СУ „П. Р. Славейков“ – Видин отбеляза своя патрон и Световната седмица на предприемачеството

Видин ->

Пътни полицаи гостуваха на ученици от видинската езикова гимназия

Видин ->

Корнелия Нинова във Видин: Решени сме кардинално да променим модела на управление на страната

Видин ->

„Другото лице на воините ни“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война
България ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

В Монтана отбелязаха 89-години от рождението на Радичков

Архивен запис на Йордан Радичков чуха всички събрали се днес да почетат 89-тата годишнина от рождението на писателя пред паметника му в Монтана.
„Човек не трябва да остава сам. Трябва да се обърне към себеподобните. Всички хора са братя по между си. Лошо е, когато човек сам се бори за нещо и като го спечели, за какво го печели тогава?“. Тези думи на твореца, проникнал дълбоко в душите ни, прозвучаха отново, за да ни напомнят, че:" Човек непрекъснато трябва да се сродява с хората, с които живее. Ние никога не знаем кой ще срещнем и кой ще настигнем по пътя си.... Първо трябва да знаем къде ни е болката и от какво ни боли."
По повод годишнината в библиотеката в Монтана е организирана изложба с автографи на Радичков. По-късно днес в 17:00 ч. там ще бъдат връчени наградите на победителите от програмата „Децата на Монтана четат 2018". В началото на месеца библиотекарите в Монтана отправиха призив към колегите в страната за обща инициатива „Опит за летене" из творчеството на Радичков в дните от 22-ри до 26-ти октомври.
На 29 октомври от 18:00 ч. в рамките на Радичковите дни традиционен концерт ще представят младите таланти от ОДК „Ние, врабчетата".
До края на месеца в Художествена галерия „Кирил Петров" и експозиционна зала „Кутловица" ще остане националната изложба биенале „Тенец". Тя също е посветена на творчеството на Йордан Радичков и включва творби на 222-ма автори в областта на графиката, живописта, скулптурата и приложното изкуство.
Днес художниците от Монтана за пореден път се събраха на поляната пред стария дъб в село Калиманица – родното място на Радичков. Под вековното дърво всяка година те отбелязват рождения ден на писателя, за който Северозапада е приказка, а човекът е едно дълго изречение, написано с любов и вдъхновение, ала пълно с много правописни грешки.
Общинска пресслужба