Във Враца откриха паметен знак за жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Враца ->

Община Видин отбеляза с тържествена церемония Деня на независимостта

Видин ->

Огнян Ценков: Всички дейности по проекта за централната пешеходна зона са в график

Видин ->

Детска градина в Монтана отвори врати след цялостна промяна

Монтана ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Поетите от ГЕРБ ангажименти стават реалност!

Заявява пред в. „НИЕ” Ивайло Московски, водач на листата на ПП ГЕРБ за 5 МИР – Видин

„НИЕ”: Г-н Московски, когато приехте предизвикателството да водите кандидат-депутатската листа на ПП ГЕРБ в 5 МИР – Видин, притеснявахте ли се да не Ви критикуват, че не познавате добре проблемите на Видин, тъй като не сте от този край?
Ивайло Московски:
Не бих казал. Самият аз съм бил пряко ангажиран във функциите, които съм изпълнявал – и като заместник-министър, и като министър на транспорта – с редица проекти конкретно за град Видин. Едва ли не ежеседмично съм бил във Видинско и бих казал, че съм добре запознат с проблемите на града и на региона.
„НИЕ”: В програмата на ГЕРБ е предвидено изпълнението на няколко важни за Видин, а и за цяла Северозападна България инфраструктурни проекта – някои хора вероятно се питат: това само предизборен ход ли е?
Ивайло Московски:
Когато ние поемем определен ангажимент, хората вече могат да оценят дали ще го изпълним, или не. На много места има кметове на ГЕРБ и хората там виждат какво е построено, а и в трите години и половина, през които управлявахме като кабинет, след нас оставихме готови построени неща, които реално се ползват от хората. Така че за нас, за разлика от всички останали партии, хората имат пред очите си доказателства, че изпълняваме обещаното – поетите от ГЕРБ ангажименти стават реалност!
Конкретно за Видинския регион и за Северозападна България всички проекти, които са изброени в нашата програма, не са самоцел – те са следствие на определени политики, които ние следваме, които сме започнали да реализираме в нашия предходен мандат и които ще продължим да следваме, ако хората ни гласуват доверие. Цялото транспортно направление Видин – София ще се работи, като ще се стремим да бъде реализирана както пътната част, така и железопътната, разбира се, в рамките на финансовите ни възможности. Става въпрос за пътя Видин – Монтана, обхода на Видин, пътя Мездра – Ботевград, жп линията Видин – Медковец.
Убедени сме, че целенасочена политика за Северозапада трябва да има – създавайки базова инфраструктура, при Вас ще дойдат и така необходимите инвестиции, които да гарантират растеж за региона.
От значение за това е и националният фонд за енергийна ефективност в размер на 2 млрд. лв., в който ще има приоритет към Северозападна България и чието създаване също е приоритет в програмата ни. Предвижда се 100% грант за саниране на многофамилната етажна собственост, така познатите панелни блокове, което значи без никакво съфинансиране от страна на собствениците на жилища, само с тяхното съгласие, да бъдат санирани блоковете. Икономическият ефект от това ще е много голям – между 30% и 50% от разходите, които сега имат домакинствата за отопление и електричество, ще им остават като свободен финансов ресурс, което означава, че ще се повиши потреблението. На второ място, така ще се направи програмата, че малки и средни фирми да могат да се включат активно в санирането на блоковете – например ще има ограничение една фирма да не може да работи повече от един обект в рамките на определен период, тоест да не се монополизира дейността. На следващо място самите имоти ще повишат стойността си, а собствениците им поне за следващите 15-20 години няма да се притесняват какво ще се случва с техните жилища.
Акцентираме изключително много и върху програмите „Околна среда”, и „Регионално развитие”. На първо място ще се опитаме възможно най-бързо да отворим спрените програми „Регионално развитие” и „Околна среда”, където са водните цикли на общините, депата за битови отпадъци. Тъй като във Видинския регион има големи перспективи пред развитието на земеделието, ще се опитаме максимално да активираме и средствата за развитие на селските райони.
„НИЕ”: Инфраструктурните проекти, които споменахте, са доста скъпи. Неведнъж от ГЕРБ предупреждавахте за недоброто финансово състояние на държавата. Има ли опасност за тези проекти да няма финансиране?
Ивайло Московски:
Пишейки нашата програма, сме разполагали  с данни за моментното финансово състояние на държавата и считаме, че то ще ни позволи да реализираме тези проекти. Действително имаме притеснения относно разходната част на бюджета, но ние се опираме на няколко финансови инструмента – Оперативна програма „Транспорт”, механизма „Свързана Европа”, бюджета на държавата, като разчитаме, че ще имаме възможност да ползваме и заеми, гарантирани от бюджета, било то от Европейска инвестиционна банка, от Европейската банка за възстановяване и развитие или от Световната банка. Така че считам, че не сме надценили възможностите си да изпълним нашата амбициозна инвестиционна програма за Северозападна България.
„НИЕ”: Във Вашата програма обещавате трайни работни места, свързани с нови инвестиции. Каква е ролята тук на инфраструктурата, и каква – на държавата, която да насочва инвеститори към даден регион?
Ивайло Московски
: Разбира се, че инфраструктурата ще генерира работни места – планираме изпълнението на тези проекти в региона, водени от убеждението, че след тях във Видинска област ще дойдат и частни инвеститори с устойчиви инвестиции, които да генерират работни места за дълъг период от време. Но това ще бъде един дълъг процес, който да укрепи цяла Северозападна България.
