Шест медала завоюваха видински лекоатлети на турнира „Открий шампиона в теб“

Видин ->

Екозона за отдих и игри направиха в село Ружинци

Видин ->

Александър Александров, кмет на община Ружинци: 2021 е годината на мащабните строежи в община Ружинци

Видин ->

363 са първокласниците в община Видин

Видин ->

Вие сте тук

Започва модернизация на системата за улично осветление във Враца

Кметът на община Враца Калин Каменов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписаха днес договора за първа фаза от подмяната на уличното осветление в града. Стойността на безвъзмездната помощ по процедурата е в размер на 1 125 216 лв.. Реконструкцията на осветителните тела ще започне от булевардите и ключовите пътни артерии в града. Дейностите са планирани въз основна на цялостно енергийно обследване.
Енергийният министър коментира, че Враца е сред 20-те общини в страната, които ще получат средства за модернизиране на уличното си осветление. Кметът Калин Каменов благодари на министър Петкова и на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова за подкрепата за Враца по отношение на енергийната ефективност. „В рамките на проекта ще подменим 927 осветителни тела, като новите съоръжения ще са LED. Успоредно с това ще бъдат монтирани и 380 броя соларни лампи за тротоарните пространства в града“, каза още Каменов.
По проекта е предвидено и внедряването на интелигентна система за управление на уличното осветление, която ще позволи регулиране на мощността на всяко едно осветително тяло, в зависимост от трафика. Например – при включване на уличната лампа, тя ще работи на 100% от мощността си, а в часовия диапазон от 00:00 до 05:00 часа ще бъде намалена до 50%.
Първата фаза включва участъци от булевардите - „Демокрация“, „Мито Орозов“, „България“ и „Втори юни“, както и улиците – „Екзарх Йосиф“, „Стоян Заимов“, „Околчица“, "Братя Миладинови" и „Стоян Даскалов“. Така ще бъдат обхванати зоните, с най-голяма натовареност на движението. Във втората фаза на проекта ще бъде модернизирано осветлението по вътрешнокварталните улици.
Предложението се финансира по процедура на Норвежкия механизъм - „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините“, където партньор на Община Враца е Норск Енерджи.

 

Share