СУ „П. Р. Славейков“ – Видин отбеляза своя патрон и Световната седмица на предприемачеството

Видин ->

Пътни полицаи гостуваха на ученици от видинската езикова гимназия

Видин ->

Корнелия Нинова във Видин: Решени сме кардинално да променим модела на управление на страната

Видин ->

„Другото лице на воините ни“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война
България ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Кметът на Враца: Да пазим добрината, духовността и вярата в сърцата си, защото те ще ни направят съвременните будители

„Призовавам ви да пазим добрината, духовността и вярата в сърцата си, защото те ще ни направят съвременните будители“. Това каза в словото си кметът на община Враца Калин Каменов по повод отбелязването на Деня на народните будители – 1 ноември, което се проведе пред паметника на „небесния покровител“ на Враца св. Софроний епископ Врачански.

„На този ден почитаме бодрия ум, духовността и любовта към българското. Будител днес може да бъде всеки един от нас – от най-мъдрия до най-мъничкия, всеки един може да бъде полезен със своето дело и да направи така, че нашият град да бъде много по-одухотворен“, каза още Каменов.

В Деня на народните будители стотици врачани се събраха пред паметника на Ссв. Софроний Врачански, за да се преклонят пред именитите личности, допринесли за съхраняването на българския дух през вековете.

На събитието присъстваха още заместник областните управители на Враца Робертино Маринов и Мирослав Комитски, общински съветници, зам.-кметицата Петя Долапчиева, директори на образователни и културни институции, жители и гости на града, ученици и общественици. В празничната програма взеха участие духов оркестър при НЧ „Развитие-1869“ и средношколски хор при СУ „Отец Паисий“ с изпълнение на „Ден на народните будители“, „Де е България“ и „Колславен“.

Водосвет-молебен за здраве и благоденствие на врачани отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, а в края на тържеството в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Софроний Врачански.