Специално за Видин, според мен потенциалът е изключително голям на базата на това, че Видин се намира на възлово място – на плавателната част на река Дунав, разполага с пристанище, тук е и Дунав мост 2. И, създавайки всички предпоставки за стартиране на нови производства, сме убедени, че те ще се случат.
В разговори много хора ми казват: „Г-н Московски, сега мостът го има, но строежът го няма”. Хората усещат, че докато се строеше мостът имаше доста работни места, които сега, когато мостът е пуснат в експлоатация, ги няма. Но такъв тип съоръжение е жизнено необходимо да съществува, защото няма друг начин, по който държавата да предостави възможност инвестициите да дойдат в един регион. Всъщност хората трябва да знаят, че държавата преразпределя не повече от 40% от ресурса, който привлича, което означава, че самата държава пряко няма възможност да инвестира в нови производства. Но бихме могли и сме длъжни да създадем такива условия, които да дадат възможност на частната инвестиция, на частната инициатива да създаде жизнено важните работни места.
„НИЕ”: В тази връзка, би ли могло да се мисли за някакви данъчни стимули за инвеститорите, избрали да инвестират в региони като Северозападна България.
Ивайло Московски
: В нашата програма е предвидено запазване на плоския данък в размер на 10%. Считаме, че това е необходимо условие да подпомогне частната инициатива. Но, разбира се, на местно ниво би могло да се разсъждава в тази посока. Ние сме отворени за всякакъв дебат по тази тема – включително сме готови да поемем инициативи, които да облекчат разходите на инициативните хора в региона, било то през облекчения, или през преференции.
„НИЕ”: Споменахте вече част от нещата, които хората Ви казват при срещите, които провеждате. Кои за самите тях са най-големите проблем, които на първо място е нужно да се разрешат?
Ивайло Московски
: Хората споделят омерзение от политическите препирни, които заемаха първо място в политическия живот на България през последната една година. Хората искат спокойствие, искат стабилност. Разбира се, на челно място поставят и въпросите за обезлюдяването на региона, за липсата за възможност за работа. Всичко това няма да се реши с махване на вълшебна пръчка – ние не лъжем хората, не искаме да им обещаваме чудеса. Няма как решаването на тези проблеми да се случи от днес за утре. Но това, което ние обещаваме и гарантираме, че ще се случи, е, че ако всички заедно се потрудим повече, ще живеем по-добре. Заради това ГЕРБ не желае на всяка цена властта заради самата власт. Ние се нуждаем от доверието на хората – заедно с тях да работим и да направим живота им по-добър.
„НИЕ”: Вие призовахте Вашите опоненти предизборната кампания да е коректна и честна към избирателите. Каква е оценката Ви за водената предизборна кампания към момента и какво е мнението Ви за предложението на един от Вашите опоненти депутатите от Северозападна България да направят неформална група в Народното събрание?
Ивайло Московски:
С много малки изключения мисля, че специално във Видинска област кампанията върви толерантно и коректно. Бих искал да отправя апел към моите опоненти – нека да продължим и да приключим дебата по този начин. Достатъчно хората за последните 20 години са омерзени от политиците и, когато на преден план поставяме междуличностни караници и скандали, хората продължават все повече да не ни харесат. В тази една година се нагледах на една твърде неприятна ситуация – никога досега Парламентът, най-висшият орган в държавата, не е бил с толкова ниско доверие пред гражданите. Така че е крайно време държавата да поеме своя път към стабилност и политиците да намерят темите, които професионално да дебатират, по които да спорят и нека в спора истината да надделее.
Колкото до единодействието на народните представители – то не само че е възможно, но според мен от самосебе си ще стане. Неслучайно, когато сега обикалям по-малките общини и се срещам с кметове, които не са излъчени от партия ГЕРБ, самият призив на кметовете, а те познават най-добре населението, е: „Благодаря Ви, че отделяте внимание и на нас, крайно време е всички политици да разберат, че животът на хората и тяхното благоденствие са задължение на всички политици, без значение от коя партия са”. Мисля, че в общия стремеж Северозападна България да се стабилизира и да тръгне нагоре в развитието си  политиците ще намерят общи мерки и общ подход.
„НИЕ”: Подчертахте, че за Вас властта не е самоцел, това е записано и в началото на програмата на ГЕРБ. Все пак след толкова проведени срещи, какви са впечатленията Ви за настроенията на хората?
Ивайло Московски:
Иска ми се хората да повярват не само на нас, а да повярват на политиците, защото в една община не живеят само избиратели на ГЕРБ или на друга партия. Ако хората започнат повече да вярват на политиците, а ние докажем, че можем да оправдаваме тяхното доверие, тогава всички ще живеем по-добре. Какъвто и резултат да получим в област Видин, надявам се всички останали политически сили да надграждат това, което заварват от предходните. В моята работа винаги съм се стремял да правя точно това – ще дам пример: екипът за изграждането на Дунав мост 2, който заварих, аз го запазих, и с него довършихме проекта. Трябва да се научим да имаме приемственост за хубавите неща.
Иначе при срещите с избирателите, в момента усещам една вълна, не много голяма, но една малка вълна на надежда и на позитивизъм. Точно поради това сме длъжни да не предадем хората!

Разговора води ТЕОДОРА Макавеева

Купуването и продаването на гласове е престъпление!