Видин се включи в Похода за свобода в подкрепа на борбата с трафика на хора

Видин ->

Кметът на Видин с награда за принос към опазване и популяризиране на културното наследство

Видин ->

Видински деца се включиха в Седмицата на програмирането

Видин ->

Пътуващата изложба „16 фотоесета „Другото лице на воините ни“

Откриването ще бъде на 22 октомври от 17:00 часа в музей „Кръстата казарма“. Изложбата е част от Националния календар посветен на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

С откриване на документална изложба за Симеон II във Видин беше отбелязан празникът на архивите

С представяне на изложбата „В изгнание“, разказваща в документи и снимки за основни моменти от живота на Симеон Сакскобургготски, Държавен архив – Видин отбеляза Деня на българските архивисти - 10 октомври. Документалната изложба „В изгнание“ е подготвена от Държавна агенция „Архиви“ през 2017 година във връзка с 80-годишнината на Симеон Сакскобурготски. Редом с изложбата бяха показани и документи, свързани с българското царско семейство, от лични и учрежденски фондове, както и снимки от посещенията на Симеон II във Видин през 1996 г. и през 2001 г.
На официалното откриване на изложбата присъстваха Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, заместник областният управител на Видин Анжело Методиев, заместник-кметът на община Видин Венци Пасков, заместник-председателят на Държавна агенция „Архиви“ Румен Борисов, представители на институции, граждани. „На 10 октомври 1951 година с Указ на Президиума на Народното събрание е създадена държавната архивна институция в България. Вече 67 години Архивите в България изпълняват своята мисия. Държавният архив във Видин е създаден през 1960 година и оттогава до днес поколенията архивисти се грижат да опазват документалната памет на областта и държавата ни, да откриват, съхраняват и предоставят за използване на институциите и гражданството необходимите ценни исторически документи. Правим го с грижа и стремеж да предадем документалната памет на идните поколения“, отбеляза в началото на събитието началникът на държавен архив – Видин Светлана Кръстева, след което даде думата за приветствия на официалните гости.
Историческата памет е от изключително значение за един народ – един народ без история няма и бъдеще, отбеляза в словото си Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил. „Нашата молитва към Бога е за помощ във вашата работа, за всеотдайно служение, което да допринася за това винаги да сверяваме нашия часовник с това, което е било в миналото, за да можем да извличаме поука от всички събития, които са се случвали в историята на нашата страна и на Видинския край. За да можем, обогатени с тази поука, да градим едно достойно бъдеще“, каза видинският владика. Негово Високопреосвещенство пожела на видинските архивисти все така с прилежност да изпълняват своята мисия, свързана със съхраняването на архивните документи, за да бъдат те един полезен фонд за бъдещите поколения за извличане на поука от всички исторически събития, през които е минал народът ни и страната ни.
Заместник-кметът на община Видин Венци Пасков от свое име и от името на кмета на общината Огнян Ценков поздрави служителите на Държавен архив – Видин по случай техния професионален празник, като поднесе и поздравителен адрес от кмета. „Приемете моите най-сърдечни поздрави по повод 10 октомври – Професионалния празник на българските архивисти! На Вас дължим опазването и съхранението на документалното богатство в област Видин и бъдете сигурни, че сме Ви признателни за това! Необходимостта от труда Ви доказва, че усилията си струват. Пожелавам Ви да бъдете здрави, удовлетворени и горди с всекидневната си работа, от която имат нужда институции и граждани!” – се казва в адреса.
Заместник областният управител Анжело Методиев също поднесе поздрави по случай Деня на българските архивисти от името на областния управител Албена Георгиева и от свое име. „На Вас, хората, които работите в системата на архивите, дължим съхраняването на документалното богатство на област Видин и всички ние сме Ви признателни за това. Вие сте хората, които полагате постоянни усилия за осигуряване на връзката между настоящето и миналото и подпомагате изграждането и развитие на информирано, а през последните години и на дигитално общество. С удоволствие и уважение Ви поздравявам по случай празника на архивистите; поздравявам и всички краеведи, изследователи и архивисти по душа и сърце. Бъдете живи и здрави, удовлетворени и горди с всекидневната си работа, от която имат нужда институции и граждани“ – се посочва в поздравителния адрес от Албена Георгиева.
„Благодарни сме от подкрепата, която получаваме от институциите. Особено благодарни сме на дарителите на документи, с които се обогатява фондът на Държавен архив – Видин. Днес ще поднесем нашата благодарност на дарителите, които в последните четири месеца направиха своите дарения за архивния фонд – те ще получат, освен благодарствената грамота от Държавна агенция „Архиви“, и диска, който издаде Агенцията във връзка с Европредседателството на България, албума „България и Европа“, каза на свой ред началничката на видинския архив Светлана Кръстева, след което обяви и имената на дарителите – доц. д-р Иванка Нинова; инж. Лиляна Петрова; Рачо Миланов; Димитър Тодоров; Борис Цацов; Румен Манов.
Заместник-директорът на Държавна агенция „Архиви“ Румен Борисов даде изключително висока оценка за работата на екипа на Държавен архив – Видин и сподели, че е впечатлен от мястото, което тази институция заема в обществения живот на Видин, показателно за което са представителите на многото на брой институции, дошли за да покажат уважението си към работата на архивистите.
Румен Борисов представи и самата изложба. „Негово Величество Симеон II се явява най-големият дарител на Държавна агенция „Архиви“ – по негова воля при нас се пази личният архив на дядо му Фердинанд, а през 2015 година постъпиха и около 27 линейни метра документи от личния архив на Симеон II. Миналата година, когато се честваше неговата 80-годишнина, в разговори с Негово Величество и фондацията „Цар Борис III и Царица Йоана“ за запазване на царското наследство, решихме да направим едно съвместно дело, което да създаде възможност за гражданите да надникнат в тези 50 години от живота на Симеон II, защото едно е да слушаме тълкуванията на историци и на специалисти, но смятаме, че всеки гражданин би трябвало да има възможността да се докосне до историческата истина“, отбеляза заместник-директорът на Държавна агенция „Архиви“.
В рамките на документалната изложба „В изгнание“ в снимки и документи са проследени животът на Симеон II и неговото семейство преди изгнанието през 1946 г., детството, отбелязването на пълнолетието му през 1955 г. и моменти от обучението му през 1958 г. във Военната академия „Вали Фордж“, Пенсилвания, САЩ, сватбата му с Маргарита Гомес-Асебо през януари 1962 г. Представена е и кореспонденцията на царя с владетелски фамилии, с български интелектуалци в изгнание, с хора на изкуството, музикални дейци, с българското духовенство, с медии и др. Изложбата завършва с посещението на Н.В. цар Симеон ІІ в България през 1996 г.
Държавен архив – Видин на свой ред представи документи, албуми, снимки и пощенски карти за царското семейство, които се съхраняват в лични и учрежденски фондове. Част от експонатите бяха поздравителни писма и телеграми, разменяни между княз Фердинанд, цар Борис ІІІ и видинлии. В изложбата са включени и снимки от най-новата ни история – посещенията на цар Симеон ІІ във Видин през 1996 г и 2001 г.
НИЕ