху повишаване на качеството на учебната среда“, каза в своето приветствие към участниците в проекта Албена Георгиева.

Областният управител подчерта, че Видинска област се нарежда сред областите в България, които получават значителен финансов ресурс за подобряване на условията, при които учат и спортуват подрастващите, а училище „Цар Симеон Велики“ и Математическата гимназия ще се превърнат в еталон на новото българско училище, което няма да се различава от европейските.

„Именно това е още едно доказателство, че основен приоритет на Правителството е образованието. Политиката на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, с помощта на европейско финансиране по линия на Оперативна програма "Региони в растеж", е насочена към подобряване на образователната среда и създаване на по-добри условия за обучение. Това е особено важно за нас хората, които живеем в Северозападна България. Затова усилията на държавната и на местната власт са в посока да подобрим средата и условията за живот в региона, за да останат младите хора тук, а тези които са в чужбина да се завърнат и всички заедно да градим нашето ново, европейско бъдеще в родното си място“, допълни областният управител.

Албена Георгиева изтъкна, че за Видин трябва да се говори позитивно и да се дава думата на хората , които работят. „Не бива да позволяваме на хора, които не работят, а пречат, да доминират и разделят обществото. Защото през всичките тези години, те са били част от проблемите, и няма как сега да бъдат решението“, категорична бе Георгиева.

Областният управител поздрави ръководството на община Видин за непрестанните усилия, които полага за подобряване на жизнената среда в града и общината и пожела успех на изпълнителите на проектните дейности.

В церемониите „Първа копка” участваха кметът на община Видин Огнян Ценков, Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието - Видин, изпълнителите на проекта, директорите на двете учебни заведения – Венцислав Станев и Румяна Петрова, преподаватели, представители на различни държавни и местни институции, граждани.

Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил отслужи тържествени водосвети за успешно изпълнение на предстоящите дейности.

Проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин“, финансиран в рамките на Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020“ е на обща стойност 16, 919 млн. лв, от които 14,381 са безвъзмездна помощ от Европейския фонд за регионално развитие и 2,538 млн.лв се финансират от държавния бюджет.

Срокът на изпълнение на проекта е 30 месеца, считано от датата на подписване на договора – 4 октомври 2017 г.

Областна пресслужба