Видин се включи в Похода за свобода в подкрепа на борбата с трафика на хора

Видин ->

Кметът на Видин с награда за принос към опазване и популяризиране на културното наследство

Видин ->

Видински деца се включиха в Седмицата на програмирането

Видин ->

Пътуващата изложба „16 фотоесета „Другото лице на воините ни“

Откриването ще бъде на 22 октомври от 17:00 часа в музей „Кръстата казарма“. Изложбата е част от Националния календар посветен на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Областният управител Албена Георгиева откри българо-румънски форум за популяризиране на Европейското културно многообразие

Областният управител на Видин Албена Георгиева откри българо-румънски форум за популяризиране на Европейското културно многообразие, който се проведе вчера (10 октомври) в сградата на Областна администрация - Видин. Информационното събитие е част от инициативите във връзка с изпълнението на Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Георгиева приветства румънската делегация и акцентира на традиционно доброто институционално сътрудничество с Окръжен съвет Мехединци.

Днешната програма е плод на усилията и съвместната работа на двете области - Видин и Мехединци. Благодаря на всички участници от Румъния, които днес са гости на нашия град и ще представят своите традиции и култура“, каза областният управител. Албена Георгиева изрази увереност, че настоящите съвместни инициативи ще дадат нов тласък на интеркултурния диалог и взаимодействие между регионите Видин и Мехединци и ще породят нови идеи за бъдещи съвместни дейности.

Председателят на Окръжен съвет - Мехединци Аладин Джорджеску изказа благодарност за поканата да бъде представено част от културното наследство на северната ни съседка и изрази готовност за бъдещи съвместни инициативи насочени към популяризиране на Европейското културно многообразие.

По време на срещата експерти от Окръжен съвет - Мехединци презентираха културно-историческите забележителности на своя регион. Информация за музей „Железни врати“ в град Дробета Турну Северин, Република Румъния представи изпълнителния му директор Дойнита Чирку.

По време на форума, присъстващите гости имаха възможност да разгледат фотоизложба, представяща румънското културно наследство.

Съвместната програма продължи на откритата сцена пред Художествена галерия „Никола Петров“ с представяне на традиционни песни и танци от вокална група „Олтенаси и Олтенкута“ към Младежки дом в Дробета Турну Северин. Българските народни танци бяха представени от Ансамбъла за народни танци и песни „Дунав“ – гр. Видин.

Културно-развлекателни събития са подготвена по Приоритет 2 от работната програма на Комуникационната стратегия:“2018 – Година на културното наследство и представяне на многообразието на етноси и култури в Европейския съюз и приносът на Република България към европейските ценности“.

В националния план на работната програма са включени дейности за повишаване информираността на българското общество за актуалните теми от дневния ред на ЕС и резултатите от първото Българско председателство на Съвета. Акцент е поставен върху комуникационни инициативи, свързани с Европейската година на културното наследство – запознаване на широката общественост с културното многообразие в ЕС, популяризиране на съвременното европейско изкуство и мястото, което българската култура заема на европейската сцена.

В Международния план дейностите са насочени към утвърждаване на положителния образ на България като държава-член на ЕС, и изпълнение на дългосрочните приоритети на страната ни в областта на външната политика. Сред акцентите са популяризиране на активната политика в подкрепа на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, повишаване видимостта на България като член на ЕС в държавите от Източното партньорство и задълбочаване на сътрудничеството с българските общности. Фокус в дейностите за 2018 г. ще бъде поставен върху събития, свързани с отбелязването на Европейската година на културното наследство и 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

Областна пресслужба