Народният представител от ГЕРБ-Видин Владимир Тошев бе гост на фолклорния събор „Жива вода“

Видин ->

Видинската партийна организация на БСП чества 125-годишнина

Видин ->

Кметът на Видин присъства на освещаването на чешма в село Слана бара

Видин ->

Празничен концерт за петата годишнина на Дунав мост Видин-Калафат

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Очакваме да завършим годината с финансов остатък

Очакваме да завършим годината с финансов остатък
Заявява за в. „НИЕ” Николай Гергов, кмет на община Грамада. С него разговаряме за свършеното през годината и за това, което предстои през 2015 г.
„НИЕ”: Г-н Гергов, как определяте, във финансово отношение, изминалата вече 2014 г.?
Николай Гергов
: Във финансово отношение никога не можем да кажем, че сме идеално, но се опитваме да балансираме нещата, насочваме средствата в най-необходимото. Сигурно ще приключим годината с някакъв финансов остатък – имаме да събираме доста данъци от фирми, голямата селскостопанска фирма, която работи на територията на община Грамада, има да плаща доста значителен данък сгради и такса смет, имаме уверението, че поне половината от дължимата сума ще постъпи до края на годината.
„НИЕ”: Очаквате да приключите годината с финансов остатък – как успявате да поддържате подобна финансова стабилност?
Гергов
: Просто всички финансовоемки дейности ги вършим сами – става въпрос за сметосъбиране, снегопочистване, поддържане на улично осветление. Не наемаме външни фирми, а Общината работи със собствени хора и техника. И така икономисваме доста средства, защото, специално за снегопочистване, парите, които ни отпускат, са не повече от 15 хил. лв. – става въпрос за целевата субсидия от държавата – и ако наемем външна фирма, тя за два-три дена ще изхарчи тези пари.
По същия начин стои и въпросът със сметосъбирането – за тази дейност на месец разходите ни са не повече от 3-4 хил. лв. Уличното осветление почти навсякъде сме го подменили с енергоспестяващо, още през 2006 г. започнахме да слагаме енергоспестяващи крушки и сега почти на 100% са такива. Разполагаме и със собствена вишка, с която сами си подменяме лампите.  
„НИЕ”: Осигурено ли е отопление за общинските сгради през зимата ?
Гергов:
Да. Осигурено е отоплението на училището, което е с котел, както и на детската градина, където се отопляват на дърва и въглища. С изключение на сградата, в която се помещава общинската ни администрация, където имаме изградено локално парно, в останалите населени места кметствата се топлят на дърва и въглища, които също са им осигурени. Така че сме напълно готови за зимата.
„НИЕ”: Имате ли вече яснота за списъка с капиталови разходи за 2015 г.?
Гергов
: Средствата ни за капиталови разходи не са кой знае колко – някъде около 70-80 хил. лв., отделно по един дългосрочен проект за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа ще дойдат още толкова, така че средствата ни за капиталови разходи ще бъдат общо около 130-140 хил. лв. Имаме искания от кметствата, от читалището за определени средства за извършване на нужни ремонти, за автобусни спирки в населените места – ще коригираме бюджета по възможност да разпределим капиталовите разходи така, че в максимална степен да отговорим на тези заявени нужди.
„НИЕ”: Във връзка с работата по проекти – какво успяхте да завършите през 2014 г. и какво Ви предстои за реализиране през 2015 г.?
Гергов:
През тази година приключихме успешно два проекта. По 313 мярка по „Програмата за развитие на селските райони” в бившата ни здравна служба направихме етнографски музей, разплатено е с фирмата-изпълнител всичко. Също така завършихме проект по мярка 226 – за превенция на пожари в горските територии. По него получихме финансиране за изграждане на две кули за наблюдение на цялата горска площ в района, както и за направа на голям водоем, от който при нужда може да се черпи вода за гасене на горски пожар. Приет е обектът и сме пуснали заявка за изплащане на фирмата-изпълнител. От наша страна имахме една претенция спрямо последващия контрол от Държавен фонд „Земеделие” – имаше едно разминаване в обезопасяващата шина на една от кулите, спорът е за около 3 хил. лв., предполагам обаче, че ще ни уважат иска и няма да ни се наложи финансова корекция. В самия проект беше предвидено и закупуване на противопожарно оборудване, с което сме оборудвали членовете на нашето доброволно формирование.
В момента работим по други два проекта по мярка 322 по „Програмата за развитие на селските райони”. Единият е за подобряване на градска среда – тече изборът на изпълнител, но имаше проблеми с участниците, жалби, така че още не сме финализирали избора. Проектът е за реконструкция на два парка в центъра на град Грамада и на детската площадка зад читалището – вероятно напролет ще започнем реализацията. Стойността на проекта е 606 хил. лв., като е разделен на три лота – тоест три позиции. По другия проект по 322 мярка имаме избран изпълнител и чакаме одобрение на избора от страна на Държавен фонд „Земеделие” – тук, слава богу, нямаше жалби. Проектът е за около 2,8 млн. лв. и е за рехабилитация на пътя Грамада – Водна, до разклона на язовир „Божурица”, участъкът е с дължина около 10 км. Предполагам, че пролетта ще започнем и него.
„НИЕ”: Редовно Вашето доброволно формирование, като организация на дейността и като активност, е представяно като добър пример за работа на подобна структура?
Гергов
: Доброволците ни – трима мъже и две жени – реагират винаги, когато е нужно. Включително и при бедствието от последните дни доброволците се включиха – отводняваха няколко къщи. Но и преди да бъде приета наредбата за дейността им, същите хора – те са от общинската администрация, и по-точно охрана - правеха всичко това, което сега официално е в задълженията им и за което преминаха обучение. Но тогава беше на мой риск, тъй като например пожарната я бях регистрирал като водоноска. Техника имаше, но нямаше регламентация на дейността. Миналата година със създаването на доброволните формирования вече се регламентира заплащане и обучение на доброволците, включително и застраховки. Проблемът е, че заплащането на доброволците първо се прави със средства на Община Грамада, след което се чака тези пари да бъдат възстановени – и към момента имаме невъзстановени средства за няколко участия на доброволното формирование.
Разговора води ТЕОДОРА Макавеева