Шест медала завоюваха видински лекоатлети на турнира „Открий шампиона в теб“

Видин ->

Екозона за отдих и игри направиха в село Ружинци

Видин ->

Александър Александров, кмет на община Ружинци: 2021 е годината на мащабните строежи в община Ружинци

Видин ->

363 са първокласниците в община Видин

Видин ->

Вие сте тук

Община Враца с амбициозен проект за обновяване на парк в града

Плановете включват повече пространства за отдих, зони за екстремни спортове и колоездене, лунапарк и фитнеси на открито

Община Враца предвижда цялостна реконструкция на парка до спортен комплекс „Христо Ботев“. Обновяването ще обхване площ от над 77 дка, съобщиха от местната администрация. Проектът е основен приотитет за развитие на градската среда на Враца и е заложен в Плана за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 година, уточниха от Общината.
Планираната реконструкцията на парка включва обособяването на 4 зони.
Зона 1 ще предлага място за игра на деца и фитнес на открито. В участъка ще бъдат изградени площадки за игра на деца от 4 до 12 години, както и стрийт-фитнес. В първата зона ще бъде изграден и амфитеатър за представления и зона за кафетерия.
Зона 2 е обособена за екстремни спортове на открито, чрез изграждане на Pump Track за велосипеди, скейт-съоръжение на около 300 кв.м. Районът ще обхваща входа на парка от ул. „Георги Апостолов“ и ул. „Спортна“. Трасето ще е около 600 метра дължина.
В Зона 3 е предвидено богато присъствие на водата, чрез изграждането на водно огледало на площ от около 2 дка, в което ще бъде създадена възможност за разходка с водни колела. Предвижда се оборудването на съоръжението с ефектно осветление и музикален съпровод. И в тази зона ще има обект за обществено обслужване с възможност за хранене. В района е планирана и площадка за разхождане на домашни любимци.
Зона 4 е разположена до главната алея и е предвидена за лунапарк, оборудван със стационарни и постоянно действащи съоръжения като виенско колело с диаметър от 32 метра. Размерът на виенското колело ще го направи най-голямото в България. Предвидени са и релсови съоръжения за екстремни колички и панаирна въртележка тип „карусел“.
В близост до парка ще бъде обособена зона за пикник, която да бъде оборудвана със стационарни лежанки както за семеен пикник, така и за семеен отдих.
Предвижда се всички съществуващи алеи да бъдат реконструирани и изпълнени с подходящи настилки. Алейната мрежа ще бъде наситена с места за сядане и почивка, чешмички за питейна вода, кошчета за отпадъци. Проектът обхваща и изграждането на алейно осветление, както и на ефектно градинско и парково осветление.
Проектът включва и изграждане на обществен паркинг с капацитет от 80 паркоместа, който ще се намира в южната част на парка (до ул. „Георги Апостолов“). Предвидени са и места за хора с увреждания, както и възможност за зареждане на автомобили. Ландшафтната архитектура, изготвена на база фитосанитарна оценка, предлага запазване на всички годни дървесни видове и обогатяването на парка с нови видове високи насаждения. За поддържането им ще бъде създадена цялостна система за напояване.

 

Share