СУ „П. Р. Славейков“ – Видин отбеляза своя патрон и Световната седмица на предприемачеството

Видин ->

Пътни полицаи гостуваха на ученици от видинската езикова гимназия

Видин ->

Корнелия Нинова във Видин: Решени сме кардинално да променим модела на управление на страната

Видин ->

„Другото лице на воините ни“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война
България ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Община Монтана обяви дарителска сметка за възстановяването на скулптурата на Диана

Община Монтана обяви дарителска сметка за възстановяването на скулптурата на Диана. Всеки, който иска да подкрепи проекта, може да  го направи на сметката на Община Монтана за дарения:

IBAN:   BG17FINV91508416677210

BIC:     FINVBGSF

Код за вид плащане:   445100

"Първа инвестиционна банка" – клон Монтана

Бронзовата статуя на римската богиня е направена през 1973 година от  скулптура Димитър Ганчев. Поставена е без допълнителен постамент, направо върху земята пред Ловния дом до "Калето" в Монтана. Там просъществувала до промените и началото на  90-те години, когато била открадната.

Инициативата за повторното отливане на скулптурата започна в началото на лятото. През юли архитект Иван Замфиров, Димитър Ганчев и леярят Симо Алексов откриха собственика на единственото останало копие на статуята, направено от бял цимент и мозайка,  и започнаха работа по снемането на гипсов калъп.

За втората бронзова отливка на Диана са необходими 28 хиляди лева. Досега шест почетни граждани на Монтана са дарили за инициативата лични средства.