Видин се включи в Похода за свобода в подкрепа на борбата с трафика на хора

Видин ->

Кметът на Видин с награда за принос към опазване и популяризиране на културното наследство

Видин ->

Видински деца се включиха в Седмицата на програмирането

Видин ->

Пътуващата изложба „16 фотоесета „Другото лице на воините ни“

Откриването ще бъде на 22 октомври от 17:00 часа в музей „Кръстата казарма“. Изложбата е част от Националния календар посветен на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Образователната виртуална реалност донесе признание на гимназист от Монтана

Виртуален учител е първият от трите проекта, с които Антоан Георгиев от 11 клас на Природо-математическата гимназия в Монтана кандидатства за награда Джон Атанасов в категория „Дебют в компютърните науки". Проектът е разработен в колаборация Алекс Цветанов от Софийска математическа гимназия.  Двамата създават виртуална среда, в която учител отговаря на зададени на глас въпроси. В демонстрацията са използвани знания от областта на географията. Разработването на интелигентния продукт е отнело 7 месеца.
Вторият проект на Антоан е също игра, в която предната камера на смартфона сканира ръката на притежателя му, разпознава я и така позволява маркиране на определени обекти във виртуална реалност.
И третият проект е разработен като игра, в която се изследва човешкото поведение. Базирана е на теорията на психолога Джордж Милър, според която работещата памет на човешкия мозък може да запомни от пет до девет елемента максимум. "Изводът при тестването на играта показва, че във виртуалната реалност нашия капацитет е  по-нисък", казва Антоан.  
За  проектите си  Антоан получи от президента Румен Радев сертификат за отлично представяне в категория „Дебют в компютърните науки" на годишните награди „Джон Атанасов". Такъв сертификат се връчва за първа година. За постижението си днес гимназистът от Монтана бе приет от зам.-кметът Тихомир Антонов, който го поздрави от името на кмета Златко Живков.
Преподавателите на Антоан по информатика са Илиян Цанков и Цветан Стоянов. Негови научни ръководители са Красимир Асенов също от Природо-математическата гимназия в Монтана и доцент д-р Златогор Минчев от Института по математика и информатика.  От всичките си проекти дотук Антоан иска да създаде платформа от мини игри и това е предстоящия му проект.
Общинска пресслужба