Видин се включи в Похода за свобода в подкрепа на борбата с трафика на хора

Видин ->

Кметът на Видин с награда за принос към опазване и популяризиране на културното наследство

Видин ->

Видински деца се включиха в Седмицата на програмирането

Видин ->

Пътуващата изложба „16 фотоесета „Другото лице на воините ни“

Откриването ще бъде на 22 октомври от 17:00 часа в музей „Кръстата казарма“. Изложбата е част от Националния календар посветен на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

От ръководството на МБАЛ „Света Петка” - Видин коментираха събитията около хемодиализата

След събитията от последните десетина дни, през които фокусът на общественото внимание се беше концентрирал върху Отделението по нефрология и хемодиализа във видинската болница, днес, в опит да внесат спокойствие сред пациентите и техните близки, както и сред обществеността, от ръководството на МБАЛ „Света Петка” дадоха пресконференция, в която представиха хронологията на събитията.

В рамките на два часа след възникване на инцидента с водоочистващата система (припомняме, че аварията стана на 1 октомври около 17:30 ч.), вече е имало технологичната възможност да се възстанови диализирането на болни. Това заяви директорът на МБАЛ „Света Петка” д-р Цветан Василев. Според него обаче случаят неоснователно се е преекспонирал, а в последствие е бил и политизиран.

Причината за аварията – хидравличен удар, причинен от външна намеса

„Пред мен е протоколът от фирмата, извършила проверка и ремонт на водоочистващата система – категорични са, че това е хидравличен удар, причинен от външна намеса: неочаквано спиране и пускане на водата във водопровода, захранващ сградата. Такъв случай досега не е имало в България – тази фирма, която поддържа нашата водоочистваща система, обслужва още 70 болници в страната и такъв инцидент не се е случвал. Поради това повреденият модул не беше наличен на склад – той трябваше да бъде доставен от Германия. Първоначалният срок, който ни дадоха, беше от 10 дни, но в крайна сметка много по-бързо се реагира”, обясни д-р Цветан Василев. Той подчерта, че проблемът вече е решен, като водоочистващата система работи по-добре от преди, тъй като е подменен не само дефектиралият модул, но и всички филтри и мембрани.

Хронологията на събитията

По-подробно хронологията на събитията представи д-р Борислав Милчев, член на борда на директорите болницата, който разказа, че към момента, в който бил уведомен за случая и пристигнал в отделението по хемодиализа, което станало около час и половина след аварията, технически вече проблемът бил решен, като били създадени условия да продължи диализирането на пациенти – водоочистващата система е работила, макар и с определено изменение на показателите за качество, но категорично без да има опасност за живота на пациентите, както потвърдил и нефрологът д-р Харалампиев. Пациентите са били уведомени за всичко това, като им е бил даден избор – да се диализират във Видин, което на 2 октомври са направили 24 пациенти, или да пътуват до хемодиализни центрове в съседни области. Д-р Милчев поясни, че още на същия ден сутринта е създадена нужната организация, като в 11 часа с организиран транспорт за Монтана заминали 11 пациенти.

Как се стигна до трагедията със смъртта на 50-годишен диализно болен пациент?

Д-р Милчев изрази мнение, че до трагичния случай със смъртта на 50-годишния мъж се е стигнало заради пропуснати диализи – последно пациентът е бил диализиран на 28 септември, следващият му час е бил за 1 октомври, втора смяна, тоест преди настъпването на аварията, но пациентът пропуснал часа си. Лекарят заяви, че служители от отделението са се свързали с всички пациенти на диализно лечение, за да ги запознаят с възможностите за диализиране – било то във Видин или в други диализни центрове. „В неговия случай, според нашия персонал, той е отказал по причина, че е имал уговорка за следващата сутрин да пътува за Монтана, като той е трябвало да кара”, обясни д-р Милчев, като допълни, че за съжаление състоянието на пациента се влошило рязко и се стигнало до трагичния завършек.

„Хората, които се диализираха при нас, са живи. Хората, които решиха да приемат организацията, която сме създали, също са добре”, отбеляза лекарят. „Психологията, която създадохме, включително и ние, разбира се, доведе до това, че един човек взе грешно решение – с фатален изход. И бих призовал всички, които се занимават с обществени, информационни, политически дейности – насочете битката някъде другаде, към икономика, футбол, сигурност; спорете за самолети, за чума по свинете и т.н. Недейте водете битка на полето на здравеопазването”, апелира д-р Милчев.

Отделението по нефрология и хемодиализа ще бъде модернизирано

От ръководството на болницата също така допуснаха медиите в отделението по хемодиализа, за да видят условията, в които са диализирани пациентите. В чакалнята заварихме двама възрастни мъже, чакащи реда си за диализиране. „От персонала не можем да се оплачем – много се грижат за нас, каквото имаме нужда веднага ни помагат. Не можем да се оплачем от хората – техниката е „прегоряла”, много стари машини”, сподели за вестник „НИЕ” 84-годишният дядо Вергил.

По отношение на изразените от пациенти и техни близки притеснения за качеството на апаратурата, с която се извършва диализиране, директорът на видинската болница коментира, че националният консултант по диализно лечение проф. Възелов, е бил командирован от Министерство на здравеопазването във Видин, за да извърши обективен анализ на състоянието на Отделението по нефрология и хемодиализа. По думите на д-р Цветан Василев мнението на експерта е, че с апаратура с подобни характеристики се работи и в „Пирогов”.

44 човека в момента са на диализно лечение в отделението във видинската болница, съобщи още д-р Цветан Василев. Той обясни, че в рамките на отпуснатия от Министерство на здравеопазването бюджет от 180 000 лв. се планира да се закупят седем нови диализни апарата, като със средствата, които останат, ще бъдат купени кресла за диализа. Според директора на болницата до дни ще бъде обявена обществената поръчка, която, по мнение на юристи, би трябвало да бъде приключена в рамките на около месец, след което да се сключи договор и да бъде доставено новото оборудване, което би могло да се случи още през ноември.

НИЕ